Історія капелана з Хмельниччини, котрий евакуював поранених з Херсонщини

Історія капелана з Хмельниччини, котрий евакуював поранених з Херсонщини

Історія капелана з Хмельниччини, котрий евакуював поранених з Херсонщини
. Суспільне Хмельницький

Волонтер, капелан, інструктор з тактичної медицини і батько двох дітей Роман Комаринець евакуював поранених під час бойових дій поблизу села Іванівка Херсонської області. Новорічну ніч священик зустрів разом з військовими у бліндажі поблизу Бахмуту. На передову добирався попутками, розповідає Роман Комаринець.

"Коли ми ходили в бій, ми атакували позиції ворога, я попросив, щоб мені дозволили попрацювати на евакуації".

32-річний капелан Роман Комаринець зі Старокостянтинова евакуював поранених на Херсонському напрямку. Чоловік каже, що вперше потрапив на передову як інструктор з тактичної медицини.

"Командир батальйону сказав мені позаймазтися з медиками. І перші заняття я викладав для бійців, які працюють безпосередньо на фронті, на евакуації, вивозять бійців свого батальйону", - каже капелан.

За його словами, важко зрозуміти і допомогти військовослужбовцеві, самому не побувавши на передовій.

"Через те, що я приїжджаю на день-два-три повикладати більше для них. Але я розумію проблему, яка повстане перед країною після того, як хлопці почнуть повертатися. І спілкуватися з хлопцями, коли ти там не був, коли ти не їв тої каші, то не зовсім справедливо. Тому я просив командира батальйону, щоб приїхати на деякий час, побути там і зрозуміти, що таке військове життя", - каже чоловік.

У липні біля села Іванівка Херсонської області Роман Комаринець, каже, попросився на евакуацію поранених: "Ми штурмували позиції десантників. Цей штурм був успішний, і наступного дня ми зайняли ці позиції. Я молився з командирами перед початком бою. Я молився з бійцями перед тим, як йшли на штурм. За підсумками цього бою, у нас не було втрат, ніхто не загинув, в нас всі були лише поранені. Того дня ми вивезли близько 30 поранених на пікапах. Це був практичний досвід роботи з військовими".

"Цей рюкзак такий в моторному мастилі після вибуху. Але це мій бойовий друг", - каже Роман Комаринець.
"Цей рюкзак такий в моторному мастилі після вибуху. Але це мій бойовий друг", - каже Роман Комаринець. Суспільне Хмельницький

Під час евакуації їх авто наїхало на міну, котра не спрацювала, пригадує Роман Комаринець: "Цей рюкзак такий уже в моторному мастилі після вибуху. Але це мій бойовий друг. Коли ми виходили від тієї машини, яка була підірвана, ми побачили сліди своєї машини. І там був мінний шлагбаум, авто наїхало лише на одну міну, а їх там було близько 10. В одному місці сліди нашої машини пройшли айже поруч з підривником, а в іншому ми проїхали через підривник міни, але вона не розірвалася".

На передовій був 15 разів, говорить Роман Комаринець: "Я їжджу на 2-3 дні, коли я просто щось відвожу, чи роздати допомогу для населення, або з бійцями поспілкуватися. Для хлопців, для військових дуже важливо не те, що ти говориш, а те, що ти робиш".

Востаннє на передовій був у Новорчіну ніч, діставася туди попутками, розповідає капелан: "Мені пощастило зустрічати Новий рік з моїми хлопцями на фронті. Деякі з них казали, що хотіли б бути зі своєю сім’єю, але те, що вони тут, багато про що говорить, більше за слова. Більшість з них говорять про свою сім’ю, про рідних, про ті можливості, які вони втрачають, захищаючи свою сім’ю, не маючи змоги бути з ними".

Романа Комаринець каже: його курси тактичної медицини пройшли 1200 військовослужбовців.

Читайте також

  • Ми не були готові до такого. Спогади медикині з Хмельниччини, котра була у полоні

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок