За яких умов ПФУ автоматично призначає субсидії ВПО на неопалювальний період. Роз'яснення від Мінреінтеграції

За яких умов ПФУ автоматично призначає субсидії ВПО на неопалювальний період. Роз'яснення від Мінреінтеграції

Пенсійний фонд України
. Пенсійний фонд України. Фото: УНІАН

На неопалювальний період Пенсійний фонд України автоматично перепризначає житлові субсидії внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які отримували їх у попередньому опалювальному сезоні.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

“ПФУ автоматично призначає житлові субсидії на неопалювальний період для резервів домогосподарств, які отримували субсидію в попередньому опалювальному сезоні. Це можливо за умови, якщо не змінилися дані про майновий стан чи склад родини. Автоматично також будуть перепризначені житлові субсидії ВПО, які підтримують їх за адресною реєстрацією”, – йдеться в повідомленні.

У Мінреінтеграції зазначили, що якщо внутрішньо переміщена особа планує оформити субсидію за адресою, відмінною від місця реєстрації, вона має звернутися до Пенсійного фонду та подати відповідну заяву й декларацію про доходи.

"Житлові субсидії буде призначено на підставі отриманої від надавачів послуг інформації про забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами за встановленими цінами, тарифами й розміром внесків/платежів на управління багатоквартирним будинком і комунальні послуги", — кажуть у відомства і додають, що за відсутності необхідної інформації житлова субсидія на такі послуги призначатися не буде.

У міністерстві також уточнили, що ВПО може подати запит на отримання житлової субсидії на неопалювальний період онлайн або звернувшись до сервісного центру ПФУ за місцем фактичного перебування.

21 квітня уряд заборонив стягувати із переселенців борги за комунальні послуги, які з’явилися після 24 лютого 2022 року з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій. Відповідні зміни внесено до постанови Кабміну №206 від 5 березня 2022 року. Вони діятимуть до припинення чи скасування воєнного стану.

Скільки людей виїхали з України через війну

У грудні 2022 року уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що з початком повномасштабного вторгнення з України виїхало понад 14,5 мільйона українців. З них 11, 7 млн в’їхало до країн Євросоюзу. 7,7 млн зареєстровані в Європі як отримувачі тимчасового захисту. В Україні зареєстровано 4,7 млн внутрішньо переміщених осіб.

Через російське вторгнення в Україну та виїзд громадян за кордон чисельність населення України могла скоротитись до 33,5 мільйона людей.

На початок