Німеччина і Нідерланди оприлюднили спільну заяву про підтримку України

Німеччина і Нідерланди оприлюднили спільну заяву про підтримку України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте
. Канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час спільної прес-конференції в Роттердамі, Нідерланди, 27 березня 2023 року. Фото: AP.

Німеччина і Нідерланди продовжать допомагати Україні, включно з військовою технікою, та подбають про дотримання антиросійських санкцій. Про це йдеться у спільній заяві за результатами німецько-нідерландських урядових консультацій.

“Ми продовжуватимемо працювати разом над досягненням Україною справедливого і міцного миру та процвітаючого майбутнього. Тому ми надаватимемо постійну гуманітарну та фінансову допомогу, а також військове обладнання та достатню підготовку військових, щоб Україна могла захистити себе”, — йдеться у заяві.

Німеччина та Нідерланди продовжуватимуть вивчати потенційні можливості для покращення спільної військової підтримки України, зокрема перевірять можливості спільної закупівлі боєприпасів для ЗСУ.

Вони також зобов'язуються продовжувати чинити тиск на РФ задля припинення війни. Зокрема, посилювати його шляхом подальших обмежувальних заходів.

“Протидія ухиленню від санкцій є ключовим пріоритетом, який потребує ефективного обміну та аналізу даних, співпраці з приватним сектором, дипломатичних зусиль та включає додаткові санкції”, — йдеться у заяві глав урядів двох країн.

Вони погодилися з необхідністю провести належне, справедливе та незалежне розслідування злочинів, скоєних в Україні. А також судове переслідування винних на національному або міжнародному рівні.

“Не повинно бути безкарності”, — йдеться в заяві.

Читайте також: Німеччина доставила в Україну 18 танків Leopard 2 — Бундесвер

Німеччина та Нідерланди підтвердили підтримку розслідування Міжнародного кримінального суду та вітають створення Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України. Вони закликають до виконання резолюції Генеральної Асамблеї ООН, в якій рекомендується заснувати реєстр збитків для документації шкоди, заподіяної нападом РФ на Україну.

Німеччина та Нідерланди також підкреслюють свою спільну відданість зупиненню викрадення українських дітей. Також сторони підтверджують свою прихильність відбудові України. Окрім свого внеску у фізичну відбудову України, дві країни готові просувати комплексний процес у дусі Building Back Better, у тому числі з огляду на майбутнє членство України в ЄС.

Війна РФ проти України та її вплив на континент був у центрі уваги четвертого раунду міжурядових консультацій, які проводяться з 2013 року. Цей раунд відбувся 27 березня в Роттердамі. Німецьку міністерську делегацію на ньому очолював канцлер ФРН Олаф Шольц.

Читайте також

Зеленський на Запоріжжі, стабілізація ситуації в районі Бахмута, обстріл Слов'янська. 397 день війни. Онлайн

На початок