Іспанія відправить в Україну перші шість танків Leopard 2A4 в середині квітня

Іспанія відправить в Україну перші шість танків Leopard 2A4 в середині квітня

 танки Leopard 2
. Іспанські військові готують танки Leopard 2 під час навчань для українських військових на військовій базі Сан-Грегоріо поблизу Сарагоси, Іспанія, в понеділок, 13 березня 2023 року. Фото: Getty Images

Іспанія відправить в Україну перші шість танків Leopard 2A4 у середині квітня.

Про це пише газета Еl Pais, посилаючись на джерела в міноборони країни.

Танки Leopard 2A4 вже пройшли обслуговування та ремонт на заводі Santa Barbara Sistemas і зараз проходять тестові стрільби на полігоні у місті Кордова.

23 березня повідомлялось, що Іспанія відправить в Україну першу партію сучасних бойових танків Leopard 2A4 до кінця цього тижня.

Раніше в міноборони країни повідомляли, що перша група українських військових, яка навчилася керувати іспанськими танками, завершує навчання на військовій базі на півночі Іспанії.

Що відомо про танки Leopard

Leopard 2 — основний бойовий танк, створений німецьким підприємством Краус-Мафай. Він став наступником успішної розробки тієї ж фірми — основного бойового танку Leopard 1 (ці старіші моделі також передають Україні). Виробництво Leopard 2 розпочалось у 1979 році. Взятий на озброєння збройних сил Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини.

Над наданням Україні основних бойових танків "Леопард" (Leopard) для протидії Росії співпрацюють Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди. Сполучені Штати, Чехія і також Нідерланди разом передають Україні понад 90 танків Т-72. Свої Т-72 надає і Польща. Велика Британія надає Україні роту основних бойовиків танків Challenger.

Раніше Головнокомандувач ЗСУ Валерів Залужний заявив, Україна потребує близько 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць: "Тоді, думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого", — зазначив Залужний.

Читайте також

Іспанія планує передати Україні ще 4 танки Leopard

10 перших українських екіпажів завершують навчання на танках Leopard в Іспанії

Військові НАТО не братимуть участь у війні в Україні — міністерка оборони Іспанії

На початок