Чоловік з Хмельниччини рік живе з "чужим" серцем

Чоловік з Хмельниччини рік живе з "чужим" серцем

Ексклюзивно
Чоловік з Хмельниччини рік живе з "чужим" серцем
. Фото: Суспільне Хмельницький

Рік із пересадженим серцем живе Степан Батіг з Великої Медведівки, що у Хмельницькому районі. Про це Суспільному Хмельницький розповів директор обласного серцево-судинного центру Андрій Кланца. За його словами, процес відновлення у його пацієнта пройшов добре, він живе повноцінним життям, хоч і має регулярно перевірятись та приймати препарати, які безкоштовно видають у серцево-судинному центрі.

49-річний Степан Батіг — нині багато ходить, хоча ще півтора року тому у чоловіка починалась задишка після кількох десятків кроків.

"Затягувало так, що вже не міг ходити. Сказали, що бажано вже міняти серце, готуватись до цього. У 2012 році, 11 років тому, поміняв клапана, і рівно через десять років мені вже довелося міняти серце. Сказали, що воно зношене, що залишилось декілька місяців жити", — розповів Степан.

На нове серце чоловік очікував майже два роки.

"Ввечері подзвонили й сказали, що є ваше серце. В мене було всього п’ять хвилин на роздуми. Одразу дав відповідь і через пів години ми зустрілися з лікарями. Після чого вони вже готувалися, поїхали до Івано-Франківщини за серцем. І я вже був в лікарні, мене готували до операції на ранок", — пригадує чоловік.

Степан регулярно приїздить до Хмельницького на обстеження.
Степан регулярно приїздить до Хмельницького на обстеження. Фото: Суспільне Хмельницький

Серце доставили до Хмельницького з Івано-Франківська гелікоптером. Операція з пересадки серця тривала понад вісім годин, розповів Степан Батіг.

"Операція почалась в неділю вранці, а закінчилась ввечері. Прокинувся я в понеділок вранці. Я зрозумів, що вже все позаду. Я живий і все нормально. Перші кроки я десь на восьмий день після операції зробив. А через два тижні я вже ходив нормально й мене виписали", — говорить Степан.

Степан Батіг каже, зараз раз на місяць приїздить до Хмельницького, щоб здати аналізи у серцево-судинному серці й отримати ліки. Також його стан контролює директор обласного серцево-судинного центру Андрій Кланца, який разом з командою кардіохірургів, проводив трансплантацію серця.

"Ми раді, що отримали хороший результат. Пересаджене серце здорове. І пацієнт здоровіший. Тому що всі параметри, як у здорової людини: немає проблем, усі клапани працюють", — сказав Андрій Кланца.

Степан розповів, що почав нормально ходити через півтора місяця після операції.
Степан розповів, що почав нормально ходити через півтора місяця після операції. Фото: Суспільне Хмельницький

Почав нормально ходити через півтора місяця після операції, каже Степан Батіг. Нині він живе повноцінним життям, радіє прогулянкам з онуком Романом.

"Я зараз працюю, все роблю, але обмежено. Стараюсь не давати великих навантажень. Треба дрова рубати — рубаємо трохи, бджоли передивляюсь, по господарству роблю", — розповів Степан.

Про донора, чиє серце зараз продовжує битись, Степан Батіг знає небагато.

"Він — з Івано-Франківщини. Звати його — Віталій. В нього відмовив головний мозок. І тоді його серце дісталося мені, а інші органи були іншим людям. Багато людей він врятував своїм життям. Велика їм подяка за це, що вони дали добро, бо інакше не було б того серця мого й інших людей не врятували б. Ми хотіли подзвонити, зв’язатися, подякувати, але ми не зв’язалися. Він мого віку. Йому так само було десь було 47-49 років", — сказав чоловік.

За словами Андрія Кланци, на Хмельниччині — це поки що єдина трансплантація серця. Нині у черзі на донорське серце в області перебувають сім пацієнтів.

Авторка: Наталя Сідова.

Читайте також

  • Видали через 10 років: у Хмельницькому презентували книгу "Новий щоденник Славка Хоробрика"
  • У Хмельницькому прикордонники поповнили банк крові
  • Яку безоплатну допомогу люди з порушеннями слуху можуть отримати у Хмельницькому
  • "Одна з мрій — побігти". Військовий Михайло Юрчук з Хмельниччини отримав біговий протез

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок