Миколаївський хлібзавод не припиняв працювати від початку повномасштабної війни

Миколаївський хлібзавод не припиняв працювати від початку повномасштабної війни

Миколаївський хлібзавод не припиняв працювати від початку повномасштабної війни
Співробітники підприємства готують випічку. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

За час повномасштабного вторгнення миколаївський хлібзавод стикнувся з аварійними вимкненнями електроенергії та відсутністю питної води, проте не зупиняв діяльність ні на день. Щоденно підприємство здатне виготовляти до 100 тонн продукції — це близько 180 тисяч хлібобулочних виробів.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка Миколаївського хлібзаводу Альона Ракова.

Станом на 15 лютого завдяки фінансуванню від Світової продовольчої програми ООН (WFP) підприємство має щомісячні гарантовані обсяги виробництва.

"Якщо взяти грудень — ми забезпечували як Херсон, так і Миколаївську область, то у нас був контракт на 430 тонн, або майже 900 тисяч одиниць. На січень цей об’єм зменшився до 180 тонн, або 360 тисяч одиниць", — розповіла Альона Ракова.

Миколаївський хлібзавод не припиняв своєї діяльності від початку повномасштабної війни
Миколаївський хліб. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Печі на заводі газові, але вся автоматика залежить від електроенергії. Нині підприємство, як об’єкт критичної інфраструктури, за графіком не від’єднують від мережі, але у 2022 році траплялись аварійні вимкнення.

Особливою проблемою для підприємства стало зникнення питної водиЦентралізоване постачання прісної води в Миколаєві відсутнє з 12 квітня 2022 року через пошкодження водоводу російськими військами.З 6 травня 2022 року в Миколаєві розпочали заповнювати водопровідну систему міста технічною водою з річки Південний Буг.Станом на 15 лютого в будинки миколаївців подають технічну воду. з міської водомережі у квітні 2022 року, внаслідок руйнування російськими військовими водогону з Дніпра. Потім на підприємстві облаштували власну свердловину, допомогла міська влада.

Миколаївський хлібзавод не припиняв своєї діяльності від початку повномасштабної війни
Співробітник заводу. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Кількість працівників після початку масованої російської агресії скоротилася у два з половиною рази. Але, говорить директорка, для виконання нинішніх завдань людей вистачає — з урахуванням того, що зменшилась кількість постійних споживачів продукції заводу.

"Із 500 людей у нас скоротилося до 200 працюючих. Але і об’єми, я скажу, значно зменшилися, тому що ми ж поставляли хліб як у Миколаїв, Миколаївську область, так і у Херсон та Херсонську область. Ми пам’ятаємо, як миттєво від нас відрізано було Херсон та Херсонську область, що й сьогодні ще відбувається. І також сьогодні є дуже багато зруйнованих сіл, в які ми доставляли хліб", — говорить директорка хлібзаводу.

Миколаївський хлібзавод не припиняв своєї діяльності від початку повномасштабної війни
Замішувач для тіста. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

На підприємстві працюють 52 жителі Миколаївщини зі статусом внутрішньо переміщеної особи. 13 з них внаслідок бойових дій втратили житло. Світлана Добрицька працює на заводі два з половиною роки. 24 березня 2022 року, коли вже не могла залишатися під обстрілами, її родина виїхала з селища Первомайське до Миколаєва.

"Винаймаємо квартиру. Повернутися додому не можемо, бо транспорту немає, немає чим діставатися на роботу. І трохи ще там... вікна треба встановлювати, шифер трохи треба полагодить", — розповідає Світлана Добрицька.

Миколаївський хлібзавод не припиняв своєї діяльності від початку повномасштабної війни
Готовий хліб. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

За словами директорки хлібзаводу, з осені 2022 року завод бере участь у проєкті із забезпечення безкоштовним хлібом жителів деокупованих громад Миколаївщини. Працюють спільно з Державною продовольчо-зерновою корпорацією України, приватними підприємствами-меценатами та обласною військовою адміністрацією. Цей проєкт теж дає гарантовані обсяги виробництва та зберігає робочі місця.

Читайте також

На Миколаївщині екологи підрахували збитки внаслідок бойових дій у Снігурівці

Підозра в державній зраді. Жителю Миколаївщини обрали запобіжний захід

Життя під обстрілами. Спогади жительки Миколаївщини

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок