Висловили занепокоєння і закликали дотримуватися міжнародного права. Радбез ООН зібрався через підрив Каховської ГЕС

Висловили занепокоєння і закликали дотримуватися міжнародного права. Радбез ООН зібрався через підрив Каховської ГЕС

Сергій Кислиця
. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. 15 травня 2023 р. Фото: AP

Україна 6 червня ініціювала засідання Радбезу ООН через підрив Росією Каховської ГЕС. Представники країн прямо не заявили про причетність російських військових до вибуху попри те, що саме ті впродовж року знаходилися на гідроелектростанції, українська розвідка неодноразово повідомляла про замінування споруд, а атаки проти Каховської ГЕС і раніше активно обговорювалися російськими військовими у Херсонській області.

Виступ розпочав координатор надзвичайної допомоги ООН Мартін Гріффітс, який розповів, що зараз 40 населених пунктів на Херсонщині повністю або частково затоплені. Він наголосив, що у наступні дні цифра збільшуватиметься.

"Зараз уже розпочато операції з реагування, зокрема, надання допомоги близько 16 000 постраждалим. Це допомога у вигляді питної води, грошової допомоги. Це робиться на додаток до тієї допомоги, що вже надається через уряд України — генератори, системи очищення води, усе, що необхідно через ці руйнування. Також були залучені мультидисциплінарні команди, які забезпечуватимуть евакуацію", — зазначив він.

Гріффітс наголосив, що ООН стурбована через великий ризик мінного забруднення, оскільки близько 30% території України забруднено мінами, а Херсонська область — найбільше.

Він також зауважив, що гребля мала ключову роль у забезпеченні водою сільськогосподарських земель на півдні Херсонщини та на Кримському півострові, а тривала повінь порушить сільськогосподарську діяльність, завдасть шкоди тваринництву й рибальству та спричинить широкомасштабні довгострокові наслідки, що спричинить серйозний удар по сектору виробництва продуктів харчування.

Представник Росії в ООН Василь Небензя наполегливо стверджував у своєму виступі, що в руйнації Каховської ГЕС винна українська сторона. Він вкотре закликав "засудити дії київського режиму і повного з'ясування усіх обставин варварської атаки на Каховську електростанцію".

Представник від Албанії Феріт Ходжа зазначив, "поки ще не бачимо незалежно встановлених фактів" щодо обставин руйнування Каховської ГЕС, але назвав це "ще одним катастрофічним наслідком російської війни проти України". Він також засудив агресію РФ.

"Скільки разів із лютого минулого року ми чули, що Росія не хоче атакувати Україну? Скільки разів ми чули тут, що усе, що відбулося з 2022-го року — це вина України? Скільки разів ми чули, що Буча — це постановка? Ми чуємо знову і знову, що Росія ніколи не атакувала цивільних, але мільйони українців змушені були залишити свої домівки чи загинули", — наголосив він.

Посол США в ООН Роберт Вуд нагадав, що це "Росія розпочала війну, окупувала частину території України" і "це російські сили нелегально здійснюють вчинки, такі атаки на цивільну інфраструктуру заборонені правилами ведення війн".

"Ми готові допомагати тим, хто втратив свої домівки, безпеку, ми будемо й далі співпрацювати з гуманітарними партнерами на місцях. Ми шкодуємо, що Рада має знову збиратися і обговорювати таке питання, що є ще одним свідченням жахливої атаки Росії проти України", — сказав Вуд.

Нікола де Рів'єр від Франції повідомив, що "країна висловлює глибоке занепокоєння щодо гуманітарних, екологічних та економічних наслідків цієї катастрофи". Швейцарія також висловила занепокоєння ситуацією.

Що сказав представник від України

Український дипломат Сергій Кислиця підкреслив, що Росія контролювала греблю і всю Каховську ГЕС понад рік. Він наголосив, що неможливо підірвати греблю ззовні, наприклад використавши артилерію.

"Це — результат підриву росіянами. І тут, у залі Ради безпеки ООН, Росія знову намагається пустити всім пил в очі. Ми бачимо, що за тиждень до того, як відбувся підрив Каховської ГЕС, російський уряд ухвалив рішення, згідно з яким, технічні розслідування не мають виконуватися на небезпечних об'єктах і гідрооб'єктах, якщо такі випадки є результатом, цитую: "бойових дій, диверсій і актів тероризму". Кінець цитати. Вибух дамби на Каховській ГЕС — це акт технологічного і екологічного тероризму", — сказав Кислиця і нагадав, що Росія заперечувала свої злочини у Маріуполі, Бучі, Ізюмі та на ЗАЕС.

Він назвав катастрофу на ГЕС однією з найбільших в Європі й "актом тероризму проти критичної інфраструктури України, що спрямований на спричинення якомога більшої кількості жертв серед цивільних і якомога більших руйнувань".

"Використовуючи тактику спаленої землі, а у цьому випадку затопленої землі, російські окупанти по суті визнають, що ця територія не належить їм, що вони не можуть її утримати. Терористичні атаки проти Каховської ГЕС активно обговорювалися раніше окупаційними силами у Херсонській області", — нагадав дипломат.

Він розповів, що гребля, яку підірвала Росія, утримувала 17 млн кубічних метрів води. В результаті вибуху верхня частина греблі була частково знищена. 11 секцій з 28 були знищені.

"Станом на вечір, заявляється, що було підвищення рівня води на 3,24 м для Херсона. За 3-5 днів ми побачимо найбільшу площу затоплених територій. Лівий берег постраждає у 8 разів більше за правий. Населені пункти, такі як Олешки чи Гола Пристань, можуть опинитися під водою. Загалом понад 20 населених пунктів ще підлягають евакуації на лівому березі і є небезпека, що росіяни не організують таку евакуацію, хоча свої сили звідти відвели" — зауважив Кислиця.

Україна закликає Міжнародний комітет Червоного хреста та інші міжнародні організації надсилати свої місії на лівий берег Херсонщини і допомагати населенню, що постраждало від затоплення.

На початок