Нащадки родини Терещенків хочуть створити на Житомирщині музей авіабудування

Нащадки родини Терещенків хочуть створити на Житомирщині музей авіабудування

Нащадки родини Терещенків хочуть створити на Житомирщині музей авіабудування
.

На Житомирщині планують створити музей авіабудування. Про це розповіла виданню Укрінформ голова ради Фундації спадщини Терещенків Олена Терещенко. Музей планують відкрити у палаці ХIХ століття у Червоному.

"Палац у Червоному унікальний. Житомирщині з ним неймовірно пощастило і наше завдання повернути його у власність держави та створити там музей авіабудування", – зазначила Терещенко.

За її словами, Фундація спадщини Терещенків розраховує на підтримку меценатів, зацікавлених у створенні музею авіабудування фахівців та залучення грантів.

Нащадки родини Терещенків хочуть створити на Житомирщині музей авіабудування
Нащадки родини Терещенків хочуть створити на Житомирщині музей авіабудування. Фото: Вікімедія

Палац Терещенків збудований в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського. Після його смерті, його вдова виїхала за кордон, а Червоне продала.

Федір Артемович Терещенко трохи перебудував палац, а неподалік звів власне джерело прибутків — цукровий завод. Пізніше він побудував у Червоному авіамайстерні та аеродром, залучив до роботи закордонних майстрів і робітників із навколишніх сіл. Випробувачем літаків у Терещенка була одна з перших жінок-льотчиків, перша випробувачка Любов Голанчикова.

Терещенки – перші успішні українські бізнесмени чи гравці імперії?

Після більшовицької революції родині Терещенків довелося емігрувати за кордон. А палац передали у власність Житомирської епархії УПЦ (МП). Нині справу про повернення до державної власності розглядають у Господарському суді Житомирської області.

"Представники московського патріархату (на світлині) поводилися вкрай нахабно й агресивно, немов це держава щось у них вкрала, а не навпаки, всіма своїми діями яскраво демонструючи, що збираються затягнути даний процес на роки", – написала Олена Терещенко у своєму Facebook.

Терещенки — козацько-міщанський рід, який у 1870 отримав дворянський статус.

Його родоначальник Артем Терещенко розбагатів під час Кримської війни на постачанні хліба й корабельного лісу для московського війська, потім захопився цукроварінням та іншими галузями промисловості.

У червні на Суспільне Культура показали восьмисерійний документальний серіал про славетний рід та діяльність українських магнатів і меценатів Терещенків, та спадок, який родина залишила після себе — "Спадок Терещенків".

Серіал доступний для користувачів на ютуб-каналі Суспільне Культура.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок