Україна почала роботу над правовим регулюванням штучного інтелекту — Федоров

Україна почала роботу над правовим регулюванням штучного інтелекту — Федоров

Україна почала роботу над правовим регулюванням штучного інтелекту — Федоров
. Очільник Мінцифри Михайло Федоров. Фото: Facebook

В Україні почали розробляти нормативне поле для штучного інтелекту.

Про це повідомив у своєму Telegram віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Він відзначив, що в Україні вже провели стратегічну сесію з цього питання, залучивши експертів, урядовців, народних депутатів та юристів. Під час сесії обговорили шляхи, якими може йти Україна у сфері правового регулювання штучного інтелекту.

"Це важливо для розвитку країни. Ми повинні не відставати від всього світу, а очолити тренд штучного інтелекту. Розуміти, що відбувається, швидко реагувати та мати власну стратегію. Неможливо говорити про цифрову державу, якщо ми не формуємо прогресивну політику в напрямку штучного інтелекту та адженду для світу", — написав Федоров.

Що відомо про застосування ШІ в Україні?

Керівник Мінцифри пояснив, що в Україні штучний інтелект активно використовують у різних напрямах. Зокрема на основі штучного інтелекту Мінцифри розробляє віртуального помічника в мобільному застосунку "Дія". Фахівці працюють, щоб віртуальний помічник у "Дії" швидко відповідав на будь-які запитання. Окрім того, штучний інтелект допомагатиме Держстату обробляти та аналізувати дані.

"Окремий трек — використання штучного інтелекту у сфері військових технологій. Він допомагає фіксувати переміщення техніки та особового складу окупантів, збивати ворожі ракети, ефективніше наводити на цілі БПЛА тощо", — відзначив Михайло Федоров.

Міністр додав, що в Україні створюють умови, щоб топові міжнародні компанії, які займаються штучним інтелектом, приходили на український ринок.

Що відомо про правове регулювання ШІ у світі?

У Європейському парламенті зробили важливий крок до регулювання штучного інтелекту, визначивши потенційно шкідливі наслідки цієї технології. ЄС до 2025 року збирається ухвалити закон, який регулюватиме розвиток систем штучного інтелекту та захищатиме від них громадян.

Закон регулюватиме ШІ відповідно до рівня ризику: що вищий він для прав чи здоров'я людей, то більше зобов'язань. Список високого ризику містить штучний інтелект в освіті, критичній інфраструктурі, громадському порядку та управлінні міграцією.

У Великій Британії упродовж 2023 року планують провести перший в історії саміт з безпечності штучного інтелекту. Точна дата саміту невідомо, однак зазначається, що на ньому розглядатимуть ризики, пов'язані зі штучним інтелектом та розроблятимуть шляхи їх зменшення за допомогою скоординованих на міжнародному рівні дій.

На початок