Звільнення селища на Донбасі, санкції РНБО проти росіян, Україна повернула військових з полону. 473 день війни. Онлайн

Звільнення селища на Донбасі, санкції РНБО проти росіян, Україна повернула військових з полону. 473 день війни. Онлайн

Звільнення селища на Донбасі, санкції РНБО проти росіян, Україна повернула військових з полону. 473 день війни. Онлайн
. Затоплені будинки в тимчасово окупованому місті Олешки. 10 червня 2023 року. Фото: AP

11 червня — 473 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Українські військові звільнили три населені пункти: село Макарівка, Нескучне та селище Благодатне на Донеччині.
  • Російські військові підірвали дамбу біля села Новодарівка на Запоріжжі — унаслідок цього затопило обидва береги річки Мокрі Яли.
  • Президент Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти 178 росіян та осіб з подвійним громадянством, які пов'язані з судовою системою РФ.
  • Вночі російські війська атакували прифронтові зони на Харківщині та Сумщині — Сили оборони збили шість дронів "Shahed". На Харківщині РФ вночі вдарила по підприємству у Богодухівському районі та двічі обстріляла аміакопровід у Куп'янському районі протягом попередньої доби. На Сумщині атакували Білопілля.
  • Станом на ранок середній рівень підтоплення на Херсонщині — 4,19 метрів. На правобережжі підтоплені 32 населені пункти. У Каховському водосховищі вода продовжує знижуватись і станом на ранок становить 9,35 метра.

Зеленський і Дуда провели телефонну розмову

"Завершили пізню і, як завжди, продуктивну розмову з Анджеєм Дудою. Обговорили наші очікування від саміту НАТО у Вільнюсі. Ми розуміємо важливість сильних кроків Альянсу щодо гарантій безпеки для України. Дякую за потужну оборонну підтримку з боку Польщі. Обговорили також подальші першочергові потреби для фронту", — написав президент Володимир Зеленський.

На Бахмутському напрямку ЗСУ вражають окупантів під час ротації — Череватий

На Бахмутському напрямку тривають позиційні бої. Попри перевагу російських військ, українські військові продовжують контратакувати та просуватись вперед. Про це повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник Східного угрупування військ ЗСУ Сергія Череватий.

"Ми користуючись тим, що ворог робить ротаційні заходи, ми б’ємо по них, ми контратакуємо. Тільки з’являється можливість наші бригади контратакують і по трішечки, іноді по кілька сотень метрів, іноді до півтора — двох кілометрів звільняємо нашу землю. Це при тому всьому, що зараз ми не маємо переваги над ворогом в силах і засобах, і користуємось його слабкими місцями. Користуємось навченістю, більш оперативною наглістю, щоб максимально нанести шкоду ворогу", — розказав Череватий.

Також він зазначив, що російська армія на цьому напрямку має перевагу в артилерії та живій силі. Але українські військові використовують БПЛА для розвідки та дорозвідки для точного ураження окупантів.

Зеленський: З півдня України евакуйовано близько 4 тисяч людей

Вже близько 4 тисяч людей вдалося евакуювати з півдня України. Десятки міст і сіл залишаються затопленими, але найгірша ситуація — на тимчасово окупованій Росією частині Херсонщини.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні 11 червня.

"Продовжуємо й нашу рятувальну операцію на півдні України, і вже близько 4 тисяч людей вдалося евакуювати. Десятки міст і сіл залишаються затопленими, найгірша ситуація, як і раніше, на тимчасово окупованій частині Херсонщини", — сказав Зеленський.

Глава держави подякував всім службам і волонтерам, які беруть участь у ліквідації наслідків через підрив росіянами греблі Каховської ГЕС.

"Дякую військовим, поліцейським, рятувальникам. Дякую окремо волонтерам, лікарям, місцевій владі – усім, хто допомагає зараз рятувати людей після катастрофи на Каховській ГЕС, а особливо дякую тим, хто допомагає діставати людей, зокрема, з окупованих територій. Це надзвичайно складно, небезпечно, це особливий героїзм", — наголосив президент.

Він зазначив, що цими днями Херсонську область відвідали представники Міжнародного кримінального суду (МКС).

"Дуже важливо, що представники міжнародного правосуддя на власні очі побачили наслідки цього російського теракту та самі почули, що російський терор продовжується. І продовжується ще максимально цинічними та жорстокими обстрілами затопленої території, території евакуації. Ми вже сприяємо й будемо й надалі сприяти максимально незалежному та обʼєктивному розслідуванню МКС. Усі наші правоохоронці та інші інституції максимально долучені до цього процесу. Повний доступ до уражених територій, до свідків, до всієї інформації та доказів. Це розслідування дуже важливе для безпеки всього світу", — сказав Володимир Зеленський.

Гроссі: Експертам МАГАТЕ потрібен доступ до Запорізької ТЕЦ

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що експертам організації потрібен доступ до місця поблизу ЗАЕС, щоб з'ясувати причину значної розбіжності між різними вимірами висоти водосховища, яке постачає воду для охолодження шести реакторів станції та сховища відпрацьованого палива.

Про це йдеться у заяві Гроссі, яка опублікована на сайті МАГАТЕ.

У заяві зазначається, що рівень води у Каховському водосховищі стрімко падає після того, як 6 червня була пошкоджена гребля внизу за течією, але напередодні на ЗАЕС повідомили, що за вимірюваннями на вході Запорізької ТЕЦ (ЗТЕС) він був стабільним близько доби, де вода закачується в канал для використання на ЗАЕС.

"За даними, отриманими експертами МАГАТЕ на майданчику Запорізької АЕС, станом на 9 ранку за місцевим часом рівень води біля атомної станції становив 11,27 метра, що менше, ніж майже 17 метрів до прориву греблі, згідно з даними, отриманими експертами МАГАТЕ, які знаходяться на майданчику ЗАЕС", — йдеться у заяві.

Проте, як повідомляється, висота води продовжує падати в інших місцях водосховища, що спричиняє можливу різницю приблизно у два метри порівняно з рівнем, про який повідомляє ЗАЕС.

"Цілком можливо, що ця розбіжність у виміряних рівнях викликана ізольованою водоймою, відокремленою від більшої частини водойми. Але про це ми зможемо сказати лише тоді, коли отримаємо доступ до теплоелектростанції", – сказав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Гроссі, який наступного тижня поїде до Києва та ЗАЕС, наголосив, що МАГАТЕ також вимагає доступу до електророзподільчої станції ЗАЕС.

Російські військові підірвали дамбу біля Новодарівки Запорізької області

Армія РФ слідом за Каховською ГЕС підривала дамбу біля населеного пункту Новодарівка Запорізької області, що призвело до затоплення берегів річки Мокрі Яли.

Про це сьогодні, 11 червня, в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень.

За його словами, російські війська намагаються використовувати будь-які способи аби не допустити прориву своїх оборонних укріплень під час контрнаступу українських військ:

"Маємо інформацію про те, що біля населеного пункту Новодарівка, ворог підірвав дамбу і це призвело до затоплення обох берегів річки Мокрі Яли".

Однак, як зазначає Валерій Шершень, на перебіг контрнаступальних ці дії ніяк впливають.

Сили оборони деокупували два населені пункти

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Сили оборони деокупували населені пункти Благодатне і Макарівка.

Крім цього, українські військові продовжують штурмові діі на Бахмутському напрямку. Є успіх в районі Берхівського водосховища, де військові просунулись вперед на 250 м. На півдні є просування по двох напрямках від 300 до 1500 метрів.

У Нікополі через артобстріл військами РФ пошкоджено медзаклад

Вдень 11 червня російська армія з артилерії обстріляла Нікополь, що на Дніпропетровщині: пошкоджено медичний заклад. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, ушкоджень також зазнали гуртожиток, три приватних будинки та лінії електропередач. Загиблих і поранених немає.

В інших громадах області день минув тихо, додав посадовець.

Під час евакуації з Голої Пристані Херсонської області загинула вагітна жінка

8 червня 2023 року під час евакуації з Голої Пристані Херсонської області, через затоплення міста, загинула місцева жителька Тетяна Гришко. Жінка була вагітною. Про це на сторінці у Facebook написала її одногрупниця Sofia Labunets.

Також у Facebook її колега Ольга Супрун написала, що загибла рятуючи бабусю із дідусем від повені, попала під обстріл військами РФ.

"З нею загинула її ненароджена донечка. За що ви її вбили, росіяни? За що вбили її ненароджену дитину?", — йдеться у дописі Ольги Супрун.

Евакуація з лівобережжя Херсонщини: Щонайменше 23 людини постраждали внаслідок обстрілу

Щонайменше 23 людини отримали поранення унаслідок російського обстрілу під час евакуації з лівобережжя Херсонщини, повідомили в Офісі генерального прокурора.

З тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини евакуювали 21 людину

У Нацполіції повідомили, що з тимчасово окупованого лівобережжя вдалось евакуювати 21 людину. Це були переважно люди похилого віку та маломобільні.

Українські військові звільнили Нескучне поблизу Великої Новосілки

Українські військові 10 червня звільнили село Нескучне Великоновосілківської селищної громади. Про це повідомила пресслужба 7-го батальйону "Арей" Української добровольчої армії 129-ї ОБР Територіальної оборони ЗСУ.

За інформацією пресслужби батальйону, операцією зі звільнення командував майор Олександр Грищук "Македонець".

Україна повернула з російського полону 95 людей

Голова ОП Андрій Єрмак повідомив, що в Україну повернулися 95 людей. Серед звільнених з полону 51 представник ЗСУ (зокрема 15 тероборонців), 29 нацгвардійців, 11 прикордонників, четверо військових моряків, повідомили в Координаційному штабі.

Усі звільнені — чоловіки. Серед них двоє офіцерів, решта — рядовий та сержантський склад.

Серед звільнених українців троє мали статус "пошук особи", тобто ті, які офіційно не були підтверджені російською стороною як полонені.

Звільнили з полону військових з Маріуполя, ЧАЕС, острову Зміїний, з-під Бахмута, а також захисники "Азовсталі". Також вдалося повернути учасників спецоперації, які летіли на гелікоптері в оточений Маріуполь, на "Азовсталь". Багато наших перебували в полоні пораненими, додав Єрмак.

Українські військові прорвали лінію фронту на Адіївському напрямку — Генштаб

На Авдіївському напрямку українські військові посунули лінію фронту, захопивши позиції окупантів. Про це 11 червня повідомили у генштабі ЗСУ та оприлюднили відео бою.

"Звільнили Херсон - звільнимо й Донецьк. Днями воїни 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка посунули лінію фронту", — заявили в Генштабі

Кількість поранених людей внаслідок обстрілу Херсона збільшилась

Троє людей загинули, ще десятеро, зокрема двоє правоохоронців, отримали поранення унаслідок російського обстрілу евакуаційного човна на Херсонщині, повідомив голова ОВА Прокудін.

Російські військові обстріляли човен з людьми, яких евакуювали з лівобережжя Херсонщини

Війська РФ обстріляли човен з людьми, які евакуювались з лівого берега Херсонщини. Шестеро людей поранені, їх шпиталізували в лікарню у Херсоні — керівник ОП Єрмак.

Київ — відбій повітряної тривоги.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

Армія РФ скинула дві керовані авіабомби на селище Козацьке Херсонської області

Російські війська атакували з авіації селище Козацьке Херсонської області, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА. За даними ОВА, армія РФ скинула дві керовані авіабомби: одна влучила поруч з пʼятиповерхівкою, інша – поблизу дитячого садочка. Загиблих та поранених немає,

Через затоплення у Голопристанській громаді Херсонщини загинули три людини, 10 — вважають зниклими безвісти

Внаслідок підриву на Каховській ГЕС та затоплення Херсонщини у Голопристанській громаді загинули троє людей. По селу Кардашинка 10 людей вважають зниклими. Про це Суспільному повідомила керівниця Голопристанської МВА Світлана Лінник.

За її словами, підтоплення наразі є, рівень води спадає. В деяких місцях до половини зійшла вода, між деякими багатоповерхівками люди вже мають можливість пересуватися. Десь під вікнами першого поверху вода вже стоїть, хоча була високо, говорить Світлана Лінник.

"Велика та Мала Кардашинка — десь під вікна, десь іще під дах вода, але потроху спадає. Трасу вже видно. Вчора волонтери доставляли гуманітарну допомогу, бо в селі люди перебувають у критичних умовах, на незахищених територіях, у наметах. Добровольці з нашої громади надають допомогу, підвозять їжу та воду, евакуйовують. Світла немає, газу немає, зв'язок майже відсутній. З берегової лінії теж вода відходить, і люди цьому радіють", — каже керівниця Голопристанської МВА.

Російським ПВК наказали підписати контракти з Міноборони РФ

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу наказав всім "добровольчим загонам", які воюють проти України, до 1 липня підписати контракти з армією.

Про це повідомив заступник міністра оборони Росії Микола Панков.

За його словами, "з метою підвищення ефективності застосування добровольчих формувань у складі Об'єднаного угруповання військ" міністр оборони РФ Сергій Шойгу підписав наказ, який визначає порядок організації службової діяльності добровольчих організацій.

"Документом визначено підписання добровольчими загонами до 1 липня цього року контрактів із Міноборони РФ. Це надасть добровольчим формуванням необхідний правовий статус, створить єдині підходи до організації всебічного забезпечення та виконання ними завдань", — зазначив заступник Шойгу.

За словами Панкова, наказ надає право всім добровольцям укладати індивідуальні контракти або з добровольчими загонами, або з Міноборони як військовослужбовці за контрактом.

"Укладання громадянами контрактів із державою – це, передусім, поширення ними, і навіть на членів їх сімей встановлених державою заходів соцзахисту та підтримки. Таким чином наказ розширює можливості комплектування підрозділів Об'єднаного угруповання військ як військовослужбовцями, так і добровольцями, спільного застосування військових підрозділів та добровольчих організацій", — сказав він.

КМДА опублікували результати інспекції укриттів у столиці

Спеціальна комісія, яка перевіряє стан та доступність укриттів, провела ревізію у Києві. Вони проінспектували 4 655 укриттів і сховищ, повідомили у КМДА.

"Придатним є 3041 об’єкт, тобто 65%, ще 973 (21%) можуть бути укриттями за умови належного облаштування. Не відповідає технічним умовам приміщень, де можуть бути укриття – 641 (14%)", — повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За інформацією Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України фінальні результати перевірки, що тривала 10 днів: 65% укриттів визначені придатними до використання, при цьому 15% – взагалі без жодних зауважень.

"Всі 65% або 3041 укриття, кияни можуть використовувати під час повітряної тривоги, і будь-які маніпуляції та викривлені факти з цього приводу лише дезорієнтують людей.

Ситуація з непридатними укриттями та укриттями, що потребують облаштування, в розрізі сфер управління має наступний вигляд:

851 об’єкт (53%) – належать сфері управління районних у місті Києві державних адміністрацій;

575 об’єктів (35%) – до приватної форми власності;

170 об’єктів (11%) – до державної сфери управління;

18 об’єктів (1%) – до сфери управління КМДА.

Вільний доступ забезпечений до 2048 приміщень (67%), доступ забезпечується протягом 5 хвилин – у 993 приміщеннях (32,7%), виявлені зачиненими – 28 (0,3%).

РФ навчилась обходити санкції: Ігнат про виробництво ракет

Російська Федерація знайшла можливість обходити санкції і продовжує отримувати компоненти, які необхідні для виробництва ракет.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" сказав речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Ракет високоточних, далекобійних – Х-101, "Іскандер-М", "Іскандер-К", "Калібр", "Кинджал", які можуть діставати далеко всередину країни і бити точно, противник не мав достатньо. Коли він атакував нашу критичну інфраструктуру, то використав фактично весь свій потенціал цього стратегічного озброєння", — сказав він.

Ігнат зазначив, що після цього навесні Росія зробила невелику паузу під час якої наростила виробництво ракет. За новими даними розвідки, наразі Росія має вже більше і "Кинджалів", і "Калібрів".

"Вочевидь, Росія знайшла можливість обходити санкції за рахунок окремих країн, які співпрацюють з нею, та отримує технологічні речі, які сама виготовляти не може: плати, чіпи, напівпровідники. Це те, без чого ракета не полетить. Тому сподіваюся, що Росію дотиснуть санкціями. Якщо санкції комплексно будуть працювати і будуть контролюватися, тоді можна Росію буде поставити на місце", — сказав речник повітряних сил.

Водночас Ігнат зазначив, що навіть за наявності компонентів процес виробництва ракет не є швидким.

"Крилата ракета, якою нас обстрілюють, це фактично безпілотний літак, який потрібно збирати доволі-таки довго. Поки зберуть, поки випробують, поки протестують, поки доставлять на носії це все… Відповідно, це займає певний час", — сказав він.

У Середино-Будській громаді на Сумщині через обстріл пошкоджені будинки

Армія РФ 11 червня обстріляла Білопільську, Ворожбянську, Есманьську та Середино-Будську громади Сумщини. У Середино-Будській громаді загалом пошкоджені чотири приватні будинки, повідомили в ОВА.

Середино-Будська громада: зафіксовано мінометний обстріл (16 вибухів) та з АГС (40 вибухів). Пошкоджені два приватні будинки. Також був обстріл з артилерії (12 вибухів). Пошкоджений ще один приватний будинок. Вранці 11 червня в результаті обстрілу самого міста з міномета (16 вибухів) та з АГС (40 вибухів) пошкоджений приватний будинок.

Білопільська громада: після опівночі чотири БпЛА Shahed ударили по місту Білопілля. Пошкоджені адмінбудівля, приміщенню навчального закладу, виробничі приміщеннях. Також був обстріл громади з РСЗВ – 7 вибухів.

Ворожбянська громада: артобстріл з САУ (3 вибухи).

Есманська громада: мінометний обстріл (15 вибухів).

Усього, за даними ОВА, станом на 09:00 11 червня сили РФ десять разів обстріляли прикордонні громади Сумщини. Зафіксовані 169 вибухів.

За уточненою інформацією ОК "Північ", місто Середина-Буда обстрілювали зі ствольної артилерії близько 00:40 та мінометів о 04:20, а село Фотовиж Есманьської громади з мінометів о 02:00 та 02:25.

Ситуація у Рубіжному: посилення мародерства та блокування дахів із мобільним зв'язком

У тимчасово окупованому Рубіжному окупанти прискорили темпи мародерства вцілілого майна місцевих жителів, та обмежують людям доступ до дахів будинків, на яких ловить мобільний зв'язок. Про це повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

"У Рубіжному спостерігається засилля мародерів – тягнуть все, що ще залишилося. Наводити на квартири, з яких люди евакуювалися, допомагає місцева окупаційна адміністрація, співробітники якої самостійно оприлюднюють списки житла, де відсутні господарі", — розповів Артем Лисогор.

Також за словами Лисогора в Рубіжному, так само як і раніше в Сєвєродонецьку колаборанти почали відстежувати місця, в яких є мобільний звʼязок. На дахах багатоповерхівок, куди дістає покриття, встановлюють металеві двері, або заварюють отвори на горище.

Росія переміщує війська з Херсонщини на Запорізький та Бахмутський напрямки — Маляр

Росія переміщує війська з Херсонської області на Запорізький та Бахмутський напрямки. Руйнуванням Каховської ГЕС російське керівництво намагається відволікти частину Сил оборони України від контрнаступу на Херсонщині.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"За наявною інформацією стало відомо, що противник здійснює переміщення своїх найбільш боєздатних частин з Херсонського напрямку, це насамперед підрозділи морської піхоти, повітряно-десантних військ та 49 армії", — написала вона у Телеграм.

Тому, за словами Маляр, стає очевидним мета підрив росіянами Каховської ГЕС.

"Враховуючи власні втрати та обмеженість в резервах, тим самим розуміючи нездатність стримати український наступ на різних напрямках, командування російських окупаційних військ вирішило "звузити" можливу географію активних дій ЗСУ", — написала вона.

Заступниця міністра зазначила, що підрив Каховської ГЕС вочевидь здійснювався з розрахунку, щоб не допустити проведення наступу Силами оборони України на Херсонському напрямку та вивільнити необхідні резерви для їх перекидання на Запорізький та Бахмутський напрямки.

"Також, руйнуванням Каховської ГЕС російське керівництво намагається відволікти частину сил та ресурсів Сил оборони України на ліквідацію техногенної катастрофи, тим самим унеможливити звільнення окупованих територій на лівобережній частині Херсонської області", — зазначила Маляр.

Підрив на Каховській ГЕС: на лівобережжі Херсонщини змило склади зброї російської армії

Внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС на лівому березі Херсонської області водою змило склади зброї окупантів на лівому березі Херсонської області та було зірвано лінію оборони. Про це у марафоні "Єдині новини" повідомила керівниця Об'єднаного координаційного центру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

Лівий берег, який географічно нижчий, опинився залитий потоками. Перед підривом гідроелектростанції російські війська вибудовували на лівобережжі Херсонщини лінії оборони, у тому числі мінно-вибухові загородження.

"Серед них облаштовувались і позиції – коли перший повеневий підйом води залив їх бліндажі і окопи – вже тоді вони втратили частину особового складу і зброю. В цій смузі від п'яти до 15 км, яку затопило, перебували і їх польові склади боєпостачання. Все це зараз рознесено по зоні затоплення, разом зі сміттям, уламками конструкцій", – говорить Наталія Гуменюк.

Загроза мінної небезпеки залишається надзвичайно високою, каже Наталія Гуменюк.

"Вода вимиває звідти дуже багато небезпечного озброєння різного виду. Зокрема міни "пелюстка", які дуже легкі та дуже небезпечні, легко можуть заплутатися в тому смітті, яке зараз прибиває до берега, в уламках, які курсують акваторією. Тому треба спочатку дочекатися фахівців, які обстежать узбережжя, і тільки потім можна його очищувати від сміття", — говорить керівниця Об'єднаного координаційного центру Сил оборони та охорони півдня.

Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти РФ

Президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти 178 фізичних осіб — громадян Росії та осіб з подвійним громадянством.

Глава держави указом №321/2023 ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони.

Пропозиції про введення санкцій були внесені Службою безпеки. Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим указом, покласти на секретаря РНБО.

Санкції застосовано проти 178 громадян РФ, 81 особа також має громадянство України.

У санкційному списку судді Конституційного суду РФ на чолі з головою суду Валерієм Зорькіним.

Обмеження щодо росіян діятимуть п'ять років, вони передбачають наступне:

Обмеження щодо росіян діятимуть п'ять років і передбачають:

  • блокування активів;
  • повне припинення торговельних операцій;
  • припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань;
  • заборону участі у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;
  • заборону заходження іноземних невійськових суден та військових кораблів до територіального моря України, її внутрішніх вод, портів та повітряних суден до повітряного простору України або здійснення посадки на території України;
  • заборону передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності;
  • відмову в наданні та скасування віз резидентам іноземних держав, застосування інших заборон в'їзду на територію України;
  • заборону на набуття у власність земельних ділянок.

У Бериславському районі на Херсонщині затопило 270 будинків, дві насосні станції та мости, школи та цвинтар

Станом на ранок 11 червня у Бериславському районі Херсонської області затоплені 270 будинків, дві насосні станції, мости, школи у Калинівському та Бобровому Куті, цвинтар у Заповіті.

Про це у Telegram повідомив керівник РВА Володимир Літвінов.

Населені пункти району, які наразі підтоплені та перебувають у зоні ризику — Тягинка, Одрадокам’янка, Бургунка, Калинівське, Бобровий Кут, Краснолюбецьк, Заповіт, Новогреднєве, Мала Сейдеминуха, Благодатівка. Також, за словами Літвінова, спостерігається безперервний відтік води від житлових кварталів населених пунктів Тягинської територіальної громади.

"Середній рівень води у Каховському водосховищі: 9,35 м. (-0,57 м. за ніч ), загальна величина спаду складає 7,42 м. Рівень води в річці Інгулець становить 5,84 м., загальна величина підйому складає 6,11 м. За останню добу рівень стабільно знижується, величина спаду складає 0,54 м", — йдеться у дописі.

Загалом із підтоплених населених пунктів евакуйовано 181 людину, з них 18 дітей та 4 маломобільних людей.

Українські військові звільнили Благодатне під Бахмутом

Воїни 68 окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша у взаємодії з сусідніми підрозділами Сил оборони України звільнили населений пункт Благодатне поблизу Бахмута на Донеччині.

Про це повідомили на Facebook-сторінці бригади.

"Загарбники опирались до останнього, але не витримали натиску нестримних росомах. У ході операції вдалося взяти в полон російських військових. Отримана від них інформація допоможе в подальшій деокупації української землі", — йдеться у дописі.

Сили ППО збили вночі шість "шахедів"

Війська РФ продовжують атакувати Україну ударними безпілотниками іранського виробництва Shahed-136/131. Сили ППО знищили шість дронів.

Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

"Зокрема, уночі 11 червня 2023 року атаковано прифронтові зони у Харківській та Сумській областях. За попередніми даними в зоні відповідальності повітряного командування "Схід" протиповітряною обороною знищено шість іранських ударних дронів", — йдеться у повідомленні.

Російська армія вдарила "Шахедами" по Білопіллю на Сумщині

У ніч на 11 червня армія РФ атакувала Білопілля Сумської області безпілотниками. Зафіксовані чотири "Шахеди", повідомили в ОВА. У центрі міста є пошкодження, рух транспорту там перекритий.

Три з чотирьох безпілотників ударили по обєктам соціальної інфраструктури, сказав Суспільному голова Білопільської громади Юрій Зарко. Загиблих, уточнив він, немає.

За інформацією Сумської обласної військової адміністрації, внаслідок влучання Shahed, пошкоджені адмінбудівля, виробничі приміщення та навчального закладу.

Зокрема, пошкоджена будівля, де розміщувалося відділення Пенсійного фонду, зруйнована їдальня школи, передають кореспонденти Суспільного з місця. Через обстріл здійнялася пожежа.

Також уламками посічені фасади багатоповерхівки, у багатьох приміщеннях вибито вікна, йдеться в повідомленні прокуратури Сумської області.

Також Білопільську громаду 11 червня російська армія обстрілювала з РСЗВ. Зафіксовані 7 вибухів.

Рівень води в ставку-охолоджувачі ЗАЕС стабільний — Енергоатом

Станом на 06:00 11 червня рівень води в Каховському водосховищі в районі Нікополя становить 9,45 м, а у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС – 16,67 м — цього цілком достатньо для забезпечення потреб ЗАЕС.

Про це повідомили в пресслужбі НАЕК "Енергоатом".

Енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається, — нагадали в Енергоатомі.

Руйнування Каховської греблі вплинуло на постачання води до Криму — британська розвідка

Обвал греблі Каховської ГЕС 6 червня 2023 року майже напевно серйозно порушив основне джерело прісної води на окупованому Кримському півострові — Північнокримський канал (ПКК).

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

У британській розвідці зазначили, що ПКК бере воду з Каховського водосховища, з входу вище дна водойми.

"Ймовірно, до 9 червня 2023 року рівень води у водосховищі впав нижче рівня входу, і незабаром вода перестане надходити до Криму. Це зменшить доступність прісної води на півдні Херсонської області та півночі Криму", — йдеться у повідомленні.

У розвідці припускають, що російська влада, швидше за все, задовольнить нагальні потреби населення півострова у воді за допомогою водосховищ, нормування води, буріння нових свердловин і доставки бутельованої води з Росії.

"Водночас громади на контрольованих Росією та Україні сторонах затопленого Дніпра стикаються з санітарною кризою з обмеженим доступом до безпечної води та підвищеним ризиком захворювань, що передаються через воду", — йдеться у повідомленні.

Сили оборони мають тактичну перевагу під час нічних атак на позиції росіян — ISW

Українські сили мають тактичні переваги у проведенні штурмів вночі завдяки наданому Заходом обладнанню з кращими системами нічної оптики.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, відомий російський мілблогер стверджував, що українські сили починають штурм вночі, тому що надане Заходом обладнання забезпечує українські сили "чудовою" оптикою нічного бачення. Окупаційний чиновник Запорізької області Володимир Рогов також стверджував, що нічні штурми дозволяють українським військам ефективніше використовувати техніку, надану Заходом.

Зазначається, що 10 червня українські війська проводили контрнаступальні дії щонайменше на чотирьох ділянках фронту.

В ISW зазначили, що зараз українські сили намагаються провести надзвичайно складну тактичну операцію – фронтальний штурм підготовлених оборонних позицій, ускладнений відсутністю переваги в повітрі – і ці початкові атаки не слід екстраполювати для прогнозування всіх українських операцій.

"Не дивно, що українські сили зазнають втрат під час перших атак проти одних із найкраще підготовлених російських сил в Україні. Однак початкові атаки – і особливо окремі кадри, які російські джерела навмисно поширюють і висвітлюють – не є репрезентативними для всіх українських операцій", — йдеться у звіті.

В Інституті наголосили, що російська армія залишається небезпечною, і українські сили, "безумовно, зіткнуться з важкою боротьбою", але Україна ще не перекинула переважну більшість своїх контрнаступальних сил, а російська оборона не є рівномірною на всіх ділянках лінії фронту

Через падіння уламків російського дрона в Одесі загинули переселенці з Бахмута

Вночі 9 червня вибуховою хвилею від уламків російського дрона в Одесі загинула пара переселенців з Бахмута – Юлія та Юрій Антоненко. Про це розповіла сусідка загиблих.

Як вона зазначила, тікаючи від війни, пара переїхала до Одеси та почала будувати своє життя. Нещодавно вони перевезли до міста й батьків, яких вночі під час падіння уламків проводжали додому.

"Проводжаючи їх додому, їх убила ударна хвиля… Їх знайшли наші друзі, одразу після вибуху. Вони були поруч із вирвою. Важко підбирати слова", — розповіла сусідка.

Також вона додала, що в пари залишилася 20-річна дочка Міра.

Рівень води в Каховському водосховищі впав нижче 10 метрів — Укргідроенерго

Після підриву Каховської ГЕС рівень води в водосховищі продовжує знижуватись і станом на ранок 11 червня становить 9,35 метра.

Про це повідомляє Укргідроенерго.

"Станом на 08:00 ранку 11 червня рівень Каховського водосховища в районі Нікополя становить 9,35. За добу рівень води знизився на понад метр, а від моменту підриву більше ніж на 7 метрів", — йдеться у повідомленні.

За даними компанії, рівень води у Дніпрі у Херсоні становить 4,18 метра. За добу показник знизився на 54 см.

"Середній показник відпливу становить 4-5 сантиметрів на годину. Це повʼязується із зменшенням напору водосховища. Однак, ситуація важко прогнозована і потребує подальшого контролю", — йдеться у повідомленні.

У компанії зазначили, що фахівці працюють над найоптимальнішим варіантами балансування енергосистеми та над тим, щоб у людей була вода.

"️На ділянках Дніпра, які живлять водою Північнокримський канал, з’явилися сліди обміління після того, як росіяни підірвали Каховську ГЕС", — зазначили в Укргідроенерго.

Понад 40 танків і бронемашин, 37 дронів і 980 солдатів: Генштаб назвав втрати військ РФ за добу

Станом на ранок 11 червня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 215 640 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 980 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3926 (+17) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 7631 (+24) од,
  • артилерійських систем – 3736 (+19) од,
  • РСЗВ – 601 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 362 (+0) од,
  • літаків – 314 (+0) од,
  • гелікоптерів – 299 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3300 (+37),
  • крилаті ракети ‒ 1183 (+7),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6461 (+33) од,
  • спеціальна техніка ‒ 509 (+2).

Дані уточнюються.

За добу на Донеччині поранено вісім людей

На Донеччині за минулу добу 10 червня через обстріли армії РФ поранення дістали вісім людей.

Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Поранені двоє жителів Красногорівки та двоє жителів Лиману, а також житель Авдіївки, Шахтарьска, Північного, Максимільянівки.

Кириленко нагадав, що дані про жертви на Донеччині не точні, адже встановити кількість загиблих в окупованих РФ Маріуполі та Волновасі неможливо.

Збиті безпілотники й обстріл Нікопольщини. Як минула ніч на Дніпропетровщині

У ніч на 11 червня військові ПК "Схід" збили над Дніпропетровщиною три безпілотники армії РФ, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Уночі російські солдати обстріляли Нікопольський район з артилерії, Наслідки уточнюються.

На Донбасі тривають бої, відбулося 35 зіткнень — Генштаб

Війська РФ зосереджують основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей, тривають важкі бої. Протягом минулої доби на зазначеній ділянці фронту відбулось 35 бойових зіткнень. Сили оборони завдали 30 ударів по позиціях росіян.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби російські війська завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 8 ракет, зокрема, 4 крилаті ракети наземного базування “Іскандер”, та 35 іранських ударних БпЛА типу Shahed по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури.

Сили протиповітряної оборони знищили 2 крилаті ракети та 20 ударних БпЛА типу Shahed.

Крім того, росіяни завдали 92 авіаційні удари та здійснили 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах.

"На жаль, є загиблі та поранені серед мирного населення, зруйновано та пошкоджено приватні будинки", — йдеться у повідомленні.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках війська РФ з мінометів та артилерії обстріляли населені пункти Сеньківка Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Чуйківка, Харківка, Соснівка, Вовківка, Степок, Велика Писарівка, Попівка, Дмитрівка Сумської області, а також Уди, Стариця, Вовчанськ, Бударки, Нестерне та Мала Вовча на Харківщині.

На Куп’янському напрямку росіяни завдали авіаударів в районах Кислівки та Котлярівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Петро-Іванівка, Новомлинськ, Западне, Масютівка, Кислівка, Табаївка на Харківщині та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби російські війська вели безуспішні наступи в районі Білогорівки. Завдали авіаударів по населених пунктах Невське, Ямполівка, Зарічне, Лиман, Спірне, Веселе, Роздолівка та Рай-Олександрівка Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку росіяни наступали у напрямку Білої Гори, успіху не мали. Завдали авіаударів в районах населених пунктів Біла Гора, Диліївка, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області. Від російських артобстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Залізне та Північне.

На Авдіївському напрямку війська РФ не наступали. Завдали авіаударів в районах Авдіївки та Невельського. З артилерії обстріляли населені пункти Авдіївка, Водяне, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони відбили усі російські атаки в районі міста Мар’їнка. Війська РФ завдали авіаудару біля Красногорівки. Водночас здійснили артобстріли в районах Гострого, Максимільянівки, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку російські війська завдали авіаударів в районах Пречистівки, Золотої Ниви та Великої Новосілки та обстріляли з артилерії Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ обороняється. Росіяни завдали авіаударів в районах Новопавлівки, Гуляйполя та Оріхова Запорізької області. З артилерії обстріляли понад 20 населених пунктів. Серед них Времівка, Новосілка і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Степове та Кам'янське Запорізької області; Золота Балка, Садове та місто Херсон.

За даними Генштабу, через відсутність юридичної норми щодо кінцевих термінів проходження військової служби за мобілізацією у російській армії, відсутність значних досягнень на полі бою та поширення панічних настроїв щодо майбутніх перспектив, серед російських мобілізованих почастішали випадки невиконання наказів, саботажу, нестатутних взаємин, а також дезертирства.

"Для розв'язання цих проблем начальник генерального штабу збройних сил РФ прийняв рішення, згідно з яким командирам з’єднань та військових частин наказано виявляти та відряджати таких осіб до штурмових рот для подальшого використання їх у так званих "м’ясних штурмах"", — йдеться у повідомленні.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та 2 — по зенітно-ракетних комплексах противника.

Також наші захисники знищили 4 ворожих розвідувальних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції та ще 4 важливих об’єкти противника.

На Одещині на деяких пляжах зафіксували зниження солоності моря

В Одесі на пляжі Ланжерон і 16 станції Великого фонтану та в області у Новій Дофінівці екологи зафіксували зниження солоності морської води. Про це 10 червня повідомили в Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу.

За результатами досліджень, на 243 причалі у Новій Дофінівці солоність нижче норми у 2,7 раза, на Ланжероні та 16 станції Великого фонтану – у 2,9 раза.

Крім цього, екологи зафіксували перевищення завислих речовин та заліза загального.

На початок