У Хмельницькому університеті третього віку з'явився новий факультет

У Хмельницькому університеті третього віку з'явився новий факультет

У Хмельницькому університеті третього віку з'явився новий факультет
. Суспільне Хмельницький

Історія країн східної і центральної Європи – новий факультет, який відкрили для слухачів Університету третього віку, що діє на базі Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування.

Чому в закладі обрали такий освітній напрямок і чи багато є бажаючих його вивчати, дізнавалися журналісти Суспільного.

В Університеті третього віку, що діє на базі Хмельницького терцентру соцобслуговування, лунає лекція з історії країн східної і центральної Європи. Викладач Олександр Буднецький розповідає про слов’ян. Він за професією історик мистецтв, навчався в Люблінському католицькому університеті. "Історія країн східної і центральної Європи" - друга дисципліна, яку він викладає в Університеті третього віку, розповіла кураторка закладу Марина Куриляк.

"Він у нас викладає польську мову. І на уроках він торкався тем історії. І почали слухачі цікавитися ще більше і більше цим. І тому запропонували утворити такий напрямок. За нашими критеріями, потрібно було створити групу, група набралася досить швидко, близько 17 людей. Уже на наступне заняття прийшло 20 слухачів", - каже Марина Куриляк.

Слухачам курсу Олександр Буднецький показує історію України через призму європейської. На перших заняттях, каже, розповідав їм про минуле Хмельниччини: "У контексті 15-17 сторіччя Поділля відігравало роль прикордонну. Його називали по-різному, наприклад, Барбаканом Європи. Барбакан – це фортифікаційна будівля, крім того, називали підмурком християнства. Тобто, тут два світи зустрічалися - світ Сходу і світ Заходу".

Одна зі слухачок Університету третього віку, Ждана Тимофеєва, розповіла: історією країн східної і центральної Європи цікавиться давно, та раніше не мала можливості її вивчати. На заняттях, каже, не лише розширює свої знання, а й досліджує родовід: "У мене є підозра, що мої предки були поляками, бо і прізвище в них Мазури. Мені здається, може вони з Мазовії переселені були. Я ще повністю не дослідила це момент. Але, дійсно, вони і костьол відвідували, і говорили польською, і мене десь трошки привчали до цього. І мені вже було цікаво це з дитинства".

Слухачам курсу Олександр Буднецький показує історію України через призму європейської.
Слухачам курсу Олександр Буднецький показує історію України через призму європейської. Суспільне Хмельницький

Ще одна слухачка курсу Надія Задніпряна з Херсона каже: на лекціях з історії країн східної і центральної Європи відкрила для себе багато нового. Матеріал із занять, розповідає, закріплює вдома: "Я із задоволенням ходжу на заняття, конспект пишу мало, здебільшого записую на диктофон, бо як немає світла чи тривога, то я завжди маю змогу переслухати заняття. Пан Олександр дуже гарно дає це нам".

Загалом, за словами кураторки Університету третього віку Марини Куриляк, у закладі є 25 дисциплін. Безкоштовно опанувати їх можуть хмельничани і вимушені переселенці з пенсійним посвідченням.

Авторка: Ярослава Антошевська.

Читайте також

  • У Хмельницькому відкрили центр психологічної підтримки. Хто може скористатись

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок