Іспанія відправила в Україну перші шість "Леопардів" — міністерка оборони

Іспанія відправила в Україну перші шість "Леопардів" — міністерка оборони

Іспанія відправила в Україну перші шість "Леопардів" — міністерка оборони
. Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес. Фото: AP

Шість танків Leopard 2 для Сил оборони України залишили портове місто Сантандер на півночі Іспанії та прямують до місця призначення.

Про це 22 квітня повідомила міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес, інформує CNN.

Зокрема, посадовиця розповіла журналістам, що танки залишили Сантандер "разом із 20 важкими транспортними засобами", і шлях морем займе від п'яти до шести днів.

"За шість днів, проїжджаючи через іншу країну, вони будуть в Україні", — сказала Роблем.

Минулого тижня Роблес заявляла, що ще чотири танки Leopard 2 на додаток до нинішніх шести якнайшвидше будуть відправлені до України після ремонту.

Раніше міністр закордонних справ країни Хосе Мануель Альбарес підтвердив, що Іспанія планує передати Україні шість із десяти обіцяних танків Leopard 2 найближчими днями. Він додав, що Іспанія підтримуватиме Україну у протистоянні з Росією стільки, скільки це буде потрібно.

Що відомо про передачу іспанських "Леопардів" Україні

12 квітня міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес під час спільної пресконференції з головою Міноборони України Олексієм Резніковим заявила, що найближчими днями Іспанія відправить в Україну шість танків Leopard 2A4, вони прибудуть до місця призначення до кінця квітня.

Роблес уточнила, що танки будуть доставлені морем і опиняться в Україні до кінця квітня. Також Іспанія передасть 20 гусеничних бронетранспортерів.

"Є ще чотири "Леопарди", які вже знаходяться на ремонті, щоб їх можна було доставити якомога швидше", — зазначила голова оборонного відомства Іспанії.

Крім того, Роблес додала, що Іспанія продовжить тренувати українських військових.

Раніше повідомлялось, що Іспанія відправить в Україну перші шість танків Leopard 2A4 у середині квітня.

Що відомо про танки Leopard

Leopard 2 — основний бойовий танк, створений німецьким підприємством Краус-Мафай. Він став наступником успішної розробки тієї ж фірми — основного бойового танку Leopard 1 (ці старіші моделі також передають Україні). Виробництво Leopard 2 розпочалось у 1979 році. Взятий на озброєння збройних сил Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини.

Над наданням Україні основних бойових танків "Леопард" (Leopard) для протидії Росії співпрацюють Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди. Сполучені Штати, Чехія і також Нідерланди разом передають Україні понад 90 танків Т-72. Свої Т-72 надає і Польща. Велика Британія надає Україні роту основних бойовиків танків Challenger.

Раніше Головнокомандувач ЗСУ Валерів Залужний заявив, Україна потребує близько 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць: "Тоді, думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого", — зазначив Залужний.

Читайте також

Обстріл Харкова, у РФ створили табори для утримання українських дітей. 424 день війни. Онлайн

На початок