"Не контролюють, хто братиме участь". Польща відмовилася проводити етап Кубка світу з фехтування через допуск росіян

"Не контролюють, хто братиме участь". Польща відмовилася проводити етап Кубка світу з фехтування через допуск росіян

Ексклюзивно
"Не контролюють, хто братиме участь". Польща відмовилася проводити етап Кубка світу з фехтування через допуск росіян
. Польський фехтувальник, фото: AP Photos

Як рішення пояснили в Польщі та Україні.

Польща приєдналася до переліку країн, що відмовилися проводити етапи Кубка світу з фехтування після повернення до змагань спортсменів з Росії та Білорусі.

На позачерговому конгресі Міжнародної федерації фехтування (FIE) більшість членів організації підтримали повернення спортсменів РФ та Білорусі до змагань. Рішення ухвалили ще до оприлюднення нових рекомендацій МОК, що офіційно радив допускати атлетів з двох країн до особистих змагань за умови, що вони не підтримують війну в Україні.

Зі свого боку, Україна вже оголосила про бойкот фехтувальних турнірів, в яких братимуть участь росіяни та білоруси. До МОК та FIE також звернулися понад 300 спортсменів із закликом переглянути рішення про допуск атлетів двох країн.

Від проведення етапів вже відмовилися в Німеччині та Франції, не прийматимуть змагання FIE й у Данії. Федерація фехтування Польщі (PZS) приєдналася до протесту, оголосивши про скасування відбіркового олімпійського турніру в жіночій рапірі, який мав пройти 21-23 квітня в Познані.

У своїй заяві польська сторона пояснила відмову тим, що за умови бойкоту змагань українською стороною на турнір можуть неконтрольовано заявитися атлети держав-агресорок. У федерації також нарікають на відсутність можливості належно відстежувати процес відбору росіян, відповідно до нових рекомендацій МОК.

"Зміни від FIE позбавили організаторів етапу Кубка світу будь-якого впливу на процес прийняття зареєстрованих спортсменів та їхнього персоналу. Також метод відбору росіян відповідно до їхнього зв'язку з агресією в Україні, що відрізняється від запропованого PZS, не гарантує належної верифікації цих людей", — йдеться в заяві.

"Процедура, запропонована FIE, означає, що українські фехтувальники не братимуть участь у кваліфікаційних змаганнях до Олімпіади-2024. З іншого боку, існує ризик того, що велика кількість спортсменів з російськими та білоруськими паспортами буде допущена погано контрольованим чином".

"Федерація фехтування Польщі підтримує українську федерацію в її намаганнях усунути від змагань та світового фехтування людей, що підтримують жорстоку війну в Україні та режим Владіміра Путіна. Саме тому, як організатори змагань Кубка світу в Познані, ми не можемо прийняти таку ситуацію".

Як відреагували на рішення в Україні

Суспільне Спорт звернулось до президента Національної федерації фехтування України Михайла Ілляшева, який підтвердив зміни в процесі реєстрації учасників на міжнародні змагання під егідою FIE. Так, реєстрація учасників відбувається саме через міжнародну федерацію, а не через безпосередніх організаторів турніру.

«Поляки ніяк не можуть контролювати, хто братиме участь у змаганнях. У FIE зазначили, що перевірятимуть всіх учасників самостійно, спираючись на рекомендації МОК. Однак як саме – не уточнювали. Також у них [у листі до організаторів Кубка світу] не було жодної згадки щодо військових», – зазначив Ілляшев.

Повернення РФ до спорту: останні новини

  • Організатори Європейських ігор у польському Кракові раніше також оголосили про неможливість участі в їхніх змаганнях росіян з білорусами "за жодних обставин".
  • Водночас міністр спорту й туризму Польщі Каміл Бортнічук припустив, що країна буде готова приймати спортсменів РФ та Білорусі за умови затвердження ними свого негативного ставлення до війни, яку їхні держави провадять в Україні.
  • У своєму коментарі Бортнічук додав, що на польську федерацію фехтування чинився тиск з боку FIE. Міжнародна організація наполягала на допуску до змагань фехтувальників з Росії та Білорусі.
На початок