Обстріли Херсона та Бургунки, загиблі від повені в Олешках. 482 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Херсона та Бургунки, загиблі від повені в Олешках. 482 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріли Херсона та Бургунки, загиблі від повені в Олешках. 482 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, згоріла після влучання російського снаряду АЗС, 19 червня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

482 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські війська підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення на Херсонщині опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі. Там, де вода відійшла, розпочали прибирати наслідки повені та відновлювати інфраструктуру. Водночас армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • За даними МВС, внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС загинули 18 людей. 14 - внаслідок утоплення, ще четверо — від вогнепальних поранень під час евакуації. Зниклими безвісти вважають 31 жителя області. Вдалось евакуювати 3 773 людини та 284 тварини.
  • Понад 500 жителів Олешок могли загинути на лівобережжі Херсонщини внаслідок підриву армією РФ Каховської ГЕС. Окупанти відмовили їм в евакуації через відсутність російського паспорта.
  • У Бериславському районі розпочала роботу комісія з обстеження та фіксації майна, знищеного внаслідок підриву Каховської ГЕС армією РФ. Складено 35 актів обстеження підтоплених будинків.
  • Російські військові о третій годині ранку 19 червня обстріляли Херсон, снаряди влучили у дві автозаправні станції в різних районах міста та територію автопідприємства.
  • Російські війська щонайменше 10 разів з артилерії вдарили по селу Бургунка Тягинської громади. Дві людини поранені, обоє перебувають в лікарні. Також атакували Шляхове — поранену жінку ушпиталили.
  • У Скадовському районі Сили оборони уразили пункт управління бригади армії РФ та знищили 20 переобладнаних човнів. У Каховському районі знищили два польові пункти боєпостачання окупантів.
  • Ірландський музей сучасного мистецтва в Дубліні IMMA представив у проєкті "Втрачена українська спадщина" твори кращих українських художників XX-XXI ст. В проєкті представили 32 роботи, викрадені окупантами з колекції Херсонського художнього музею.

Троє спортсменів з Херсонщини потрапили до складу збірної України на Європейські ігри-2023

Троє спортсменів з Херсонської області потрапили до складу збірної України на Європейські ігри-2023: хто вони і в яких видах змагатимуться.

Європейські ігри — мультиспортивні континентальні змагання, що проводитимуться втретє в історії. Цьогоріч Європейські ігри проходитимуть у Польщі, а Україна візьме участь у 27 з 30 видів спорту.

Обстріли Херсона та Бургунки, загиблі від повені в Олешках. 482 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Маріанна Басанець, Анастасія Павлова та Дар'я Тихова - спорсменки з Херсонщини, які увійшли у збірну України на Європейські ігри - 2023.

Склад Херсонської області на Європейських іграх-2023: бокс: Маріанна Басанець (до 57 кг), стрільба з лука: Анастасія Павлова (олімпійський лук, одиничний турнір; командний турнір; мікстурнір), кульова стрільба: Дар'я Тихова (гвинтівка)

Європейські ігри-2023 пройдуть з 20 червня по 2 липня у Кракові.

"Стеля руйнується, стіни тріщать. Меблі, холодильник — плавали". Херсонці повертаються до будинків, які були затоплені

Будинки херсонців, які розташовані у районі річкового порту, почало затоплювати після підриву Каховської ГЕС у другій половині дня 6 червня. Вода дійшла до дахів і лише чотири дні тому відступила. Зараз жителі, які рятувались від штучної повені у родичів і знайомих, повертаються до своїх осель. Якими стали домівки після затоплення, вони показали кореспондентам Суспільного.

Почорнілі дерева і квіти, потріскана земля, вологі стіни. Такий вигляд мають всі затоплені будинки і колись затишні подвір’я. Всередині руйнування значно більші. За тиждень вода знищила все у будинку Віри Михайлівни.

Кілька років тому вона зробила ремонт. Оцінити збитки, через затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС не може – знищене все, на що заробляла все життя, каже жінка.

Подружжя Коновалових вивозять все з будинку, де 18 років прожили їхні діти і виріс онук. Валентина Василівна говорить, діти дуже хочуть додому, а повертатись їм нікуди.

"Де була велика зала, зараз там стоїть вода. Стеля руйнується, стіни тріщать. Жити не можна. І кондиціонери, і холодильник на вулиці плавають. Плита нова, тільки купили з електричною духовкою. Ніяких ні комп’ютерів, ні столів, ні меблів, ні шафи, ні речей – нічого нема", — говорить жінка.

Херсонець Андрій Таран говорить, що не може оцінити збитки, які завдало затоплення через підрив Каховської ГЕС. Будинок був зведений наприкінці 19 століття, встояв, але вода знищила все, що було всередині.

У Бериславському районі частково підтоплені два будинки у Калинівській громаді

У Бериславському районі частково підтоплені два будинки у Калинівській громаді. Всього комісія з фіксації майна складено 44 акти обстеження підтоплених осель.

Протягом доби рятувальники відкачали 180 куб. м води з територій чотирьох будинків та трьох приватних господарств у Благодатівці, а також перекачали 1500 куб. м. води з озера до річки у с. Новогреднєве. А для жителів Тягинської ТГ привезли дев'ять тонн питної води, повідомив у Telegram голова РВА Літвінов.

Підрив Каховської ГЕС: на Херсонщині офіційно відомо про загибель 21 людини

Станом на вечір 20 червня офіційно відомо про загибель 21 людини на Херсонщині внаслідок підриву російською армією Каховської ГЕС, у Telegram повідомило МВС.

П'ятеро людей загинули — через прицільні обстріли російської армії. Ще 28 людей отримали поранення, з них 16 — ліквідатори наслідків затоплення.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

За добу російські війська атакували 20 населених пунктів на Херсонщині. Зокрема, Золоту Балку, Михайлівку, Новоолександрівку, Дудчани, Качкарівку, Шляхове, Козацьке, Миколаївку, Бургунку, Іванівку, Садове, Придніпровське, Наддніпрянське, Молодіжне, Зимівник, Білозерку, Ромашкове, Херсон, Дніпровське та Кізомис, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Затоплення через підрив Каховської ГЕС: встановили місцеперебування понд 200 жителів Херсонщини

Станом на 20 червня вдалося встановити місцеперебування 202 жителів Херсонщини, яких розшукували рідні після підриву Каховської ГЕС. Досі зниклими безвісти вважають 109 людей. Їхні справи передані до Нацполіції для проведення розшуку та слідчих дій, повідомляє в Telegram Мінреінтеграції.

Публічно використовував комуністичну символіку. Депутату з Генічеська Херсонської області оголосили підозру

Прокуратура оголосила підозру депутату з Генічеська за використання забороненої комуністичної символіки. На параді 9 травня 2022 року у тимчасово окупованому місті він публічно демонстрував комуністичний прапор, а згодом в соцмережах публікував пропагандистські відео. Депутату загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до п'яти років.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Ймовірний авіаційний обстріл Берислава та громади

Ймовірний авіаційний обстріл Берислава та громади, повідомив начальник РВА Літвінов. Він закликав людей перебувати в укриттях.

Херсонська область - повітряна тривога!

Четверо з восьми поранених рятувальників — у лікарні у важкому стані

За уточненою інформацією, четверо з восьми поранених рятувальників перебувають у лікарні у важкому стані, повідомила Суспільному прессекретарка прокуратури області Анастасія Весіловська.

Внаслідок обстрілу РФ загинув один рятувальник та поранені вісім співробітників ДСНС

У прокуратурі повідомляють про вісім поранених і одного загиблого рятувальника внаслідок обстрілу військ РФ Херсона. За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Армія РФ обстріляла рятувальників, які розчищали мул у Херсоні

Армія РФ обстріляла рятувальників, які розчищали мул у Херсоні. Один співробітник ДСНС загинув, семеро рятувальників поранені, з них шестеро — у важкому стані, повідомив керівник ОП Єрмак.

Жителі Садівського, Антонівського та Комишанського старостинських округів можуть безплатно заправити балон

Жителі Садівського, Антонівського та Комишанського старостинських округів можуть безплатно заправити балон побутовим газом. 20 кубів газу надали у Полтавської області, повідомив у відеозверненні у Telegram керівник Херсонської МВА Роман Мрочко.

"Кожен з вас може звернутися до старости свого округу та безплатно заправити побутовий газовий балон", - говорить Мрочко.

З 20 червня до мікрорайону Корабел курсуватимуть маршрутні автобуси

Відсьогодні до мікрорайону Корабел відновили роботу автобусні маршрути до мікрорайону Корабел, повідомив у Telegram керівник Херсонської МВА Роман Мрочко.

  • 8 "ТЕЦ - мкрн Корабел",
  • 16 "мкрн ІІ Таврійський - мкрн Корабел",
  • 20 "вул.Генерала Алмазова - мкрн Корабел",
  • 35 "ТРЦ "Фабрика - мкрн Корабел".

На Херсонщині середній рівень води становить 30 см

Станом на 15:00 20 червня рівень води становить 0,3 м. Від початку доби показник знизився на 9 см. Підтопленими залишаються три населених пункти на правому березі Дніпра — 595 будинків, повідомила у Telegram ДСНС України.

Від початку доби рятувальники відкачали понад 0,29 тис. тонн води з 223 підвалів та будинків. Також підвезли понад 29 тонн води для громадян.

Війська РФ вдень атакували Херсон. Поцілили в школу та будинки поряд

У школі у Херсоні після ранкового обстрілу російських військ діра в стіні, вибиті вікна, розтрощені меблі.

Обстріли Херсона та Бургунки, загиблі від повені в Олешках. 482 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Діра в стіні школи після російських обстрілів, 20 червня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Пошкодження зазнав і багатоквартирний будинок, розташований поряд. Вибуховою хвилею повибивало скло у вікнах. Очевидці розповідають про чотири влучання.

Обстріли Херсона та Бургунки, загиблі від повені в Олешках. 482 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Вибиті вікна в бдинку внаслідок російських обстрілів 20 червня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Раніше в ОВА повідомили, що снаряди також влучили в дитсадок та СТО в цьому ж мікрорайоні. Відомо про оного загиблого.

За фактом загибелі цивільного у Херсоні відкрили кримінальне провадження

За даними правоохоронців мінометний обстріл стався близько 11 години. За фактом загибелі цивільного через атаку РФ, відкрили кримінальне провадження. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Внаслідок обстрілу Херсона загинув 27-річний чоловік

Зранку 20 червня війська РФ обстріляли житлові квартали Херсона. Поцілили в домівки, дитсадок, освітній заклад та СТО, повідомив в Telegram керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За попередньою інформацією, через обстріл загинув 27-річний чоловік. Також під удар потрапила бригада “швидкої”, медичні працівники не постраждали, йдеться у повідомленні.

Херсонська область - повітряна тривога!

На території Херсонської громади на ринках та місцях вуличної торгівлі тимчасово заборонено продавати рибу, раки та морепродукти

На території Херсонської громади на ринках та місцях вуличної торгівлі тимчасово заборонений продаж водних біоресурсів: риби, раків, морепродуктів. Це зроблено з метою запобігання поширенню інфекційних захворювань та отруєнню. Відповідне розпорядження підписав керівник МВА Мрочко. Про це він повідомив у Telegram.

Судитимуть так званих "заступницю голови селища" та "директорку центру дозвілля" Новотроїцького

На Херсонщині судитимуть так званих "заступницю голови селища" та "директорку центру дозвілля" Новотроїцького. Обидві влітку 2022 року добровільно пішли на співпрацю з РФ, очолили псевдооргани та брали участь у пропагандистських заходах. Їм загрожує до 10 років ув'язнення, повідомляється на сайті прокуратури.

На лівобережжі Херсонщини в затоплених населених пунктах військові РФ розкрадають майно місцевих жителів

В тимчасово окупованих Новій Каховці, Олешках та Голій Пристані активісти руху "Жовта Стрічка" зафіксували мінімум 20 випадків викрадання майна місцевих жителів. Російські військові обшукували затоплені будинки та вилучали золото, техніку, а також українські документи, повідомила в Telegram Жовта Стрічка.

Внаслідок обстрілів Бериславського району загинула жінка, двоє жителів поранені

Протягом доби російські війська обстріляли Бериславську та Тягинську громади Бериславського району, пошкоджені адміністративна будівля, житлові будинки та господарські споруди, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов.

Від отриманих поранень в лікарні померла жителька Шляхового. Вчора її доставили в медичний заклад, після обстрілів села російськими військами. Також в лікарні перебувають двоє поранених з Бургунки.

Загалом на Херсонщині відкачали понад тис. тонн води з 572 будинків та підвалів

На Херсонщині минулої доби рятувальники відкачали понад 24 тис. тонн води. Загалом відкачали понад 156 тис. тонн з 572 будинків та підвалів. Підвезли понад 47 тонн води для громадян, а з початку робіт 489 тонн води та 36 тис. 597 кг продуктів, повідомила у Telegram ДСНС України.

Рівннь води на Херсонщині знизився до 62 статиметрів

Рівень води на Херсонщині через підтоплення поступово знижується і на 8:30 становить 62 см. На правому березі залишаються підтопленими 818 будинків у чотирьох населених пунктах — голова ОВА Прокудін.

На блокпостах під Олешками російські окупанти грабують волонтерів

На тимчасово окупованій території Херсонської області, яка постраждала внаслідок підриву військами РФ Каховської ГЕС російські окупанти грабують населення. Про це в телемарафоні "Єдині новини" заявив речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов.

"Ситуація катастрофічна. На блокпостах під час в'їзду до населеного пункту Олешки під час огляду транспортних засобів окупанти вилучають гуманітарну допомогу, яку привозять волонтери для постраждалих людей, та направляють її на власні потреби", — сказав Ковальов.

Ситуація в Голопристанській громаді станом на 08:15

Ситуація в громаді залишається майже без змін. Рівень води поступово знижується, однак доступу до домоволодінь в низинах підтоплених східної, центральної та берегової частини міста Гола Пристань ще не має. Рівень води тут становить від 0,5 м.

Про це в Telegram повідомила Голопристанська МВА.

Залишаються підтопленими більшість домогосподарств в селах Кардашинка та Кохани. В цих населених пунктах перебуває 50 людей з дітьми. Доставку води та продуктів організовують самотужки.

На вулицях затоплених частин громади так і залишаються трупи тварин та домашньої худоби, йдеться в повідомленні.

Електро- та газопостачання в підтоплених частинах населених пунктів громади не відновлено. Також залишаються без водовідведення, водопостачання багатоквартирні будинки міста. Жителі цих мікрорайонів готують їжу на вогнищах біля під'їздів.

Армія РФ за добу 57 разів обстріляла Херсонщину: поранені п'ятеро людей

Впродовж 19 червня армія РФ з мінометів, артилерії, танків БПЛА та "Градів" 57 разів обстріляла Херсонщину, випустила по її території 275 снарядів. По Херсону - 28.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Снаряди влучили в житлові квартали, адміністративні будівлі Херсона та Бургунки, а також в будівлі АЗС та комунального підприємства в обласному центрі. Через російську агресію п'ятеро людей дістали поранення, йдеться в повідомленні.

Російська армія обстріляла 10 населених пунктів на Херсонщині

Російська армія 19 червня з артилерії обстріляла 10 населених пунктів на правобережжі Херсонської області — Берислав, Томарине, Козацьке, Бургунку, Іванівку, Антонівку, Херсон, Дніпровське, Кізомис та Софіївку.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 20 червня.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На початок