"Грубе порушення". УАФ звернулася до ФІФА та УЄФА через інтеграцію кримських клубів до чемпіонату Росії

"Грубе порушення". УАФ звернулася до ФІФА та УЄФА через інтеграцію кримських клубів до чемпіонату Росії

"Грубе порушення". УАФ звернулася до ФІФА та УЄФА через інтеграцію кримських клубів до чемпіонату Росії
. Президент ФІФА. Фото: AP Photos

Українські команди уже провели перші матчі у третьому дивізіоні РФ.

Українська асоціація футболу (УАФ) звернулася до ФІФА та УЄФА з проханням покарати РФС через інтеграцію клубів з Криму до чемпіонату Росії. Про це повідомила пресслужба організації.

У 2014 році після окупації Криму Союз європейських футбольних асоціацій заборонив участь кримських клубів у футбольних турнірах Росії. До 2023 року Російський футбольний союз дотримувався цієї заборони.

Однак восени 2022 року у Росії заявили про намір приєднати клуби з окупованих українських територій до внутрішніх чемпіонатів. Тоді в УАФ також відреагували зверненням до ФІФА та УЄФА з вимогою вжити заходи проти РФС.

Перед початком сезону 2023/24 РФС надала "Севастополю" та "Рубіну Ялта" сертифікати на участь у третьому дивізіоні чемпіонату Росії. Ба більше, у неділю, 16 липня, обидва кримські клуби зіграли свої перші матчі у турнірі.

На незаконні поєдинки "Севастополя" та "Рубін Ялта" УАФ відреагувала офіційним листом до ФІФА та УЄФА. У зверненні Українська асоціація футболу закликала організації позбавити РФС членства, яке вона зберігає попри виключення збірних і клубів Росії з турнірів під їхньою егідою.

"Незважаючи на численні звернення УАФ до ФІФА та УЄФА, 16.07.2023 ФК "Севастополь" та ФК "Рубін Ялта" провели свої перші матчі в другомуДруга ліга Росії – третій дивізіон. російському дивізіоні. Ми розцінюємо такі дії як грубе порушення статутів ФІФА й УЄФА та рішення УЄФА про особливий статус кримського футболу".

"У світлі вищезазначеного УАФ знову звертається до ФІФА та УЄФА з проханням розглянути можливість виключення РФС із членства у ФІФА та УЄФА через доведену невідповідність вимогам статутів керівних органів світу й Європи та цінностям всесвітньої футбольної сім'ї", — ідеться в листі УАФ на адресу УЄФА та ФІФА.

Що відомо

  • Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну всім російським клубам і збірним безстроково заборонена участь у турнірах під егідою ФІФА та УЄФА.
  • У 2014 році, попри анексію Криму, три футбольні клуби грали саме у чемпіонаті України - "Таврія" (Сімферополь), "Севастополь", а також "Титан" (Армянськ).
  • Наразі в чемпіонаті України представлена низка команд, які були вимушені виїхати з тимчасово окупованих регіонів, зокрема "Шахтар" (Донецьк) і "Зоря" (Луганськ) в УПЛ та "Шахтар" (Донецьк) і "Маріуполь" у жіночій Вищій лізі.
  • Російський клуб СКА з Ростова зіграв проти "Севастополя" на окупованому Криму. На наступний день у клубі повідомили, що автобус був змушений повернутися до Криму через вибух на Кримському мосту.
На початок