Військові РФ полюють дронами на евакуаційні автобуси з дітьми — координаторка фонду "Save Ukraine"

Військові РФ полюють дронами на евакуаційні автобуси з дітьми — координаторка фонду "Save Ukraine"

Ексклюзивно
Евакуаційні автобуси з мирними жителями, яких забрали з окупованих військами РФ територій
. Евакуаційні автобуси з мирними жителями, яких забрали з окупованих російськими військами територій, їдуть до м. Чугуїв у Харківській області, 30 травня 2022 року, ілюстративне фото: УНІАН

Російські військові полюють дронами на евакуаційні автобуси з дітьми. Про це Суспільному повідомила координаторка фонду “Save Ukraine” Мирослава Харченко в ефірі єдиного телемарафону.

Евакуація з місць, де ведуться бойові дії, це завжди небезпечно, сказала Харченко.

“Але, коли ми говоримо про долю дітей, це робити треба. Ми вивозимо сім'ї, дітей. На наші евакуаційні автобуси полюють ворожі дрони. Кілька разів було таке, що дрони скидали міни, дякувати Богу, поруч з автобусом. Пошкодження були, але  всі цілі”, — розповіла Харченко.

Рятувати дітей не те, що треба, а необхідно, додала вона.

“Ми всі дуже вдячні уряду за те, що нарешті було ухвалено рішення. Внесли зміни в ту постанову, яка була ще від 2013 року. І та обов’язкова евакуація, яка здійснювалася, вона зараз здійснюється так само обов'язково, але в примусовому порядку. Так звучить у постанові”, — пояснила Харченко.

Два дні тому, за її словами, у Бахмуті було 38 дітей. Частини з цих 38 дітей уже в Бахмуті немає, їх примусово евакуйовано на територію Росії. Скільки саме вивезли, а скільки залишилось — невідомо.

“Наші команди, які працюють на місцях, знають, що Бахмут закритий для гуманітарної допомоги, для медицини і для іншого. Наші волонтери знають “таємні стежки”, можуть туди проникати, але це вкрай важко зробити”, — сказала Харченко.

Коментуючи механізм примусової евакуації, який затвердив уряд, Харченко сказала, що дуже важкий для реалізації в тих обставинах, які там зараз є.

“Це має прийти поліція при свідках, ознайомити і вручити батькам, які відмовляються віддавати дітей, акт, в якому вони підпишуться про свою можливу відповідальність. Коли там постійні обстріли, я прямо “бачу”, як йдуть поліцейські, з сусідами, з папірцями, з ручками напоготові, щоб все це підписати, забрати дитину”, — пояснила вона.

Далі дитину мають перевезти у лікарню на обстеження. Потім в Костянтинівку, де є пункт незламності. По акту передати дитину далі в Мирноград, де є Служба у справах дітей, яка визначить подальшу долю цієї дитини.

“З батьками потрібно говорити, але цей час вже давно втрачений. Там постійні обстріли. Примусово вивозити дітей треба було набагато раніше. Частини з цих 38 дітей уже в Бахмуті немає”, — сказала Харченко.

Станом на зараз обов’язкова евакуація в Україні відбувається лише в Донецькій області. З міста Бахмут мають вивезти всіх дітей, і дорослий супроводжуючий у такому випадку не має права відмовитися. Про це у коментарі Суспільному розповіла віцепрем'єр-міністерка України — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Вона нагадала, що згідно зі 166 статтею Кримінального кодексу, батьки зобов’язані зробити так, щоб життю та здоров’ю їхніх дітей нічого не загрожувало.

7 березня, Кабінет міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Таке рішення було ініційоване та розроблене Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

Читайте також

У Мінреінтеграції пояснили, як відбуватиметься примусова евакуація дітей з Бахмута

На початок