Нардепи просять КС перевірити закони про ДБР та амністію учасникам Майдану

Нардепи просять КС перевірити закони про ДБР та амністію учасникам Майдану

Нардепи просять КС перевірити закони про ДБР та амністію учасникам Майдану
.

У Конституційний суд України 2 червня надійшли подання депутатів Верховної Ради щодо відповідності Конституції закону про ДБР та закону про амністію активістів Майдану.

Про це повідомляється на офіційній Facebook-сторінці КСУ.

Згідно з оприлюдненим дописом, подання щодо відповідності конституційності окремих положень Закону України "Про Державне бюро розслідувань" підписало 58 народних обранців, серед яких переважають члени фракції "Опозиційна платформа — за життя".

"Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що оскаржувані положення Закону не відповідають низці статей основного закону України", — йдеться у повідомленні.

Згідно з текстом подання, його автори вважають неконституційними положення, за якими визначення організаційної структури, складу конкурсної комісії та призначення голови ДБР здійснюються президентом України.

"Опосередковане підпорядкування ДБР президенту України створює загрозу незалежності для правоохоронного органу, призводить до концентрації додаткової влади у президента України", — зазначають автори.

Також до Конституційного суду надійшло подання щодо відповідності Конституції України Закону "Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України" від 21 лютого 2014 року.

На думку авторів, закон передбачає звільнення від відповідальності за випадками, не передбаченими Конституцією, а також містить низку інших порушень.

"Всупереч приписам Конституції України, оскаржуваний Закон, нівелюючи статус України як правової держави, звільнив від кримінальної відповідальності осіб, які були учасниками масових акцій протесту та підозрюваними або обвинуваченими у вчиненні кримінальних деліктів, сформувавши тим самим у суспільстві враження про дозволеність безкарно вчиняти злочини проти життя і здоров'я людини, а також легалізував позбавлення потерпілих від кримінальних правопорушень від гарантованих їм конституційних прав і свобод, що суперечить принципу справедливості як одному із основних засад верховенства права", — переконані автори.

Подання направили до суду депутати від ОПЗЖ Василь Німченко, Григорій Мамка та Олександр Качний.

На початок