"Широке використання". Кравчук розповів, що робити з російською на Донбасі

"Широке використання". Кравчук розповів, що робити з російською на Донбасі

Ексклюзивно
"Широке використання". Кравчук розповів, що робити з російською на Донбасі
. УНІАН

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук вважає, що на Донбасі можна запровадити більш "широке застосування російської мови", без надання їй статусу державної.

Як сказав Кравчук в інтерв'ю "Українському радіо", Конституція передбачає право національних меншин, зокрема й російської, на розвиток і застосування своєї мови. І тут не йдеться про надання російській мові статусу другої державної мови.

"Згідно з європейськими законами про мову, ми можемо внести не питання державності російської мови, а питання застосування. Тому що в Конституції передбачено, що держава буде робити все для того, щоб національні меншини і, перш за все, російська меншина, мали право розвивати й застосовувати свою мову. Це конституційне питання, а не придумане. Але там ніде не написано про другу державну мову. Виходячи з Конституції та європейських документів, можна у цих регіонах зробити кроки з широкого застосування російської мови. Це не буде порушенням українського закону", — сказав він.

Кравчук додав, що на Донбасі "ніхто не заборонив української мови, не забороняє і не заборонить". При цьому, за його словами, лише мовою повернути Донбас не вийде.

Що відомо

  • 30 липня президент Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. На цій посаді Кравчук замінив Леоніда Кучму, який входив до складу ТКГ майже п'ять років.
  • Через кілька днів Зеленський пояснив, що Кравчук має авторитет по всій Україні та на тимчасово окупованій території Донбасу, тому призначив його головою української делегації у ТКГ.

Читайте також

"Шукаємо реальні підходи". Кравчук назвав два компроміси, на які готовий йти у ТКГ

На початок