Росія може обстрілювати енергооб'єкти і наступного опалювального сезону — Галущенко

Росія може обстрілювати енергооб'єкти і наступного опалювального сезону — Галущенко

Галущенко
. Міністр енергетики Герман Галущенко. Джерело: Міністерство енергетики України

У Міненерго очікують, що росіяни здійснюватимуть такі ж масштабні обстріли енергосистеми, як під час опалювального сезону 2022-2023.

Про це на брифінгу сказав міністр енергетики Герман Галущенко, передає кореспондентка Суспільного.

"Ми виходимо з того, що обстріли енергосистеми будуть відбуватися так само системно взимку (протягом наступного опалювального сезону, — ред.) як і попереднього опалювального сезону", — сказав він.

30 травня Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо підвищення тарифів на електроенергію для населення до 2,64 грн за кВт-год з 1 червня. За словами Галущенка, це рішення дасть нам можливість забезпечити стабільність роботи енергосистеми наступної зими.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Восени 2022-го Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України. А після обстрілів 16 грудня запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди країн відправили Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

В уряді України розглядали три сценарії блекауту і закликали українців економити електроенергію та підготуватись до тривалих відключень світла.

З 16 січня 2023-го українці можуть обміняти старі електричні лампи розжарювання на енергоощадні LED-лампи, вони на 88% більш енергоефективні. Фінансування 30 млн LED-ламп відбуватиметься коштом ЄС. Заявку можна подати через "Дію", після чого — отримати п'ять нових ламп у найближчому відділені "Укрпошти".

Україна експортувала електроенергію до Молдови та країн ЄС із червня до 11 жовтня минулого року. За цей період було реалізовано 2,6 млрд кВт/годин. Після масованих обстрілів енергосистеми з жовтня Україна припинила експорт електроенергії. 7 квітня міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що Україна відновлює експорт електроенергії.

12 квітня "Укренерго" повідомляло, що виробництво електроенергії повністю забезпечує потребу українських споживачів, а надлишок Україна експортує до Польщі та Молдови.

24 травня Укренерго повідомило, що генерація виробляє достатньо електроенергії для покриття потреб споживачів і Україна не імпортує електроенергію. Також не здійснюється експорт електричної енергії наразі. Відсутність експорту електроенергії з України пов’язана з необхідністю покрити внутрішні потреби країни.

На початок