Іран можливо хоче перекинути виробництво БПЛА у Білорусь — Ігнат

Іран можливо хоче перекинути виробництво БПЛА у Білорусь — Ігнат

дрони Shahed
. Іран проводив демонстрацію роботи безпілотників Shahed (Шахед) наприкінці 2021 року. В Росії його нині використовують під назвою "Герань-2". Фото: Iran's Military Achievements Media/Twitter

Аби уникнути санкцій, влада Ірану, ймовірно, хоче перекинути у Білорусь виробництво або збирання готових безпілотників.

Про це в етері Свобода. Ранок сказав речник повітряних сил Юрій Ігнат.

"Треба бачити, що це буде виробництво чи скручування готової продукції. Можливо Іран хоче уникнути відповідальності за постачання зброї, уникнути санкцій і тиску від інших країн. І може перекинути на Білорусь начебто виробництво і таким чином закрити питання", — сказав він.

Також Ігнат додав, що Росія може самостійно виробляти безпілотники, наприклад, "Ланцет", які , хоча й не дуже потужні, але "дошкуляють українській протиповітряній обороні та військам Сил оборони на передній лінії".

Речник ПС наголосив, що зробити планер, двигун, пропелер, бойову частину – не проблема, інше питання – це технологічне обладнання, яке закладено в Shahed.

"Там є блок gps-навігації, блок управління і це Росія виробити сама не може. Власне за цими товарами – подвійного призначення і високотехнологічною продукцією не завадив би контроль санкцій, для того, щоб завадити їм отримувати таку продукцію", – сказав Ігнат.

Участь Ірану у війні Росії проти України

13 вересня 2022 року військові ЗСУ уперше знищили ударний дрон-камікадзе іранського виробництва, який використали війська РФ.

За даними української розвідки, Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів, якими регулярно атакує інфраструктурні і цивільні обʼєкти в Україні. Іран заперечує надання Росії зброї для війни в Україні.

У жовтні 2022-го Американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що члени Корпусу вартових ісламської революції Ірану перебувають в окупованому Криму, щоб навчати російських військових користуватися дронами-камікадзе Shahed-136.

1 березня 2023 року британська розвідка повідомила, що у російської армії з'явився другий майданчик для запуску іранських дронів. Тепер РФ почала запускати дрони-камікадзе з Брянської області, що скорочує час підльоту до Києва.

Раніше аналітики з Conflict Armament Research — групи, що вивчає зброю, яка застосовується під час різних військових конфліктів повідомили, що Росія модифікувала іранські дрони "Shahed-131", переробивши їхню ударну частину для того, щоб завдавати максимальної шкоди енергетичній інфраструктурі України.

На початок