Керівник штабу Ради оборони Дніпра Геннадій Корбан міг виїхати за кордон, скориставшись системою "Шлях" – журналіст

Керівник штабу Ради оборони Дніпра Геннадій Корбан міг виїхати за кордон, скориставшись системою "Шлях" – журналіст

Керівник штабу Ради оборони Дніпра Геннадій Корбан міг виїхати за кордон, скориставшись системою "Шлях" – журналіст
. Геннадій Корбан у Дніпрі, 2018 рік. Фото: УНІАН

Керівник штабу Ради оборони міста Дніпра Геннадій Корбан, який після виїзду за кордон був позбавлений громадянства України й не зміг повернутися додому, виїхав з країни, скориставшись системою "Шлях". Інформацію про це 29 березня оприлюднив журналіст і громадський активіст з Дніпра Іван Красіков, посилаючись на відповідь з обласної військової адміністрації.

За його словами, Геннадій Корбан виїхав за кордон як водій, який перевозить гуманітарну допомогу.

"Геннадій Корбан виїхав за кордон за системою "Шлях", як водій, який перевозить гуманітарну допомогу за поданням Благодійної організації "ТАПС", яку очолює колишня заступниця директора департаменту соціальної політики Дніпровської міськради Юлія Дмитрова – я отримав офіційну відповідь Дніпропетровської ОВА", – написав Красіков.

Суспільному він повідомив, що подавав запит до ОВА тиждень тому, а 29 березня отримав офіційну відповідь на мейл.

29 березня Суспільне не змогло зв'язатися з адвокатом Геннадія Корбана, аби підтвердити або спростувати цю інформацію. На дзвінки й повідомлення він не відповідає.

У пресслужбі Дніпропетровської ОВА ситуацію не коментують, отож журналісти Суспільного надіслали до обласної військової адміністрації інформаційний запит.

Раніше на Дніпропетровщині відбулось два засідання тимчасової слідчої комісії Верховної ради України (ТСК) щодо можливих порушень у роботі обласної військової адміністрації. Під час останнього у лютому голова ТСК Сергій Козир оприлюднив висновки про незадовільну роботу обласної влади та правоохоронних органів. Зокрема, ішлося про можливі зловживання під час надання дозволів на виїзд за кордон через систему "Шлях".

"Особливу увагу звернули на два прізвища – юриста "Дніпромлина" та наближеної особи до Дніпропетровської ОВА, які не тільки виїжджали за кордон, а й повернулись без жодного задекларованого гуманітарного вантажу", – зазначив тоді Козир.

Прізвища жодної з осіб він не оприлюднив.

Що відомо

  • 20 липня 2022 року нардеп від "Батьківщини" Сергій Власенко оприлюднив копію начебто указу президента про припинення українського громадянства Ігоря Коломойського, Геннадія Корбана та Вадима Рабіновича. На сайті президента офіційно документ не було опубліковано.
  • 22 липня у Геннадія Корбана при в`їзді в Україну на контрольно-пропускному пункті Смільниця вилучили закордонний паспорт.
  • За словами адвоката Андрія Йосипова, рішення про відмову в перетині кордону Корбану ухвалили, посилаючись на те, що існує указ президента про позбавлення Корбана громадянства. Проте копію указу не показали. У в`їзді відмовили як особі без громадянства
  • 26 липня Геннадій Корбан повідомив, що покинув транзитну зону і перебуває у Польщі. Він зазначив, що шукає можливість перетнути кордон України.
  • 27 липня на підтримку Геннадія Корбана з відкритим листом до президента Володимира Зеленського звернулися більше сотні політичних та громадських діячів.

Читайте також

"Жодних спекуляцій немає": Зеленський прокоментував позбавлення Корбана громадянства

Громадянство Корбана та Коломойського. Політичний експерт про наслідки позбавлення українського паспорта

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок