"Крила янгола" у сітках. Як жителі Хмельниччини допомагають ЗСУ

"Крила янгола" у сітках. Як жителі Хмельниччини допомагають ЗСУ

"Крила янгола" у сітках. Як жителі Хмельниччини допомагають ЗСУ
. Фото: Суспільне Хмельницький

"Крила янгола" вплітають в маскувальні сітки діти й дорослі сільської школи в Хмельницькому районі. Це, розповідає завуч школи Наталія Фурман, особливе плетення, яке вигадали школярі, і відтоді волонтери застосовують тільки таку техніку.

Волонтери, які влаштували хаб в сільській школі Хмельницького району, допомагають військовим і просять не називати свій населений пункт — в цілях безпеки.

Волонтерка Валентина Клепач розповідає, що дорослі й діти плетуть маскувальні сітки, які українські захисники звуть оберегами.

"Був такий випадок під Бахмутом: летів снаряд, і він застрягнув в сітці і не розірвався. Це дійсно таке диво", — сказала Валентина.

"Крила янгола" волонтери вплітають в сітки.
"Крила янгола" волонтери вплітають в сітки. Фото: Суспільне Хмельницький

А все, каже, через "крила янгола", які вплітають в сітки: "Коли діти їх плетуть, спочатку вплітають крила янгола, а потім починають заплітати всю основу".

Таку техніку вигадали діти, говорить працівниця школи й волонтерка Тетяна Сукманюк. Із її слів, сталося все випадково: "Сітка, вона йде кутами. Діти розвернули, і там такі крила були, і так вона називається "янгольська".

За словами Тетяни, цю техніку підхопили й дорослі, і тепер в школі плетуть маскувальні сітки тільки так. Плетуть, каже, багато, бо з передової просять. Розповідає, що щойно закінчили сітку 12 метрів на 8 метрів: "Було таке, що навіть за три дні ми виплітали таку сітку".

Як розповіла завучка школи Наталія Фурман, волонтерство стало для них рятувальним колом після повномасштабного нападу Росії на Україну.

"Разом з дітьми ми почали діяти. Разом з вчителями, разом з дітьми, разом з небайдужими людьми з села. Це добровільна справа, яка приходить свідомо, яка зцілює душу, яка лікує серце. Яка єднає всіх людей доброї волі. А їх, виявляється, дуже і дуже багато", — сказала Наталія Фурман.

До плетіння сіток долучаються діти й дорослі.
До плетіння сіток долучаються діти й дорослі. Фото: Суспільне Хмельницький

Із її слів, школярі охоче долучилися до волонтерства: "Вже за тиждень, після початку повномасштабної війни, ми сліз й страху під час занять не бачили. Вони дуже вірять в ЗСУ, що це янголи, і вони не дадуть впасти. Паралельно із навчальними заняттями діти готували листівки, обереги для хлопців. Посипались сотні малюнків із такими стверджувальними фразами: "Ми переможемо!", благальними: "Повертайтесь живими!". Ми їм говорили, що в них за спиною такий захист, якого немає в жодної людини світу, і що ми разом все здолаємо, все переможемо".

Дитячі листівки з підбадьорливими написами, намальовані з любовю, захисникам потрібні так само, як і маскувальні сітки чи їжа, каже Валентина Клепач: "Листівки дитячі — вони їх просять, тому що вони зігрівають їм душу, вони носять з собою в кишенях, вони чіпляють там, де вони в бліндажах".

Читайте також

  • Проскурів у листівках. У Хмельницькому експонуються листівки старого міста
  • У Хмельницькому університеті третього віку з'явився новий факультет
  • У Хмельницькому відкрили центр психологічної підтримки. Хто може скористатись
  • Історія капелана з Хмельниччини, котрий евакуював поранених з Херсонщини

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок