В Україні хочуть розробити правопис кримськотатарської мови для захисту та популяризації у світі

В Україні хочуть розробити правопис кримськотатарської мови для захисту та популяризації у світі

В Україні хочуть розробити правопис кримськотатарської мови для захисту та популяризації у світі
.

В Україні почала працювати Національна комісія з питань кримськотатарської мови – 6 березня відбулося її перше засідання, повідомили у Telegram-каналі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Кримськотатарська мова – це унікальне культурне надбання, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО. І саме ми зобов’язані її зберегти", – зазначила віцепремʼєрка Ірина Верещук.

Учасники засідання обговорили можливість створення робочої групи з питань правопису кримськотатарської мови – до неї мають увійти мовознавці, які працюватимуть над розробкою офіційного правопису кримськотатарської мови на основі латинського алфавіту.

Правопис, на думку посадовців, має посилити авторитет кримськотатарської мови й сприятиме її популяризації в Україні та світі.

"Це має стати сигналом окупантам в Криму, що Україна не допустить зникнення кримськотатарської"
Ірина Верещук

Раніше Суспільне розповідало, що в Україні створять онлайн-платформу, яка виконуватиме функцію відкритої бази даних навчально-освітніх, наукових та інших матеріалів кримськотатарською мовою. Вона матиме назву — Національний корпус кримськотатарської мови (НККМ).

Мета проєкту — зробити кримськотатарську мову широковживаною і забезпечити її дослідження та сталий розвиток.

Станом на 5 березня 2023 року вже опрацьовані 675 матеріалів понад 180 авторів.

Серед опрацьованого – твори відомих авторів, газети, журнали, підручники, наукові статті, міжнародно-правові документи тощо. Найстаріший твір, за даними Мінреінтеграції, датований 13 століттям, найсучасніший – 21 століттям (2023 рік).

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок