Влітку в енергосистемі України може виникнути дефіцит — Центр досліджень енергетики

Влітку в енергосистемі України може виникнути дефіцит — Центр досліджень енергетики

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко
Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Медіацентр

У липні-серпні цього року в енергосистемі може виникнути дефіцит електроенергії, через що Україна буде змушена збільшити імпорт енергоносіїв.

Про це на брифінгу сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Під час паводка, коли Укргідроенерго великими гідростанціями мало змогу забезпечувати українців електрикою, на жаль, атомні блоки не були виведені на ремонт. Але судячи з того, що вони не на ремонті зараз, вони мають піти на ремонт влітку. А це означатиме, що літній пік споживання, який припадає на липень-серпень практично немає чим покривати. Тобто в нас буде відчутний дефіцит електроенергії, саме її генерації, — наголосив Олександр Харченко.

Він зауважив, що покрити такий дефіцит можливо імпортом. Але водночас Харченко застерігає, що електрика в такому випадку буде дорогою. Водночас каже Харченко, попередні розрахунки показують, що, можливо, і цього буде недостатньо, й Україні доведеться запускати ті енергоблоки, які можуть працювати тільки на газі.

"І тут вже постає інша серйозна проблема — накопичення газу на опалювальний сезон. Це складне питання, оскільки загальна оцінка додаткових обсягів газу для проходження літнього піка споживання становить близько 2 млрд кубометрів. Газ треба десь купити, і треба транспортувати в Україну, тому що власного газу на ці обсяги в нас точно не вистачить", — зазначив директор Центру досліджень енергетики.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Восени 2022-го Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України. А після обстрілів 16 грудня запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди країн відправили Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

В уряді України розглядали три сценарії блекауту і закликали українців економити електроенергію та підготуватись до тривалих відключень світла.

Читайте також

Внаслідок нічної атаки росіян уражене обладнання обленерго в семи областях — Укренерго

Шмигаль: Уряд визначив сім завдань з відновлення енергетичного сектору України

Влітку в Україні можливий дефіцит електроенергії — "Укренерго"

Уряд продовжує пільгову ціну на електроенергію для населення ще на місяць — Шмигаль

На початок