У РФ журналістку Яніну Соколовську звинуватили у публікації "фейків" про російську армію

У РФ журналістку Яніну Соколовську звинуватили у публікації "фейків" про російську армію

Яніна Соколовська
. Яніна Соколовська. Фото: Радіо Свобода

У Росії проти української журналістки Яніни Соколовської порушили справу за статтею про поширення фейків про російську армію.

Як заявили у Слідкомі РФ, за даними слідства, Соколовська в період з березня по травень 2022 року публічно поширила у відкритому доступі для необмеженого кола осіб у Телеграм-каналі "під виглядом правдивих повідомлень явно неправдиву інформацію про дії ЗС РФ проти мирного населення України".

Як повідомляє російська служба Радіо Свобода, у московській квартирі Соколовської пройшов обшук.

Сама Соколовська наразі не коментувала кримінальну справу публічно.

У коментарі "Детектор медіа" Соколовська повідомила, що перебуває зараз в одній з європейських країн разом із своїми трьома дітьми.

"Оскільки будь-яка україноорієнтована людина в Росії відчуває себе як сапер на тонкій кризі, я розуміла, що рано чи пізно це мало відбутися. У той момент, коли я в ефірі програми "Время покажет", яка виходить на Першому каналі Росії, чітко виклала українську позицію щодо підриву Каховської ГЕС, я розуміла, що в мене не залишається іншого варіанту, як покинути Росію. Тому ми з дітьми встигли виїхати. І, як з’ясувалось, я була права", — сказала вона.

Водночас Соколовська вважає, що виконувала в Москві важливу місію — доносити українську позицію до росіян, "щоб вони розуміли, якою є реальна ситуація і що відбувається насправді". І те, що їй була надана російськими каналами така можливість, Соколовська вважає "позитивною історією".

Що відомо про Яніну Соколовську

Яніна Соколовська заснувала у 2013 року портал «Известия в Украине» і з того часу була його головним редактором. З 2014 року писала з Києва про ситуацію в Україні для російського видання «Коммерсант».

З осені 2014 до 2017 року Соколовська була політичним експертом сайту "РИА Новости Украина". З лютого 2019 року декілька разів брала участь в інтернет-стрімах однієї з головних пропагандисток Росії Ольги Скабеєвої на Youtube-каналі Росія-24.

Через дев’ять місяців після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну Соколовська поновила участь в ефірах російських каналів.

На початок