Хмельницькі актори покажуть виставу "Маріуполь — надія на світанок" за кордоном

Хмельницькі актори покажуть виставу "Маріуполь — надія на світанок" за кордоном

Актори Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Старицького виграли грант для гастролей за кордоном. Інтерактивну виставу-перформанс "Маріуполь — надія на світанок" презентують у двох європейських країнах. Мета проєкту — привернути уваги іноземців до українських проблем.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла керівниця літературно-драматургічної частини Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Старицького Марина Бортник-Гулевата.

"На прикладі вистави, сюжет якої розгортається в укритті заводу "Азовсталь" у Маріуполі, ми хочемо звернути увагу глядачів на важливість відновлення психоемоційного стану українців, як основу для майбутньої реконструкції наших міст", — пояснила Марина Бортник-Гулевата.

За її словами, показ вистави "Маріуполь — надія на світанок" 23 квітня відбудеться у Кракові (Польща), 25 і 26 квітня — у Барселоні (Іспанія). Для іноземних глядачів підготували субтитри польською і синхронний аудіопереклад іспанською.

"На прем’єрні покази вистав ми запросили польських та іспанських архітекторів, представників будівельної галузі й різних інвесторів, щоб розповісти й показати необхідність їхнього долучення до відбудови України. Також проєкт націлений мотивувати українців, які зараз перебувають в Іспанії та Польщі, повернутися на Батьківщину для її подальшої реконструкції", — зазначила керівниця літературно-драматургічної частини театру.

Марина Бортник-Гулевата розповіла, проєкт спрямований поділитися досвідом використання арттерапії в театральному мистецтві.

"В укритті заводу "Азовсталь" збираються люди різного віку, соціального та економічного статусу, культурного рівня та політичних уподобань. Їм всім доводиться пройти через страшні випробування, які приготувала війна заради того, щоб разом будувати майбутнє нашої країни. Під час вистави актори будуть співпрацювати з глядачами, щоб максимально долучити їх до висвітленої проблематики", — пояснила керівниця літературно-драматургічної частини театру.

Марина Бортник-Гулевата розповіла, закордонні гастролі вдалось організувати завдяки співпраці з іноземними партнерами.

"Проєкт "Гастролі інтерактивної вистави-перформансу арттерапії, будуємо мрію "Маріуполь — надія на світанок" з семінаром-дискусією з питань відновлення психоемоційного стану українців та початку відбудови України" реалізовують за допомогою партнерів Fundacja Widowisk Masowych (Краків, Польща), Ukrainian Association "Djerelo" (Барселона, Іспанія). Він співфінансований програмою ZMINA: Rebuilding за підтримки міжнародного благодійного фонду "Ізоляція", Trans Europe Halles та MalyBerlin. ZMINA: Rebuilding створена завдяки Європейського Союзу в рамках спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного і креативного секторів", — зазначила Марина Бортник-Гулевата.

За її словами, прем’єра вистави "Маріуполь — надія на світанок" у Хмельницькому відбулась у листопаді 2022 року.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок