Дональда Трампа можна, а Сі Цзіньпіна — ні: які обмеження існують у генератора зображень Midjourney

Дональда Трампа можна, а Сі Цзіньпіна — ні: які обмеження існують у генератора зображень Midjourney

Дональда Трампа можна, а Сі Цзіньпіна — ні: які обмеження існують у генератора зображень Midjourney
. Ілюстрація: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

ШІ-генератор зображень Midjourney зараз один з найпопулярніших інструментів в інтернеті, за допомогою якого можна створювати зображення. Попри можливість створити на платформі фейкові зображення з Дональдом Трампом, компанія не дозволяє створювати картинки з очільником Китаю Сі Цзіньпіном. Про це повідомляє видання The Washington Post.

"Ми просто хочемо мінімізувати драматизм, — ще у 2022 році повідомляв засновник і генеральний директор компанії Девід Хольц у пості у чат-сервісі Discord. — З політичною сатирою в Китаї не все гаразд, і можливість людей в Китаї користуватися цією технологією важливіша, ніж ваша здатність генерувати сатиру".

При спробі ввести підказку зі словами "президент Сі", "Цзіньпін" або "китайський лідер" Midjourney відмовляє в генеруванні зображень. Також сервіс попереджає про закриття доступу тим, хто спробує обійти фільтр.

Видання зазначає, що такі правила досить непослідовні, оскільки компанія розробляє їх "на льоту".

На думку експертів, Midjourney є однією з кількох компаній, які встановили раннє домінування в галузі ШІ-мистецтва, визначаючи її основними конкурентами Stable Diffusion та DALL-E, що була розроблена OpenAI.

Але ці інструменти мають кардинально різні рекомендації щодо того, що є прийнятним. Правила OpenAI наказують користувачам DALL-E дотримуватися контенту з рейтингом "G" і блокують створення зображень за участю політиків, а також "подій, пов'язаних з основними поточними геополітичними подіями".

Штучний інтелект у творчості та на війні. Про можливості, ризики та авторське право

Компанія Stable Diffusion запровадила невеликі обмеження на зображення сексуального чи насильницького характеру. Генеральний директор стартапу Емад Мостак зазначав, що "зрештою, люди самі несуть відповідальність за дотримання етичних, моральних і правових норм".

Правила Midjourney знаходяться посередині, вказуючи, що користувачі повинні бути не молодші за 13 років, і заявляючи, що компанія "намагається зробити свої послуги PG-13 і сімейними", водночас попереджають: "Це нова технологія, і вона не завжди працює так, як очікується".

Правила забороняють вміст для дорослих, сцени насильства, а також текстові підказки, які "за своєю суттю є неповажними, агресивними або іншими способами образливими".

Дональда Трампа можна, а Сі Цзіньпіна — ні: які обмеження існують у генератора зображень Midjourney
Зображення, створене за допомогою Midjourney. Скріншот із Twitter @nickfloats

Раніше Суспільне Культура розповідало, що через великий наплив користувачів генератор зображень AI Midjourney припинив безкоштовні пробні версії свого програмного забезпечення.

Генеральний директор і засновник Midjourney Девід Хольц оголосив про це, пославшись на "надзвичайний попит і зловживання пробними версіями" в повідомленні на Discord. Він додав, що пауза викликана "величезною кількістю людей, які створюють акаунти-одноденки, щоб отримати безкоштовні зображення".

Пізніше він додав, що намагається визначити правила контенту, особливо для зображення реальних людей, "оскільки зображення стають дедалі реалістичнішими, а інструменти — дедалі потужнішими".

За його словами, компанія працює над вдосконаленням інструментів модерації ШІ, які перевірятимуть згенеровані зображення на предмет неправомірної поведінки.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок