Справа MH17: у тілах членів екіпажу знайшли фрагменти "Бука"

Справа MH17: у тілах членів екіпажу знайшли фрагменти "Бука"

Справа MH17: у тілах членів екіпажу знайшли фрагменти "Бука"
. AP

Слідство у справі рейсу MH17, який зазнав катастрофи у 2014 році на Донбасі, повідомило, що медична експертиза знайшла у тілах членів екіпажу уламки ракети комплексу "Бук".

Про це 8 червня розповів нідерландський прокурор Тейс Бергер, який керує справою.

"У тілах екіпажу було виявлено 29 сталевих осколків. Один із них був схожий на метелика. Судово-патологічний лікар виявив його в тілі капітана екіпажу", - розповів Бергер.

Окрім того, ще один фрагмент уламків у вигляді метелика знайшли у кабіні літака. Лише два зі знайдених на місці події 370 уламків мали цю виразну форму.

Бергер зазначив, що Нідерландський криміналістичний інститут порівняв знайдені фрагменти із зібраними після підриву ракет "Бук" в Україні та Нідерландах і виявив, що вони більше подібні до "Буку" типу 9М38М1, аніж типу 9М38. Водночас представники російського збройного держконцерну "Алмаз Антей" заявляли, що за результатами випробувань у 2015 році, вони виявили, що Boeing був збитий ракетою "Бук" 9М38, останні партії якої були вироблені у 1986 році та виведені з експлуатації в 2011 році.

Окрім того, суддя Хендрік Стінхейс під час засідання заявив, що США мають супутникові знімки, на яких зафіксовано момент пуску ракети по літаку, проте суд не зможе отримати їх та використати, інформує Радіо Свобода. За словами Стінхейса, прокуратура Нідерландів відправила відповідний запит в США ще у 2014 році, отримавши у відповідь меморандум з описом знімків і технічною інформацією до них. Національний прокурор Нідерландів по боротьбі з тероризмом ознайомився з цим меморандумом та хотів долучити знімки до справи, проте отримав відповідь, що Сполучені Штати не можуть їх розсекретити.

"Прокурор дійшов висновку, що меморандум був підтриманий іншими джерелами, з якими він ознайомився. Він також попросив, щоб його висновки були долучені до досьє. Влада США проінформувала, що не може надати додаткові дані про запуск ракети на додаток до цього меморандуму", - розповів суддя.

За його словами, до матеріалів справи були долучені меморандум, наданий США, і висновок прокурора Нідерландів по боротьбі з тероризмом.

Що відомо

  • 8 червня у судовому комплексі Схіпхол у Нідерландах поновили слухання у кримінальній справі про збиття малазійського Boeing рейсу MH17 в небі над Донбасом у липні 2014 року.
  • 17 липня 2014 року неподалік Тореза Донецької області був збитий Boeing-777 компанії "Малайзійські авіалінії", що виконував регулярний рейс МН17. Загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).
  • Слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з російського "Бука".
  • Об'єднана слідча група (JIT) назвала імена перших чотирього підозрюваних: Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт").
  • У листопаді 2019 року частину обвинувального висновку у справі МН17 передали до суду Гааги.
  • 9 березня 2020 року розпочалися судові засідання окружного суду Гааги щодо перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака рейсу МН17 у 2014 році.
  • МЗС України вважає "першим кроком до встановлення справедливості" початок судових засідань щодо збиття літака рейсу МН17. Родичі загиблих у катастрофі рейсу МН17 зустрілися з українськими журналістам та розповіли про свої очікування від суду.

На початок