Як розпізнати гіпертонію та вберегтись від цієї недуги. Пояснює експертка ЦГЗ

Як розпізнати гіпертонію та вберегтись від цієї недуги. Пояснює експертка ЦГЗ

Як розпізнати гіпертонію та вберегтись від цієї недуги. Пояснює експертка ЦГЗ
. ФОТО: Gettyimages

Кожен четвертий чоловік і кожна п'ята жінка, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, страждає на гіпертонію. В Україні, за даними загальнонаціонального дослідження для вивчення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань, третина населення мала підвищений артеріальний тиск, гіпертензію або приймала препарати для зниження тиску.

Про те, як розпізнати та вберегтись від цієї недуги, у Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією в етері телемарафону Суспільне. Спротив розповіла фахівчиня відділу неінфекційних захворювань Центру громадського здоров'я Наталя Усенко.

— Яка кількість українців страждає на підвищений тиск?

— За даними загальнонаціонального дослідження для вивчення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань, 11,2 мільйона людей страждають на гіпертонію. Це дуже велика кількість. Майже 30% міського населення і майже 40% сільського населення. Тобто у сільській місцевості доступ до медичних послуг інколи буває відсутній, розповсюдження захворювання вище і контроль за захворюванням гірший.

— Чи змінилась ситуація із повномасштабним вторгненням?

— Так, безумовно. Не всі люди мали доступ до медичних послуг навіть у мирний час, а зараз — тим більше. У нас також багато переселенців, які взагалі покинули країну і не мають доступу до лікарів, медичних препаратів, не контролюють тиск. Це стосується не лише гіпертонії, а й інших неінфекційних, гінекологічних та серцево-судинних захворювань.

Як розпізнати гіпертонію та вберегтись від цієї недуги. Пояснює експертка ЦГЗ
Графіка: Суспільне Рівне

— Чому важливо мати нормальний тиск? Як артеріальна гіпертензія впливає на організм людини?

— Гіпертонія або артеріальна гіпертензія — це буквально тиск, який здійснює кров на стінки наших судин зсередини. Коли наші судини в нормальному тонусі, у нас нормальна кількість крові, то цей тиск у межах норми. Він постійно коливається, тому що ми рухаємось, нервуємось, споживаємо якусь їжу, а склад і кількість крові змінюється. Наші судини зсередини мають досить складну структуру, вони вистелені тонким шаром, який називається ендотелій. Одна з його функцій — це регулювання тонусу судин, чи будуть вони звужуватися, чи розширюватись.

То коли у нас піднімається тиск, тиск крові зсередини механічно ушкоджує цей ендотелій. Тоді він вже не регулює тонус судин, у місцях ушкодження виникають запальні процеси, осередки, де налипають лейкоцити з крові, куди додається холестерин й утворюються холестеринові бляшки. Далі знижується проникність судин, кров погано проходить, а відтак органи і тканини не доотримують кисень, поживні речовини. Окрім того, ендотелій ще регулює процеси згортання крові, тобто якщо функції ендотелію порушені, це може призводити до утворення тромбів, унаслідок чого виникає інсульт або інфаркт.

— Чи може людський організм якось попереджати те, що артеріальна гіпертензія близько і потрібно щось робити?

— На жаль, наш організм не попереджає про це і початок гіпертонії часто протікає безсимптомно. Дуже часто лікар виявляє гіпертонію у людини, яка приходить на прийом, а в неї вже потовщена серцева стінка, очне дно ушкоджене. Тому відповідальність повністю лежить на нас, а не на нашому організмі. Він сигналу подавати не буде, ми повинні знати, що гіпертонія загрожує кожному і запобігти їй можна, коригуючи свою поведінку. Причинами гіпертонії є насамперед наші звички.

Чому жінки частіше страждають від гіпертонії? І чи в якомусь віці більше спостерігають цю хворобу?

— Це пов'язано насамперед з гормональними особливостями жіночого організму. У постменопаузальному періоді в жінок підвищується ризик гіпертонії. Також це пов'язано з надмірною вагою, яка розповсюджена більше у жінок, ніж у чоловіків. Загалом факторами ризику розвитку гіпертонії є: куріння, надмірне споживання алкоголю, зайва вага, порушення харчування, недостатня фізична активність. Щодо віку, то 45-50 років — це той період, коли людині потрібно постійно контролювати свій тиск, але, на жаль, гіпертонія може розвиватися й у молодшому віці. Навіть тридцятилітнім потрібно контролювати свій тиск. Гіпертонічна хвороба виникає у віці до 35 років, то вірогідність розвитку серцево-судинних захворювань набагато вища, ніж у людей, в яких гіпертонія розвивається у пізньому віці.

Як розпізнати гіпертонію та вберегтись від цієї недуги. Пояснює експертка ЦГЗ
Графіка: Суспільне Рівне

Якщо усунути ці фактори, це можна вважати профілактичними заходами?

— Основним заходом запобігання захворюваності є здоровий спосіб життя. Якщо ми рухаємось, відпочиваємо, правильно харчуємось, не стресуємо, відмовляємось від куріння, то 80% передчасних смертей можна попередити. Це стосується не лише гіпертонії.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок