Баштанський музей під час війни. Як закладу на Миколаївщині вдалося зберегти фонди від знищення

Баштанський музей під час війни. Як закладу на Миколаївщині вдалося зберегти фонди від знищення

Баштанський музей під час війни. Як закладу на Миколаївщині вдалося зберегти фонди від знищення
Баштанський краєзнавчий музей. Фото з архіву Олега Требуха

Майже рік, з 24 лютого 2022 року, Баштанський краєзнавчий музей працює у дистанційному форматі. Частина фонду вивезена та зберігається за межами Миколаївської області. Станом на 16 лютого заклад не приймає відвідувачів, відбуваються тільки закриті екскурсії для військовослужбовців.

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор Баштанського краєзнавчого музею Олег Требух.

Бої за Баштанку та збереження музейних експонатів

Директор музею розповів, що після початку повномасштабного російського вторгнення працівники Баштанського краєзнавчого музею стикнулися з проблемою збереження культурних цінностей, основного фонду, документації та майна установи.

"Отримали вказівку Міністерства культури щодо демонтажу експозиції музею, порятунку культурних цінностей. Найцінніші речі необхідно було швидко сховати, адже ситуація була непередбачувана. Розпочали цю роботу негайно 24 лютого, бо в обід вже була інформація, що росіяни пройшли Нову Каховку, а це зовсім поряд", — говорить Олег Требух.

25 лютого 2022 року Олега Требуха мобілізували до лав Збройних сил України.

Зберігачка фондів Ганна Требух, директор музею, прибиральниця-доглядачка Олена Мавродієва пакували, ховали музейні речі, експозиції, щоб вберегти їх від обстрілів, виносили адміністративну та облікову документації.

"Виносити речі продовжували до останнього моменту, поки першого березня в Баштанку не зайшла російська військова колона", — каже директор музею.

Баштанський музей під час війни. Як закладу на Миколаївщині вдалося зберегти фонди від російських обстрілів
Експонати, документація музею, що тимчасово переховували в березні 2022 року під час боїв за Баштанку. Фото з архіву Олега Требуха

Олег Требух розповідає, що вдалося сховати художні твори й завідувачці філії Баштанського музею "Музею історії та образотворчого мистецтва села Христофорівка" Тетяні Цимбалюк.

"У закладі в "Аркасівській світлиці" зберігалися фонди, присвячені родині Миколи Аркаса. Населений пункт два тижні перебував під російською окупацією. Двоповерхова будівля музею зазнала пошкоджень під час бойових дій", — розповідає Олег Требух.

Баштанський музей під час війни. Як закладу на Миколаївщині вдалося зберегти фонди від російських обстрілів
Будівля Музею історії та образотворчого мистецтва села Христофорівка, що зазнала пошкоджень під час бойових дій в Христофорівці. Фото з архіву Олега Требуха

Будівля музею вистояла

Будівля Баштанського музею під час боїв першого березня 2022 року не зазнала пошкоджень.

"Поряд були посічені осколками будівлі, згоріли магазини та житлові будинки. Надалі Баштанка неодноразово піддавалася авіанальотам та артилерійським обстрілам. Після нальоту авіації на Баштанку зберігачка фондів була змушена залишити місто. Я вечорами, після служби продовжував ховати, переховувати музейні речі", — каже Олег Требух.

Наприкінці березня-початку квітня 2023 року від проєкту "Музей відкрито на ремонт" заклад отримав допомогу — пакувальний матеріал та OSB-листи на вікна. Будівлю вдалося захистити.

Це було своєчасно, адже незабаром по Баштанці завдали дуже сильних ударів, тоді була знищена будівля районної адміністрації, обстріляний стадіон. Краєзнавчий музей розташований не в центрі, але вибухова хвиля була такої потужності, що на даху будівлі зірвалися, змістилися листи. Якби не були забиті вікна, то й вони б повилітали.

Директор також згадує, як ракета розірвалася у 50 метрах від музею, внаслідок чого був пошкоджений дах будівлі.

"Завдяки тому, що вікна були закриті, втрат не було", — говорить Олег Требух.

Наказ на вивезення фондів

Після майже двох місяців переховування експонатів, у кінці квітня 2022 року, отримав наказ Міністерства культури на вивезення фондів.

Баштанський музей під час війни. Як закладу на Миколаївщині вдалося зберегти фонди від знищення
Виставкова зала музею після евакуації експонатів. Березень-квітень 2022 року. Фото з архіву Олега Требуха

Загалом вдалося вивезти п'ять тисяч експонатів, що становить майже половину музейного фонду.

"Експонати відправили в сховища за межі Миколаївської області. Найцінніше — це художні твори та архів художника-монументаліста, уродженця Баштанки Григорія Довженка, етнографічні матеріали — колекція рушників та одягу кінця XIX- початку XX століть, колекції фотографій та документів тощо", — розповідає Олег Требух.

Заклад продовжує дистанційну роботу

Зі слів Олега Требуха, співробітники музею від початку вторгнення продовжили збирати експонати. Завдяки військовослужбовцям ЗСУ, поліції та жителям громади вдалося зібрати матеріали, що свідчать про підготовку РФ до вторгнення на територію України.

Баштанський музей під час війни. Як закладу на Миколаївщині вдалося зберегти фонди від знищення
Виставка присвячена боям за Баштанку в березні 2022 року. Відкрита 14 жовтня 2022 року. Фото з архіву Олега Требуха

На свято Покрови, День захисників України, 14 жовтня 2022 року у музеї відкрили виставку, присвячену обороні та боям за Баштанку в березні 2022 року. Загалом на виставці представлено до тисячі експонатів — мапи, документи, вилучені з військової техніки, що була підбита під Баштанкою, російська військова форма тощо.

"Ці матеріали свідчать про те, як відбувалась розконсервація автотранспорту, завантаження боєприпасами, прокладався маршрутний рух ворожих колон на південь України. Також нам вдалося зібрати колекцію боєприпасів — залишків того, чим обстрілювали Баштанку та її околиці", — говорить Олег Требух.

Ця унікальна експозиція вже відкрита та працює у залі, де раніше була експозиція робіт Григорія Довженка. Станом на 16 лютого зали пусті, але нішу ми зайняли новими матеріалами, що передали військовослужбовці. Виставка працює за домовленістю із закладом, за попереднім записом.
Баштанський музей під час війни. Як закладу на Миколаївщині вдалося зберегти фонди від знищення
Виставка відкрита на Покрову, 14 жовтня 2022 року. Матеріали для виставки були передані військовослужбовцями ЗСУ, поліцією та жителями громади. Фото з архіву Олега Требуха

Працівники для школярів, дошкільнят організовують онлайн-зустрічі, ведуть сторінку музею у соціальній мережі.

"Колектив — це п'ять людей на два музеї, технічні працівники в Баштанці і Христофорівці, завідувачка у Христофорівці була змушена залишити село. Потім виїхала за межі України. Зберігачка фондів краєзнавчого музею — переселенка, перебуває за межами області й слідкує, навідується до сховища, де зберігаються наші речі, планує повернутися в березні. Я, як директор музею, в Баштанці, служу", — каже директор музею.

У квітні 2023-го заклад планує відкриття виставки до 170-річчя від дня народження Миколи Аркаса.

"Картини, які зберігалися у "Музеї історії та образотворчого мистецтва села Христофорівка", були сховані, перевезені до нашого краєзнавчого музею, і ми плануємо показати розгорнуту експозицію картин місцевих художників-аматорів, які проживали в Христофорівці, твори, на яких є зображення самого Миколи Аркаса, села Христофорівка, місцевості, де проживала родина Аркасів, світлини з сімейного архіву", — розповів Олег Требух.

Читайте також

Для допомоги в навчанні. Понад 1 200 миколаївських школярів отримали планшети

У трьох громадах Миколаївщини місцева влада передає свої повноваження військовій адміністрації

Заміновані території. Понад 10 відсотків Миколаївської області забруднені боєприпасами — начальник ОВА

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок