Соціальний захист ветеранів війни. Як це працює на Кіровоградщині

Соціальний захист ветеранів війни. Як це працює на Кіровоградщині

Соціальний захист ветеранів війни. Як це працює на Кіровоградщині
. Фото ілюстративне: УНІАН

На території Кіровоградської області проживають 23696 ветеранів війни, 19365 з яких – учасники бойових дій, більше 2,5 тисяч мають інвалідність внаслідок війни, більше трьох тисяч – учасники війни і 3758 членів родин загиблих та померлих ветеранів. Про це під час брифінгу розповів заступник директора обласного департаменту соціального захисту населення Віталій Юхименко. За його інформацією, у громадах регіону на соцзахист військових та їхніх родин 2023 року виділили майже 100 мільйонів гривень.

Соціальний захист ветеранів війни здійснюють за рахунок грошей з державного, обласного та місцевих бюджетів, сказав заступник керівника департаменту.

Зміни у виплаті щорічної грошової допомоги ветеранам війни

Щороку до 5 травня через органи соціального захисту ветерани війни отримували щорічну грошову допомогу. 2022 року, зі слів Віталія Юхименка, 9,5 тисяч ветеранів з Кіровоградщини отримали цю допомогу на загальну суму 14 мільйонів гривень. 2023 року грошову допомогу виплатять до Дня Незалежності України, 24 серпня. Порядок та розміри разової грошової допомоги, сказав, визначатиме уряд.

Державні соціальні стипендії

Троє ветеранів війни з Кіровоградщини отримують довічні державні соціальні стипендії. Їх виплачують у повному обсязі, сказав заступник керівника департаменту соцзахисту: "Розмір соціальної стипендії дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних громадян – 2093 гривень. Цьогоріч виплатили вже майже 26 тисяч гривень".

Професійна адаптація демобілізованих військових

Зі інформацією Віталія Юхименка, право на професійну адаптацію мають демобілізовані військові, діючі військові, члени їхніх родин та члени родин загиблих. На реалізацію відповідної програми на Кіровоградщині передбачили мільйон 95 тисяч гривень з державного бюджету: "Це дасть нам можливість охопити програмою майже 90 захисників України. Вони зможуть отримати нову робітничу або іншу професію, пройти навчання або підвищити свою кваліфікацію".

Компенсація вартості житла

Право на компенсацію мають люди з інвалідністю, набутою внаслідок війни – учасників бойових дій, воїни-інтернаціоналісти та переселенці, які брали участь у бойових діях, сказав Віталій Юхименко: "Ця програма реалізується за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. У період з початку 2014 року до 2021-го житлом в області забезпечили 78 людей. Загальні витрати склали понад 48 мільйонів гривень".

Житло на Кіровоградщині отримали 30 людей з інвалідністю внаслідок війни першої та другої груп, серед яких четверо воїнів-інтернаціоналістів, 41 родина загиблих та померлих захисників, семеро переселенців-учасників бойових дій.

Нині в регіоні, за інформацією заступника директора обласного департаменту соціального захисту населення, 44 людям призначили майже 71 мільйон гривень компенсації вартості житла: "Програму реалізують через міністерство ветеранів України. Попередньо, на 2023 рік передбачені картки на суму майже 29 мільйонів гривень. Це дасть можливість забезпечити житлом 19 людей, двоє з яких – члени родин загиблих захисників України, десятеро людей з інвалідністю внаслідок війни, в тому числі – двоє воїнів-інтернаціоналістів. Сім житлових приміщень зможуть отримати переселенці, які брали участь в бойових діях".

Програми соціального захисту ветеранів в громадах

У кожній із 49 територіальних громад Кіровоградщини розробили місцеві програми соціального захисту захисників та захисниць України, членів родин загиблих. На реалізацію цих програм з бюджетів громад виділили майже 100 мільйонів гривень. За словами Віталія Юхименка, це вдвічі більше ніж 2022 року: "З початку року більше 4,5 тисяч людей отримали грошову допомогу з місцевих бюджетів на вирішення матеріально-побутових питань, проведення оздоровлення, придбання твердого палива та інші напрямки. Загальна сума допомоги – понад 22 мільйони гривень".

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок