"Ветерани вже є і вони потребують уваги суспільства й держави": представниця УВФ про потреби бійців після фронту

"Ветерани вже є і вони потребують уваги суспільства й держави": представниця УВФ про потреби бійців після фронту

"Ветерани вже є і вони потребують уваги суспільства й держави": представниця УВФ про потреби бійців після фронту
Українські військові, ЗСУ, 8 травня 2023. Українські військові біля Мар’їнки у Донецькій області. 8 травня 2023 р. Фото: AP

Підтримка у зміцненні здоров'я та придбанні житла такої допомоги, згідно з результатами комплексного дослідження потреб ветеранів та чинних військовослужбовців, потребують українські захисники. Відповідну інформацію Суспільному надав Український ветеранський фонд. Дослідження проводили у січні-квітні 2023 року соціологи групи Рейтинг.

Перша заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду Руслана Величко-Трифонюк в етері Суспільне. Спротив розповіла, що робитимуть з даними дослідження та як їх опрацьовує держава.

Результати дослідження

Понад 53% опитаних ветеранів зазначили, що зараз та в майбутньому найбільше потребують допомоги у зміцненні здоров’я. Майже 35% сказали, що їм необхідна підтримка у придбанні житла. Фінансової підтримки потребує понад 31% опитаних ветеранів.

Ветерани також озвучили потреби у покращенні житлових умов, отриманні освіти, допомоги із працевлаштуванням, допомоги у відновленні житла, пільг на землю, підприємницьких інвестиціях, нефінансової підтримки бізнесу. 20% опитаних ветеранів вказали, що мають необхідність у отриманні психологічної підтримки.

Результати дослідження групи Рейтинг про потреби ветеранів
Результати соціологічного дослідження групи Рейтинг про потреби ветеранів. Фото: Суспільне. Спротив

"Це комплексне дослідження, оскільки воно охоплює і опитування серед громадян, і опитування ветеранів, і фокус-групи з ветеранами, і дослідження міжнародного досвіду відповідно до тієї проблематики, яка була озвучена самими ветеранами.

Раніше всі заміряли довіру до ЗСУ, однак нікого не цікавило, що далі відбувається з людиною, яка демобілізується, як її сприймає суспільство, як вона себе почуває, наскільки вона відчуває повагу та підтримку. Людина віддала своє здоров'я, частину життя заради своєї країни, відповідно, нас цікавило, чи держава до неї ставиться з такою ж повагою", — розповіла Руслана Величко-Трифонюк.

"Держава не виконує 46% зобов'язань перед військовими" — про що йдеться

"Цей відсоток, на жаль, росте, однак, якщо звернутися до фокус-груп, що вони мають на увазі під підтримкою держави, увага і думки ветеранів діляться. Одні говорять, що держава виконала фактично якусь певну свою функцію, надаючи пільги, однак є питання з їхніми доступностями через забюрократизований процес. Інші говорять, що через забюрократизований процес ці пільги недоступні", — пояснила представниця Українського ветеранського фонду.

Що робитимуть з даними

"Держава їх опрацьовує і з часом впроваджуватиме ветеранську політику. В нас є профільний закон з 1993 року. Він доповнювався, у нього вносились зміни. Щоб розробити нормальну ветеранську політику, не вистачить пари місяців або за день. Однак, ми також не маємо права розробляти її 20 років. Ветеранів щодня більшає і вони приходять не після перемоги, вони вже є і вони вже потребують уваги як суспільства, так і держави.

Вже внесли зміни щодо того, як буде проходити ВЛК. Її можна буде проходити в комунальних закладах, де є електронна система і не треба ходити з папірцями, і є зручності для проходження пораненим тощо. Держава над цим працює, однак суспільство теж повинно зрозуміти, що наразі на ветеранів необхідно звернути велику увагу.

За даними Інституту демографії, зараз у нас в країні приблизно 28 мільйонів населення, тому ветеранів, яких за прогнозами буде п'ять мільйонів, не можна не помічати, як це було раніше. Вони мають особливі потреби, до прикладу, зі здоров'ям, психічною реабілітацією, працевлаштуванням тощо", — пояснила Руслана Величко-Трифонюк.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок