Командир "Купол" заявив про тиск з боку командування та пониження в посаді через інтерв'ю "The Washington Post"

Командир "Купол" заявив про тиск з боку командування та пониження в посаді через інтерв'ю "The Washington Post"

Ексклюзивно
Командир "Купол" заявив про тиск з боку командування та пониження в посаді через інтерв'ю "The Washington Post"
. Командир Анатолій Козел, позивний "Купол", фото з особистої фейсбук-сторінки Андрія Козела

Командир батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолій Козел (позивний "Купол") у коментарі Суспільному повідомив про тиск з боку командувача Десантно-штурмових військ, генерал-майора Максима Миргородського та заступника Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Євгена Мойсюка.

"Мої подальші дії, крок номер один — звільнитися, тому, що з такими командувачами я не бажаю служити, це "гибла історія", як то кажуть. Ну а далі життя покаже, якщо мені дадуть призватися і служити в інших військах, я буду воювати, якщо ні, то така у нас демократична держава", — сказав "Купол".

За словами військового вже є наказ на його переміщення на посаду заступника командира батальйону навчального центру. У зв'язку з цим "Купол" написав рапорт на звільнення з військової служби.

"Пан Миргородський викликав мене на бесіду в суботу, сказав "ну якщо ти такий розумний, даєш інтерв'ю, то ти підеш на пониження в навчальний центр", — додав він.

У пресслужбі 46-ї бригади Суспільному сказали звернутися за коментарем до командування Десантно-штурмових військ.

Начальник управління зв'язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник Суспільному сказав, що "командування ДШВ, враховуючи всі обставини при прийнятті тих чи інших рішень може відповідно і їх пояснити, відповідаючи на запити".

16 березня речник командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України не відповідав на дзвінки та повідомлення Суспільного.

Головний спеціаліст відділу виявлення запобігання злочину та інших правопорушень управління запобігання вчиненню злочинів та інших правопорушень головного управління військової служби правопорядку Андрій Гринчук у коментарі Суспільному 17 березня пояснив, що для спілкування зі ЗМІ військові мають отримати дозвіл від командування Чи то від безпосереднього начальника, чи від вищого керівництва.

Водночас він заявив, що не знає, що відбувалося в ситуації з Козелом.

"Є перелік матеріалів, які містять службову інформацію. Там визначено, яка інформація підлягає грифуванню: як службова або як таємна. Відповідно треба розбиратися конкретно по кожному випадку, чи підпадає та інформація, яку він надав під цей перелік, то він не мав права цього розповсюджувати і розголошувати. Я ще цього не аналізував", — сказав він.

Що сказав в інтерв'ю "The Washington Post" командир "Купол"

13 березня видання The Washington Post написало, що Сили оборони України втратили на полі бою багатьох найдосвідченіших бійців. Натомість недосвідченість новобранців і брак зброї нібито зменшують оптимізм та ставлять під сумнів готовність України до весняного контрнаступу.

Тоді одним зі співрозмовників видання був саме Анатолій Козел.

"Найцінніше на війні — це бойовий досвід. Солдат, який пережив пів року бою, і солдат, який прийшов з полігону — це два різних солдати. Це небо і земля. А солдатів з бойовим досвідом всього одиниці. На жаль, всі вони вже мертві або поранені", — сказав "Купол" американським журналістам.

Читайте також

Зволікання Заходу з наданням зброї Україні знижує її шанси на ефективний контрнаступ — ISW

Підсумки "Рамштайну": дев'ять країн нададуть Україні танки Leopard, а Норвегія — системи NASAMS. 386 день війни. Онлайн

На початок