Обстріли Білозерки, петиція про звільнення керівників ОВА та МВА. 510 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Білозерки, петиція про звільнення керівників ОВА та МВА. 510 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Люди прибирають вулицю після обстрілів Херсона
. Херсон, жінки підмітають вулицю після обстрілів міста, 17 липня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

510 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область. Водночас на Херсонщині долають наслідки штучної повені, яка виникла через підрив російськими військами Каховської ГЕС та почали відбудовувати звільнені населені пункти у рамках програми "Пліч-о-пліч".

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • За даними Генштабу, у тимчасово окупованій Новій Каховці на Херсонщині російські окупанти виселяють з власних будинків місцевих жителів, які проживають вздовж Дніпра. Їх оселі займають військові підрозділи. Також аби унеможливити фіксацію та оприлюднення злочинів російських військ, у Новій Каховці та Каховці війська РФ вимкнули мобільний зв’язок та кабельний інтернет.
  • Внаслідок обстрілу Білозерки поранена 56-річна місцева жителька. Російський снаряд поцілив на подвірʼя жінки. Її доставили до лікарні. Раніше про двох поранених у Білозерській громаді повідомила прокуратура.
  • Петиція про звільнення Олександра Прокудіна з посади голови Херсонської ОВА та Романа Мрочка з посади начальника МВА набрала необхідні 25 тисяч голосів. Тепер її має розглянути Володимир Зеленський.
  • Експоліцейського з Херсонщини підозрюють у колабораціонізмі. Влітку 2022 року він добровільно обійняв посаду "т.в.о. помічника чергового чергової частини" в окупаційному Голопристанському райвідділі поліції. На псевдопосаді чоловік виконував вказівки російської армії та представників спецслужб РФ.

"Від Конституції до Незалежності". У Херсоні малюють мурали на вуличних укриттях

У Херсоні проходить фестиваль "Від Конституції до Незалежності". Його ініціатори, міське управління культури, запропонували розмалювати вуличні укриття стінописами. Подробиці дізнавались кореспонденти Суспільного.

Фестиваль муралів триває від Дня Конституції 28 червня до 24 серпня – Дня Незалежності, розповідає начальниця міського управління культури Світлана Думинська.

"Ми вирішили, що у нас буде такий фестиваль. Мені здається він такий єдиний в світі, де ми розмальовуємо муралами тимчасові укриття. Тобто рятуємо людей і духовно, і фізично. Спочатку укриття поставили, а ми тепер робимо так, щоб можна було трошки зробити собі і емоційного релаксу", говорить Думинська.

У Херсоні є укриття, які уже розмалювали під час виготовлення. У рамках фестивалю розписали поки одне. Через кілька днів з'явиться друге. Перше розмальовували усі охочі, розповідає викладачка Херсонської школи мистецтв Альона Петровська.

"Я не встигала казати, кому яким кольором і що малювати. Такий настрій, і за декілька годин (ми після обіду почали) одну сторону повністю зафарбували, години за три. Мені не було місця куди підійти, щоб тикнути пензликом де малювати", згадує викладачка.

На Херсонщині ЗСУ нищили один розвідувальний та два ударних безпілотники

На Херсонщині 18 липня військові Херсонської зенітної ракетної бригади знищили три російські безпілотні літальні апарати: один розвідувальний БпЛА "Мерлін-ВР" та два ударних БпЛА “Ланцет”. Про це у Facebook повідомило ПК "Південь".

"Речі та техніку — на смітник, з осель винесли сотні відер глини". Херсонці розчищають будинки та подвір'я після повені

Пліснява, завалені стіни, в деяких будинках під підлогою ще не зійшла вода. Херсонці продовжують прибирати свої оселі після підтоплення через підрив російськими військовими Каховської ГЕС. Наслідки бачили кореспонденти Суспільного.

Третій тиждень херсонець Сергій Радько приходить на власне подвірʼя і розчищає будинок від мулу і глини. В оселі обвалились стіни та дах. Меблі, посуд, особисті речі врятувати не вдалось. Вода у будинку стояла понад тиждень, розповідає чоловік.

"Ну все просто чорне, пліснява починає йти всюди. Як позбутися її? Це тільки повністю треба стіни зачищати до цегли. Інших варіантів просто немає. Це в нас якби сусідський будинок, а у нас тут діра і вона до сусідів", — говорить Сергій.

Схожа ситуація і в оселі сестри Сергія, Валентини, яка живе на сусідній вулиці. Чоловік допомагає прибирати. В одній із кімнат, розказує, вода підірвала деревʼяне покриття. Каже, люди думають що це стеля впала, а це підлога сплила.

Відмиває свій будинок і Лариса Мірошниченко. Зараз вона житло винаймає. Коли зможе повернутися до власної оселі, жінка говорить, не знає.

Після підриву російськими військовими Каховської ГЕС на одній з херсонських вулиць були підтоплені усі будинки. Зараз біля осель — купи зіпсованих речей, зокрема, меблі, одяг, посуд, побутова техніка.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Херсонська область - повітряна тривога!

Обстріляли Дудчани вдень та вночі, поцілили в житлові будинки: наслідки атаки РФ по Бериславському району Херсонщини

Російські військові протягом доби обстріляли чотири громади Бериславського району на Херсонщині. В Дудчанах Милівської територіальної громади поцілили в будинки людей. Село під обстрілом було вночі та зранку, розповідає начальниця місцевої військової адміністрації Любов Мінько.

За її словами, вночі російські війська обстріляли Дудчани, а також з 7 до 8 ранку. Спостерігали п'ять прильотів по населеному пункту. Є руйнації житлових будинків, без постраждалих. У громаді проживають майже 200 дітей, батьки яких відмовляються залишати домівки.

Як розповів начальник Бериславської районної військової адміністрації Володимир Літвінов, окрім Дудчан, війська РФ з артилерії обстріляли Михайлівку, Новоберислав, Львове та Берислав.

"За останню добу під ворожим вогнем опинилися чотири територіальні громади. Пошкоджені були житлові будинки та господарчі споруди мешканців. На щастя без жертв", повідомив Літвінов.

Протягом доби війська РФ обстріляли п'ять населених пунктів області

На Херсонському напрямку протягом доби російська армія обстріляла Бургунку, Садове, Берегове, Розлив та Херсон, про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

У Херсонській громаді безплатно відновлять паспорт України замість втраченого

У Херсонській громаді безплатно відновлять паспорт України замість втраченого. Відповідне розпорядження про надання одноразової допомоги на відшкодування витрат за виготовлення паспорта громадянину України замість втраченого, підписав керівник Херсонської МВА Роман Мрочко. Про це він повідомив у Telegram.

У Херсоні потрібні донори усіх груп крові

На 19 липня Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп з негативним резусом. Кров необхідна важкохворим та пораненим під час обстрілів місцевим жителям. Донорів чекають з 8 до 13 години за адресою Миколаївське шосе, 7.

Майже 1800 постраждалих від підтоплення жителів Херсонщини отримали грошову допомогу

Сьогодні 1719 людей, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС, отримали грошову допомогу на загальну суму понад 8,7 млн грн. Загалом допомогу вже отримали понад 4600 мешканців регіону, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

За її даними, 242 родини отримали виплати з обласного бюджету, 180 – місцевих бюджетів. Також від міжнародних організацій 3502 жителі області допомогу на суму понад 23 млн грн. 

СБУ повідомила про підозру у колабораціонізмі 24 жителям Херсонщини, які працюють в окупаційному правоохоронному органі

Служба безпеки України повідомила про підозру у колабораціонізмі 30 людям, які входять до складу окупаційних органів РФ у тимчасово захоплених районах півдня та сходу України. 24 з них працюють на Херсонщині, повідомила у Telegram СБУ.

За даними СБУ, 24 людини вступили до створеного російськими військовими "Новокаховського міського відділу поліції МВС Херсонської області". У лавах каральної установи вони беруть активну участь у придушенні проукраїнських акцій протесту на території міста. Також є випадки викрадення підозрюваними учасників руху опору та розграбування їхнього майна.

Окрім цього, на Херсонщині фігуранти ходили по домівках людей та погрожували їм ув’язненням у разі "неявки" на фейковий референдум щодо "приєднання" регіону до Росії. Тривають заходи щодо притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

Армія РФ обстріляла Велетенське: поранена жінка

Близько 15:20 армія РФ обстріляла Велетенське Білозерської громади. У 73-річної жінки лікарі діагностували мінно-вибухову травму та поранення ноги. Їй надали медичну допомогу, повідомила у Telegram ОВА.

Без ліків і води. Як у затопленій Голій Пристані на Херсонщині живуть люди

Центральна частина тимчасово окупованої Голої Пристані на Херсонщині залишається затопленою, в деяких місцях вода сягає метра. У воді багатоповерхівки, адміністративні будинки, ринок, заклади освіти, повідомила в регіональному марафоні "Суспільне. Спротив" керівниця Голопристанської ВА Світлана Лінник.

За її словами, люди намагаються прибирати свої будинки, щоб мати можливість жити в них взимку. До повномасштабного вторгнення громада налічувала 14 населених пунктів. У Голій Пристані проживало 14,5 тисяч людей, нині майже тисяча, каже керівниця МВА.

"Російські окупанти створюють ілюзію відновлення життя. Десь воду відкачують з однієї вулиці в іншу, з одного двору в інший. Відкачують із територій загального користування у річку Конку. Яка це буде екологічна безпека надалі, невідомо", розповіла Лінник.

Забезпечував військових РФ транспотом та агітував на псевдореферендумі: жителя Херсонщини судитимуть за пособництво

На Херсонщині судитимуть жителя Херсонщини за пособництва державі-агресору. Він забезпечував російських військових транспортом і агітував голосувати на псевдореферендумі. Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, колишній керівник комунального підприємства на Херсонщині перереєстрував очолюване ним підприємство за законодавством РФ, ремонтував російську військову техніку окупантів, забезпечував війська транспортом.

Обстріли Білозерки, петиція про звільнення керівників ОВА та МВА. 510 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Так званий "керівник комунального підприємства" Фото: Херсонська обласна прокуратура

Відомо, що у вересні 2022 року за вказівкою обвинуваченого у маршрутному автотранспорті міста розмістили агітаційні матеріали для проведення псевдореферендуму.

Йому загрожує позбавлення волі до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Війська РФ атакували Зміївку на Херсонщині та скинули авіабомби поблизу Антонівського мосту

Російська армія 18 липня атакувала Зміївку на Херсонщині. Також були скиди авіабомб в район Антонівського мосту. Поки що даних про постраждалих немає, повідомив Суспільному керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

На Херсонщині затримали агентку генштабу РФ, яка передавала РФ дані про українські безпілотники

Військова контррозвідка Служби безпеки затримала агентку головного управління генштабу ЗС РФ під час спецоперації на Херсонщині. Про це йдеться у Telegram Служби безпеки України.

За її даними, вона виявилась контрактницею однієї з військових частин ЗСУ, яка дислокується в регіоні і виконує бойові завдання на передовій. За вказівкою російської спецслужби збирала розвіддані про безпілотні літальні апарати Сил безпеки та оборони, йдеться у повідомленні.

Під час обшуків у фігурантки виявлено мобільний телефон, який вона використовувала у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ.

На війні загинув житель Херсонської області Дмитро Борисенко

2 липня 2023 року під час виконання бойового завдання на Південному напрямку загинув житель Херсонщини Дмитро Борисенко. Про це у Facebook повідомив декан Херсонського державного аграрно-економічного університету Павло Бойко. Молодший сержант Дмитро Борисенко був випускником факультету рибного господарства та природокористування ХДАЕУ.

Після анексії Криму у 2014 році він приєднався до добровольчого батальйону на боці України і брав участь у бойових діях в зоні ООС (АТО) на сході країни. З перших днів повномасштабного вторгнення Росії став на захист України, воював у складі 110-ї окремої бригади ТРО.

На Херсонщині визначили місця для буріння 50 нових свердловин, що забезпечити людей водою

На Херсонщині визначили місця для буріння 50 нових свердловин, аби забезпечити місцеве населення питною водою. Про це у Telegram повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

"13 місць для буріння визначили – у Бериславській громаді, 9 – Новорайській, 10 – Милівській, 8 – Новоолександрівській, 8 – Нововоронцовській, 2 – у Новокаховській. Робота з підготовки до буріння триває", – написав Прокудін.

За його словами, Херсонводоканал виконує роботи з ремонту, обстеження, просушування обладнання помпових та каналізаційних станцій. Також фахівці прокачують свердловини й відбирають проби для визначення показника якості води.

Вчать стріляти та читають пропагандистські лекції. На Херсонщині окупанти мілітаризують місцеву молодь

На тимчасово окупованій території Херсонської області російські військові мілітаризують українську молодь. Зокрема, бойовики так званого "Батальйону імені Маргєлова" провели навчання для декількох учасників окупаційного руху "Юнармія".

Про це повідомив Центр національного спротиву.

Підлітків навчали стрільбі, тактиці й іншим військовим речам. Також їм прочитали пропагандистські лекції російського бачення "СВО" та обґрунтували "приналежність" їх регіону до РФ.

У Херсоні в Дніпрі вода придатна для використання у побуті

У Херсоні в Дніпрі вода придатна для використання у побуті. Зразки відібрали на вулиці Садовського. Нафтопродуктів не зафіксували, гранично допустимі концентрації речовин — в нормі. Водночас, рівень розчинного кисню менший від норми.

У пробах води з Інгульця в районі Великої Олександрівки виявили перевищення сухого залишку у 3,6 раза. Також завищені концентрації сульфатів і хлоридів, повідомила у Telegram ОВА.

За минулу добу поліція відкрила 25 кримінальних проваджень за фактами військових злочинів армії РФ

За минулу добу армія РФ завдала авіаудару по Козацькому. У Херсоні поцілила в будівлі у центрі, Дніпровському районі та мікрорайоні Корабел. Також атакувала передмістя та дачні будинки уздовж берегової лінії.

На місцях обстрілів слідчо-оперативні групи поліції зібрали речові докази та задокументували наслідки ворожих атак із боку російських військових. Правоохоронці відкрили 25 кримінальних проваджень, повідомила у Facebook поліція.

У мкрн. Шуменський з 10 до 12 години буде відсутнє водопостачання

З 10:00 до 12:00 у Шуменському мікрорайоні Херсона буде відсутнє водопостачання. Там проводитимуть аварійно-відновлювальні ремонтні роботи, повідомив у Facebook міськводоканал.

За добу військові РФ обстріляли чотири громади Бериславського району

Протягом минулої доби війська РФ з артилерії обстріляли чотири громади Бериславського району. Зокрема – Новоберислав, Михайлівку, Дудчани, Львове та Берислав. Пошкоджені будинки та господарські споруди. Загиблих та поранених немає — керівник РВА Літвінов.

Війська РФ за добу 36 разів обстріляли територію Херсонської громади

За добу Херсонську міську територіальну громаду військові РФ обстріляли 36 разів, використали для цього 196 снарядів. Ураження зафіксували в Херсоні, Садовому, Інженерному та Комишанах. Одна людина поранена, повідомила в Telegram МВА.

Також за даними МВА, вночі військові РФ атакували Садове та Херсон.

На Херсонщині — відбій тривоги!

Армія РФ за добу випустила понад 500 снарядів по Херсонщині

Упродовж 17 липня російські війська 95 разів обстріляли територію Херсонської області, випустили по ній 517 снарядів. По Херсону — 79. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін. Військові РФ обстрілювали житлові квартали, троє людей поранені, йдеться в повідомленні.

У Херсоні та області — повітряна тривога!

Армія РФ обстріляла понад 30 населених пунктів на південному напрямку

Російська армія протягом 17 липня з артилерії обстріляла понад 30 населених пунктів на Херсонському та Запорізькому напрямках. Зокрема під обстріли потрапили Михайлівка, Новоберислав, Микільське, Інженерне, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 18 липня.

На початок