Обстріли Херсона, заборона на переміщення на лівобережжі. 540 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Херсона, заборона на переміщення на лівобережжі. 540 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріли Херсона, заборона на переміщення на лівобережжі. 540 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, пошкоджена будівля лікарні внаслідок обстрілу РФ, 1 серпня 2023 рік. Фото: голова ОВА Олександр Прокудін/Telegram

540 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 16 серпня, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

З тимчасово окупованої Херсонщини окупаційна влада вивезла до РФ ще 150 дітей

З тимчасово окупованих Каховського та Генічеського районів Херсонської області окупаційна влада вивезла до РФ ще 150 дітей, повідомляє Центр національного спротиву. Як повідомляє ЦНС, на так зване "оздоровлення" 150 дітей з Херсонщини та 50 — із Запорізької області вивезли до Краснодарського краю. З Довжанська Луганської області до Анапи — 200 дітей. "В таборах дітям влаштовують концерти “російських зірок”, а також місцеві педагоги проводять дітям так звані “патріотичні навчання”, — йдеться у дописі.

Херсонська область - повітряна тривога!

"На Херсонщині томати ростуть скрізь і вони найсмачніші": історія підприємця в Чорнобаївки

До повномасштабного вторгнення Андрій Бігленко займався виробництвом в’ялених томатів у Чорнобаївці Херсонської області. Зараз підприємство відновив на Одещині. Як вдалося – херсонський підприємець розповів кореспондентам Суспільного.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

Упродовж доби російська армія з артилерії атакувала понад 15 населених пунктів Херсонської області. Зокрема, Херсон, Новоберислав, Львове, Понятівку, Микільське та Садове, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

Херсонська область - повітряна тривога!

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Діти з Херсонської громади відправились на оздоровлення у Трускавець

94 дитини з Херсонської громади відправились оздоровлення до Львівської області. Вони будуть відпочивати в дитячому таборі "Артек-Прикарпаття" у Трускавці три тижні, повідомив в Telegram керівник МВА Мрочко.

"Раніше тут займались діти, тепер все зруйноване". Російський снаряд влучив у будинок дитячої творчості у Херсоні

Опівночі 17 серпня російський снаряд влучив у будинок дитячої творчості в Херсоні. У цьому позашкільному закладі займались діти, тепер він майже зруйнований. Про наслідки атаки армії РФ дізнавались кореспонденти Суспільного.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

На Херсонщину у Кочубеївську громаду доставили набір для викачування води

На Херсонщину у Кочубеївську громаду за сприянням міжнародної організації "Save the Children international" доставили набір для викачування води.

Набір складається з легкового причепу, мотопомпи для брудної води, генератора, дренажної помпи для перекачування забрудненої води, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

Херсонська область - повітряна тривога!

"Я хочу, щоб всі побачили, який біль ми відчуваємо". Журналістка з Херсона про роботу над документальним фільмом

Журналістка з Херсона Анжела Слободян створила документальний фільм про початок окупації. "Навала" — про те, що відчували херсонці у перші дні повномасштабного вторгнення та що відбувалось в області. Як працювала над фільмом Анжела розповіла у телемарафоні "Суспільне. Спротив".

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

На Херсонщині розмінували 59 тис. га земель з 508 тисяч потенційно замінованих

З початку робіт з розмінування деокупованих територій Херсонщини, сапери окремої артилерійської бригади ВМС розмінували 59 тис. га земель з 508 тисяч потенційно замінованих, йдеться в Telegram Сил оборони півдня України.

Уряд подовжив термін прийому заяв на виплату одноразової матеріальної допомоги для людей чиї оселі були зруйновані внаслідок підриву Каховської ГЕС

Уряд подовжив термін прийому заяв на виплату одноразової матеріальної допомоги у розмірі 5 тисяч гривень до 31 жовтня, йдеться в їх Telegram.

Допомога розрахована на людей, житло яких було зруйноване та пошкоджене внаслідок підриву військами РФ Каховської ГЕС. Заяви приймають в управлінні соціального захисту.

До Херсона доставили трансформатори для відновлення світла

До Херсона доставили трансформатори, завдяки яким енергетики зможуть швидше відновити світло. Їх придбала благодійна організація Фонд громади міста Херсон "Захист”, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

У Херсоні необхідні донори усіх груп крові

На 18 серпня необхідні донори усіх груп крові для важкохворих та поранених внаслідок обстрілів місцевих жителів. Донорів чекають з 8 до 13 години за адресою: Миколаївське шосе, 7, повідомляє в Telegram обласний центр служби крові.

Волонтери центру "Проліска - Кривий Ріг" передали жителям Зміївки будівельні набори для екстрених ремонтів

Волонтери центру "Проліска - Кривий Ріг" передали жителям Зміївки 40 будівельних наборів для екстрених ремонтів пошкоджених та зруйнованих обстрілами РФ будинків.

Від початку року благодійники відправили 15 гуманітарних вантажів до Новорайської громади, повідомив в Telegram керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

На окупованій території Херсонщини військові РФ посилюють блокпости — ОВА

На тимчасово окупованій території Херсонської області російські військові посилюють блокпости, бояться провокацій на День Незалежності України та партизанського руху, заявив в марафоні "Єдині новини" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

"Тому наймають колаборантів, винаймають охоронців. "Місцеві очільники" дуже переживають за своє життя. Люди з окупованих територій повідомляють, що чують розмови між окупантами — "що вони тут роблять і навіщо все це, якщо їх тут так не люблять", — розповів Толоконніков.

Попри це, на тимчасово окупованих територіях, за його словами, продовжується примусова паспортизація та активна підготовка до так званих "виборів".

Так званій "ректорці" окупаційного аграрного університету Херсона оголосили нову підозру

Колишня завідувачка одного з відділів Держпродспоживслужби, а нині так звана "ректорка" окупаційного Херсонського аграрного університету Євгенія Чернишова, отримала підозру у державній зраді та колабораційній діяльності.

Про це повідомила на сайті пресслужба прокуратури Херсонської області. Раніше СБУ вже оголосила їй підозру у пособництві державі-агресору.

Слідчі встановили, що підозрювана усіляко допомагала російським окупантам. Не лише організували освітній процес за їхніми стандартами, а й облаштувала виборчу дільницю на псевдореферендум у захопленому університеті.

Обстріли Херсона, заборона на переміщення на лівобережжі. 540 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Євгенія Чернишова - так звана "ректорка", захопленого російськими окупантами , аграрного університету. Фото: скрін відео прапагандистської ТРК "Таврія"

Сама Чернишова активно виступала у проросійських ЗМІ та брала участь у заходах, які організовували російські окупанти. Тепер їй загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна, повідомила прокуратура.

До 12 років ув'язнення загрожує членкині окупаційного "Союзу матерів Херсона"

Суд розгляне справу секретарки, створеного окупаційною владою, "Союзу матерів Херсона", її підозрюють у колабораційній діяльності. За статтею, що їй інкримінують, жінці загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це в Telegram повідомила прокуратура Херсонської області.

Правоохоронці, які розслідували справу підозрюваної, встановили, що вона відкрито та публічно підтримувала російських окупантів, добровільно вступила в проросійську організацію "Союз матерей Херсона", стала її секретарем, а також, як голова осередку, представляла у так званому "союзі" Білозерський район.

Депутатка міської ради розповіла про ситуацію у Херсоні

Масової допомоги людям, які постраждали від підтоплення, через підрив військами РФ Каховської ГЕС, у Херсоні немає. Людям доводиться покладатись на самих себе та волонтерів, заявила в марафоні "Суспільне. Спротив" депутатка Херсонської міської ради Оксана Погомій.

"Скоро осінь. Особисто я тут не оптимістична в прогнозах. Тому що ніхто не взявся допомагати масово: ні вигрібати те сміття, ні допомагати людям. Зараз звертаються люди, плачуть. У них нема сил. Вони просять волонтерів, а ті будинки — під обстрілами. Така ситуація. Місцева влада не допомагає практично ні в чому", — каже Погомій.

Війська РФ з авівації вдарили по Ольгівці Бериславського району

Протягом доби під вогнем російських окупантів опинилися Бериславська, Нововоронцовська, Новоолександрівська та Тягинська територіальні громади Херсонської області.

Війська РФ з авіації вдарили по Ольгівці, з артилерії обстріляли Львове та Хрещенівку. Одна людина загинула, одна - поранена, повідомив в Telegram керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

Російські військові вночі з артилерії обстріляли Садове поблизу Херсона

В ніч на 17 серпня російська армія з артилерії обстріляла Садове поблизу Херсона. За добу випустила по території Херсонської міської територіальної громади понад 120 снарядів. Про це в Telegram повідомила МВА.

Ураження зафіксовували в Садовому, Комишанах, Херсоні, Антонівці, Молодіжному та Зеленівці, йдеться в повідомленні.

Армія РФ 78 разів за добу обстріляла Херсонщину

Протягом 16 серпня російські війська з мінометів, артилерії, танків, реактивних систем залпового вогню, дронів та авіації 78 разів обстріляли Херсонську область. Випустили по її території 422 снаряди, по Херсону — 23. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін. Пошкоджені будівлі освітнього закладу та лікарні у Херсоні, школи — у Бериславському районі. Одна людина загинула, семеро — поранені, йдеться в повідомленні.

На Херсонщині протягом дня буде спекотна погода — Гідрометцентр

За даними Гідрометцентру, сьогодні у Херсоні та області очікується мінлива хмарність без опадів. Вітер північно-східний, 7-12 м/с. Температура повітря вдень підніметься до 35 градусів. В області оголошений 3 клас пожежної небезпеки.

Армія РФ обстріляла понад 10 населених пунктів на Херсонському напрямку

Протягом доби російські війська обстріляли понад 10 населених пунктів на Херсонському напрямку. Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 17 серпня.

Зокрема під обстріли потрапили — Хрещенівка, Новодмитрівка, Миколаївка, Садове, Зеленівка, Берегове, Кізомис та Херсон, йдеться в повідомленні.

На початок