Закриють чи ні: яка доля хмельницького монотеатру "Кут"

Закриють чи ні: яка доля хмельницького монотеатру "Кут"

Закриють чи ні: яка доля хмельницького монотеатру "Кут"
. Фото: Суспільне Хмельницький

Монотеатр "Кут" приєднають до міського будинку культури. Про це Суспільному Хмельницький розповів начальник управління культури та туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков. За його словами, одна з причин — закінчення контракту із вже колишнім директором і актором театру Володимиром Смотрителем, який нині живе за кордоном і не має бажання далі очолювати заклад.

Хмельницький краєзнавець, екскурсовод Ігор Байдак каже, що йому не байдужа доля монотеатру "Кут". За його словами — це один із символів Хмельницького і він хотів би, щоб театр розвивався, не втрачаючи своєї автентичності.

"Я маю пряме відношення до більшості мистецьких локацій, які тут відбувались, і до "Відлуння", і до "Розкуття", тому що завжди очолював дозвілля учасників, проводив їм екскурсії містом і областю. Аналогів в Україні практично немає. Тому для мене "Кут", як другий дім в Хмельницькому. Був. А тепер не знаю, як буде", — сказав Ігор Байдак.

Монотеатр "Кут" приєднають до міського будинку культури, розповідає Артем Ромасюков: "Формат дещо буде змінений, хоча саме смислове навантаження і концепт полягає в тому, аби залишити максимум в цьому закладі навантаження театральне. Все-таки це буде, скажімо, структурним підрозділом Хмельницького міського будинку культури".

Як розповів краєзнавець Ігор Байдак, монотеатр "Кут" — це один із символів Хмельницького.
Як розповів краєзнавець Ігор Байдак, монотеатр "Кут" — це один із символів Хмельницького. Фото: Суспільне Хмельницький

Одна з причин реорганізації закладу — закінчення контракту із колишнім директором і єдиним актором театру Володимиром Смотрителем, який не має бажання далі очолювати заклад, каже Артем Ромасюков.

Як розповів 70-річний народний артист Володимир Смотритель, який тридцять років пропрацював у закладі, нині він живе у Великій Британії.

"27 лютого закінчувався мій контракт, як директора з місцевою владою і я вирішив піти з цієї посади свідомо. На це є дійсно вагомі причини: вік, здоров’я, сімейні обставини. За десять днів до свого рішення я вже написав заяву", — говорить Володимир Смотритель.

За його словами, 25 та 26 лютого у "Куті" він відіграв дві свої прем’єрних вистави.

"Квіти, сльози, аплодисменти, і те саме відбулось в міській раді, куди мене запросили 27 лютого. Теж дуже приємно і гарно все відбулося. Найголовніше, що почули моє звернення, щоб монотеатр "Кут", мистецька точка, залишилась в місті", — каже ексдиректор монотеатру "Кут".

Монотеатр "Кут", за словами Артема Ромасюкова, приєднають до міського будинку культури.
Монотеатр "Кут", за словами Артема Ромасюкова, приєднають до міського будинку культури. Фото: Суспільне Хмельницький

Монотеатру важко заробляти й утримувати себе, говорить Артем Ромасюков: "Ще в кращі часи ми говорили про те, аби перейти з формату комунального підприємства в формат заклад культури, який би 100% забезпечувався з бюджету міста".

Більшість колективу "Кута" нині у простої, розповідає головна бухгалтерка монотеатру Галина Огільба, яка пропрацювала у театрі десять років.

"Ми розуміємо, що Смотритель не може бути завжди. Але, моя така думка, що можна було підібрати якусь людину, яка б, може, тут виступала, актора одного. Нехай би був "Кут", бо це ж міський театр, який єдиний у нас в місті. Дуже шкода, що якось так, кудись його пускають, ми не знаємо ще куди", — сказала Галина.

Ігор Байдак пропонує облаштувати музей у кабінеті Володимира Смотрителя.
Ігор Байдак пропонує облаштувати музей у кабінеті Володимира Смотрителя. Фото: Суспільне Хмельницький

Окрім проведення мистецьких та театральних заходів у "Куті", Ігор Байдак пропонує облаштувати у кабінеті Володимира Смотрителя — музей.

"Так хочеться, щоб воно залишилося, тому що я вже сюди сотні екскурсій приводив: переселенців і місцевих жителів. Це життя, це душа цього театру. Тут годинами можна бути, тільки зайти всередину. І це заодно буде не тільки презентація театру, а й презентація нашого міста. Тому що "Кут" і Хмельницький, Хмельницький і "Кут" — це одне ціле. Його не можна роз’єднати, тим більше не можна втратити", — говорить Ігор Байдак.

За словами Артема Ромасюков, після закінчення війни у "Куті" планують відновити фестивалі "Відлуння" та "Розкуття", які щорічно проводились у монотеатрі.

Авторка: Наталя Сідова.

Читайте також

  • У Хмельницькому висаджують "Алею нескорених"
  • "Повертатись нікуди". Як родина з Маріуполя обживається на Хмельниччині
  • Чоловік з Хмельниччини рік живе з "чужим" серцем

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок