У Хмельницькому відкрили центр психологічної підтримки. Хто може скористатись

У Хмельницькому відкрили центр психологічної підтримки. Хто може скористатись

У Хмельницькому відкрили центр психологічної підтримки. Хто може скористатись
. Фото: Суспільне Хмельницький

Центр психологічної підтримки "Разом з тобою" відкрила в Хмельницькому громадська організація "Захист — Об’єднання волонтерів" спільно з фондом "Razom for Ukraine". Безоплатну допомогу тут надаватимуть постраждалим від війни.

Про це Суспільному розповіла голова громадської організації "Захист — об'єднання волонтерів" Катерина Луцик.

Анна Корнієнко з Донеччини, яка з квітня 2022 року живе в Хмельницькому, робила з дітьми весняну листівку в Хмельницькому центрі психологічної підтримки "Разом з тобою". Арттерапію вона називає гарним способом реабілітації.

"Зараз багато навчань дистанційно, дітям не вистачає спілкування між собою, такого живого. І якось психологічно треба відволікатися від реалій сьогодення. Щось руками зробити, змайструвати, познайомитися, знайти нових друзів, тому що багато діток-переселенців", — розповіла волонтерка Анна.

Двох доньок — Марію і Таїсію привела на заняття з арттерапії Аліна Костенко, яка переїхала до Хмельницького з Донеччини.

"Зараз дітям бракує спілкування з однолітками, займаються вони в мене онлайн в школі, нам важливе це спілкування", — сказала Аліна Костенко.

Анна Корнієнко з Донеччини робила з дітьми весняну листівку.
Анна Корнієнко з Донеччини робила з дітьми весняну листівку. Фото: Суспільне Хмельницький

Психологічну підтримку дітям і дорослим, які постраждали від війни, у Хмельницькому центрі "Разом з тобою" надають безоплатно. Відкрила його громадська організація "Захист — об’єднання волонтерів" спільно з фондом "Razom for Ukraine".

"У нас впродовж року надаються послуги психологів, юристів, кар’єрних консультантів в нашому інформаційно-консультативному центрі, і ми зрозуміли, що попит на ці послуги він не зменшується, а навпаки зростає, оскільки наші категорії постраждалих від війни, в тому числі внутрішньо переміщені особи, члени сімей військових, військовополонених. Вони адаптуються, військовополонені повертаються, і в них з’являється ще більша потреба працювати з психологами", — розповіла голова громадської організації "Захист — об'єднання волонтерів" Катерина Луцик.

Центр психологічної підтримки "Разом з тобою" в Хмельницькому — третій в Україні. Такі ж діють в Івано-Франківську та у Львові, розповіла керівниця проєкту Лія Котяш: "Найкращий здобуток — це змінене життя людей, тих, які прийшли до нас і отримали допомогу від психологів, які змогли впоратися зі своїми проблема, зі своїми депресивними станами, стресами. В кожного свої симптоми, головне, що вони змогли це подолати й налагодити своє життя".

Військовим і їхнім сім’ям в новоствореному центрі допомагатиме практикуюча психологиня Леся Стебло. У тому числі тим, чиї близькі перебувають у російському полоні.

"Оці базові знання психологічної підтримки, відновлення, подальшої комунікації вони важливі й для сімей, які вже дочекалися і тим, хто повернувся з полону, і тому, хто наразі знаходиться в полоні", — каже Леся Стебло.

Графік роботи центру "Разом з тобою" викладатимуть на офіційній сторінці "Захисту — об’єднання волонтерів".

Авторка: Ярослава Антошевська.

Читайте також

  • Депресія може призвести до суїциду. Інтерв'ю з псхихіатринею Анною Литвиновою
  • Евакуювалась до Хмельницького й почала малювати: історія дівчини з Донеччини

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок