Розірвати договори оренди з УПЦ МП: влада Києва дала відповідь на петицію

Розірвати договори оренди з УПЦ МП: влада Києва дала відповідь на петицію

Розірвати договори оренди з УПЦ МП: влада Києва дала відповідь на петицію
Віряни на території Києво-Печерської Лаври. Фото: Владислав Мусієнко/Суспільне

Влада Києва підтримала петицію з пропозицією розірвати всі договори оренди з Українською православною церквою Московського патріархату. Почати процедуру можна буде після ухвалення в парламенті законодавчих змін щодо діяльності релігійних організацій в Україні.

Про це повідомляється на сайті Київської міської ради.

"Враховуючи повномасштабне вторгнення Російської Федерації та триваючу широкомасштабну збройну агресію на території України, а також існуючий суспільний запит, підтримую електронну петицію № 11928 "Розірвати всі договори міста Києва та УПЦ МП", — зазначив, відповідаючи на петицію, заступник міського голови – секретар Київради Володимир Бондаренко.

Він нагадав, що нині у парламенті зареєстрований законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр яких розташований на території держави-агресора Росії.

"Після ухвалення Верховною Радою України зазначеного законопроєкту орендодавці комунального майна територіальної громади міста Києва будуть вживати заходів щодо розірвання договорів оренди з Українською православною церквою", — зауважив Володимир Бондаренко.

Що відомо про події, пов'язані з храмами УПЦ МП у Києві

15 листопада 2022 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі.

2 грудня минулого року президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією. Увечері 2 грудня Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України (ПЦУ).

31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП). Ці собори на території заповідника "Києво-Печерська лавра" повернули в державу. У відповідь УПЦ МП подала позов до суду через відмову використовувати храми Лаври.

29 березня сплив договір оренди національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з УПЦ МП. Нині у заповіднику працює комісія Мінкульту з передачі державі будівель, які були у користуванні релігійної громади.

1 квітня СБУ вручила підозру наміснику Лаври та митрополиту УПЦ МП Павлу Лебідю за двома статтями Кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ). Йому обрали запобіжний захід — домашній арешт.

Кабмін зареєстрував у Верховній раді проєкт закону, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, "керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України".

Читайте також

Комісія МКІП передала Лаврі 16 корпусів після користування УПЦ МП

Розгляд справи щодо усунення перешкод у користуванні майном Лаври перенесли

Велику лаврську дзвіницю Києво-Печерської Лаври відкрили для відвідувачів

На початок