У Києво-Печерській лаврі під час опломбовування корпусів знайшли портрет Миколи ІІ

У Києво-Печерській лаврі під час опломбовування корпусів знайшли портрет Миколи ІІ

У Києво-Печерській лаврі під час опломбовування корпусів знайшли портрет Миколи ІІ
Портрет російського імператора Миколи ІІ у Києво-Печерській лаврі. Олександр Ткаченко

У будинках на території Києво-Печерської лаври, якими користувалися представники УПЦ МП, знайшли портрети російського імператора Миколи ІІ та його дружини, імператриці Олександри.

Про це повідомив у себе в Telegram міністр культури Олександр Ткаченко.

"Лавра в користуванні УПЦ МП — це портрети російських імператорів, які, напевне, «охороняли» монастир. Все це вже не дивує", — відгукнувся міністр на таку знахідку.

Будівлі лаври повертають державі

Представники Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з допомогою поліції повертають у державну власність майно Нижньої лаври, згідно з рішенням суду. Зранку 6 липня опечатали 70-й корпус, де розташовувалась резиденція настоятеля УПЦ Онуфрія. Поліція перекрила прохід по території резиденції в кількох місцях та опломбувала 69-й корпус. Також станом на 9:30 було опломбовано 71-й корпус.

4 липня адміністрація монастиря не допустила комісію національного заповідника до приміщень Києво-Печерської лаври, незважаючи на попередню домовленість. Раніше, 29 червня, УПЦ програла суд щодо її виселення з лаври, яке вважає незаконним.

Про Миколу ІІ

Це останній російський імператор, він належав до династії Романових. Був одружений з онукою королеви Великої Британії Вікторії, принцесою Алісою Гессенською, яка прийняла ім'я Олександри Федорівни. Його із сім’єю заарештував Тимчасовий уряд і в ніч з 16 на 17 червня 1918 року в Єкатеринбурзі розстріляли чекісти, а останки спалили. У 2000 році Миколу ІІ канонізувала Російська православна церква.

Зв’язок УПЦ МП з РПЦ виявила Держслужба з етнополітики та свободи совісті. Вона проаналізувала нову редакцію статуту про управління УПЦ МП і не виявила розриву церковно-канонічного зв’язку з Російською православною церквою.

Зараз в Україні віряни УПЦ МП моляться на ікону Миколи ІІ — зокрема у Хрестовоздвиженській церкві Луцька. Ікона зображає імператора в шапці Мономаха, в оточенні сім'ї. Відповідні фото публікувала Волинська єпархія.

Ікона з сім'єю російського імператора Миколи ІІ
Ікона з сім'єю Миколи ІІ — крайня ліворуч в іконостасі, другий ряд зверху. Офіційний сайт Волинської єпархії УПЦ

Микола II не раз приїжджав в Україну: на "поле Полтавської битви", в Овруч, у Чернігів. У Києві був кілька разів, зокрема під час освячення Володимирського собору в 1986 році. А в 1911-му відвідав відкриття пам'ятника імператору Олександру II. У межах цієї поїздки побував і в Києво-Печерській лаврі.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок