"Стати диригентом було для мене викликом", – керівниця муніципального хору Кропивницького

"Стати диригентом було для мене викликом", – керівниця муніципального хору Кропивницького

"Стати диригентом було для мене викликом", – керівниця муніципального хору Кропивницького
На фото Юлія Левченко(лівруч) та репетиція муніципального хору "Елефтерія"(праворуч). Фото: Суспільне Кропивницький

На початку 2022 року кропивницький муніципальний хор “Елефтерія” очолила випускниця Одеської національної музичної академії імені Антоніни Нежданової Юлія Левченко. Як стала керівницею хору та як обирає учасників колективу розповіла Суспільному.

Кропивницький муніципальний хор "Елефтерія" поповнив репертуар патріотичними піснями й оновив склад. Чотири роки він існував як жіночий. Тепер складається з 12 жінок і 10 чоловіків. Найстаршому учасникові хору – 59 років, наймолодшій – 18.

Про диригентську спеціальність ніколи не мріяла, розповіла Юлія Левченко. Навчалася у музичній школі, закінчила її по класу фортепіано. "Стати диригентом було для мене викликом. Я не знала чи зможу подужати, тому що диригент – це людина яка веде за собою, вона повинна бути сильною, змогти передати свої бажання, задачі до колективу, направляти колектив".

Диригентської спеціальності Юлія Левченко навчалася 10 років. Розповіла, як стала керівницею кропивницького муніципального хору: "Під час навчання в консерваторії надійшла пропозиція з Кропивницького, там потрібен був хормейстер – помічник диригента, ніхто з нашого курсу не відреагував на цю пропозицію, а я вирішила спробувати. На початку 2021 року приїхала на співбесіду та пройшла її".

Учасників колективу обирає під час прослуховування. "Я готую нотний матеріал, який люди не знають, і вони повинні одразу "з листа" проспівати його. Звертаю увага на чисту інтонацію, на вміння чітко виконувати свою партію та на голосові дані".

Змішаний хор, тобто той, який складається з жіночих та чоловічих голосів, надає більше виконавських можливостей. Тому диригентка переформатувала жіночий склад хору у мішаний: "Це охоплення більшого сектора музики. В нас різноманітна програма, ми співаємо обробки українських пісень, духовну програму, нещодавно готували джазову. Ідея полягає у тому, щоб не наголошувати на окремих жанрах, а показувати колектив з різних боків".

Концерти хору відвідують кропивничани, серед яких переселенці та військові: "Ми намагаємося підтримати своїм співом людей. Сподіваємося, що після концерту вони відчують віру в те, що ми сильні, що наша сила в єдності й що музика може направити людей на добрий шлях".

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок