"Сума збитків, завданих війною Росії проти України — трильйон доларів" — радник президента Устенко

"Сума збитків, завданих війною Росії проти України — трильйон доларів" — радник президента Устенко

Радник президента України з економічних питань Олег Устенко
. Радник президента України з економічних питань Олег Устенко, фото: УНІАН

Як наповнюється Фонд ліквідації наслідків агресії РФ, яка сума збитків від війни, коли Україні почнуть передавати гроші від вилучених активів РФ, та як для країни має працювати так званий "план Маршалла" — про це Українському Радіо розповів економіст, радник президента України Олег Устенко.

Про Фонд ліквідації наслідків агресії РФ

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії РФ створили. Але одна справа — організаційні питання, пов’язані з його створенням, а інша — на що підуть ці кошти. Якщо ми подивимося на наповнення цього фонду і на останню постанову Кабміну, мова йде про 6,6 мільярда гривень. Це замалі кошти для повноцінного відновлення української економіки й взагалі країни. Збитки, яких ми зазнали в цій війні, набагато вищі, ніж 750 мільярдів доларів, як оцінювалося раніше.

Тому починає працювати велика конференція в Лондоні, пов'язана саме з питаннями відновлення української економіки. Завдані Росією збитки мають бути повністю компенсовані. Це одна з позицій, яка обговорюється і в мирному плані президента Зеленського. Збитки — це і будівлі, які були пошкоджені російською армією, і підприємства, які треба відбудовувати вже на новому техніко-технологічному укладі, і критична частина нашої ключової інфраструктури.

Бізнес-центр в Одесі, пошкоджений через російський ракетний обстріл, 14 червня 2023
Бізнес-центр в Одесі, пошкоджений через російський ракетний обстріл, 14 червня 2023 року. AP Photo/Nina Lyashonok

Про розмір збитків

Ми говоримо про відновлення по двох напрямках. Перший — швидке відновлення. Негайно і зараз. Тут мова йде про найбільш критичну частину ключової інфраструктури. Відтак 6,6 мільярда гривень спрямовані саме на її відновлення.

За попередньою оцінкою, один трильйон доларів, або ж 40 трильйонів гривень — це прямі та непрямі збитки, які ми отримали від Росії. Відтак вони мають нам компенсувати й ті борги, що нам доводилося робити, і відсотки, які ми сплачуватимемо за цими боргами, і втрачене майно. Також потрібне буде моральне відшкодування.

Про кошти від російських активів, вилучених за кордоном

Нині головне питання полягає в тому, що заарештовані кошти Росії, зокрема їхнього Центробанку та номенклатури, негайно мають почати передавати для потреб України. Ми сподіваємося, процес їх передачі вже розпочався. Очікуємо, що перші кошти мають почати заходити в Україну достатньо швидко — у перспективі місяця-двох.

Про державні інвестиції

Виділені 6,6 мільярда гривень, як і будь-які державні інвестиції в інфраструктурні проєкти, дають можливість працювати насамперед приватному бізнесу. Не може бути бізнесу, коли в тебе немає доступу до електроенергії, або вона подається за незрозумілим графіком. Не може бути бізнесу, якщо немає логістичного коридору і ти не можеш перевозити товари просто тому, що немає моста, маєш перевозити якимись іншими шляхами, що збільшує транспортні витрати, а відповідно собівартість та ціну. Тож державні інвестиції такого плану дають можливість отримати додатковий імпульс для розвитку економіки.

Жінка йде повз свій зруйнований внаслідок російських обстрілів будинок у Херсоні. 9 червня 2023
Жінка йде повз свій зруйнований внаслідок російських обстрілів будинок у Херсоні. 9 червня 2023 р. Фото: Felipe Dana/AP

Про "план Маршалла" для відбудови України

Коли мова йде про повну відбудову України, йдеться і про те, що треба буде відбудувати всю зруйновану інфраструктуру. І тут ти отримуєш додатковий імпульс для економічного зростання не просто через те, що держава витрачає кошти, а за рахунок того, що з'являються нові робочі місця в галузях, що пов'язані з будівництвом. Та й загалом з'являються нові робочі місця, бо люди отримують додаткові кошти, а відповідно можуть витрачати більше. Це класика перезапуску економіки.

Ось чому говорять про так званий "план Маршалла" для відбудови України. Він будувався на тому, що давав імпульс для розвитку за рахунок державних інвестицій в інфраструктуру. Ти можеш збудувати інфраструктуру і створювати умови для нормального розвитку вже приватного бізнесу. І приватний бізнес тоді отримує можливість для зростання. Головне завдання в післявоєнний період — якомога швидше повернути нашу економіку на довоєнний рівень.

На початок