Проскурів у листівках. У Хмельницькому експонуються листівки старого міста

Проскурів у листівках. У Хмельницькому експонуються листівки старого міста

Проскурів у листівках. У Хмельницькому експонуються листівки старого міста
. Суспільне Хмельницький

Вивчати історію Хмельницького краєзнавці й історики пропонують у поштових листівках. Науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін розповідає: поштові картки - єдині зображення населеного пункту до радянського періоду.

Яким же був Хмельницький сто та більше років тому, з’ясовувала кореспондентка Суспільного.

Поштові картки - єдині зображення Проскурова до радянського часу, і їх є всього 36, розповідає краєзнавець та колекціонер Дмитро Казанцев. За його словами, він та історик Сергій Єсюнін зібрали всі та впорядкували книжку. Збирали листівки, каже, звідусіль: "Дуже різні джерела, допомагали дуже кияни, наші хмельницькі колекціонери давали свої листівки, щоб ми сканували, давали опис і так далі".

Із його слів, деякі листівки друкували в Проскурові, деякі - в Кам’янці-Подільському та за кордоном: "Дві листівки друкувались аж в Стокгольмі, в Швеції, це вважається вау взагалі".

Ці листівки з зображеннями Проскурова до 1917 року серед колекціонерів коштують дорого, каже Дмитро Казанцев: "Наклад був дуже маленький, по-перше. А по-друге, в нас маленьке повітове містечко було, це ж не Кам’янець, не Київ, не Одеса, і тому вважається раритетом серед колекціонерів".

Науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін розповідає: "Це не лише як предмет колекціонування, хоча деякі листівки от наші проскурівські коштують декілька тисяч гривень як мінімум. Для істориків, передусім, це цікаво тим, що в нас немає фотографій кінця 19-початку 20 століття, а місто ми можемо побачити лише на отих листівках".

На листівках, в основному, вулиця Олександрівська, Кам’янецька, храми та навчальні заклади, додає Сергій Єсюнін: "Перше видання - це 1900 рік, і до 1917 року. Саме кінець 19-початок 20 століття для нашого міста, можна сказати, епоха розбудови. На початку 19 століття або всередині - глинобитні переважно будинки. Наприклад, в 1802 році в нас було всього 7 мурованих будинків на все місто. Все інше - глинобитні і дерев’яні. Але саме на тих поштових картках кінця 19-початку 20 століття ми бачимо вже муровані, цегляні будинки, два поверхи, навіть три поверхи".

Дмитро Казанцев каже, що зараз листівки експонуються в музеї історії міста: "Дуже якісні листівки можна збільшити і прочитати, хто був господарем того чи іншого магазину, і так далі. Там навіть можна простежити історію нашого міста, розвитку нашого міста, коли ліхтарі з’явилися, телеграф, телефон".

Показати старовинні поштові картки з зображеннями Проскурова та розповісти про історію населеного пункту краєзнавці прийшли в криївку "Стінка". Організаторка дозвілля центру "Плоскирів" Ольга Шевцова каже: охочих виявилося саме стільки, скільки вміщає криївка, бо тема цікава.

"Місто, яким ми його бачимо сьогодні, воно відрізнялося від того, яким воно було понад 100 років тому, і саме завдяки отаким листівкам ми маємо можливість зануритися в ту атмосферу", - каже Ольга Шевцова.

Жителька Луганської області Наталія Мороз каже: тепер живе в Хмельницькому, історія міста їй цікава. Та ще більше, каже, цікавлять старовинні будівлі: "Хотілося б, щоб те, що є, вигляд мало такий гідний, бо багато гарних будинків, але вони такі занедбані, зовсім зовні не схоже на культурну спадщину, і плакати хочеться через це".

Сергій Єсюнін додає: не всі старовинні будинки збереглися, та деякі функціональні дотепер.

Читайте також

  • У Кам'янці-Подільському стартує програма навчання для молодих підприємців
  • Родина зі Слов'янська, яка оселилась на Хмельниччині, виготовляє солодощі для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок