Утилізація коштом міста: куди хмельничани можуть здати мастила від генераторів

Утилізація коштом міста: куди хмельничани можуть здати мастила від генераторів

Утилізація коштом міста: куди хмельничани можуть здати мастила від генераторів
. Фото: Суспільне Хмельницький

Місяць екобус від "Розумного довкілля" в Хмельницькому приймає використані мастила від генераторів. Про це Суспільному розповів обліковець екобусу Віталій Осика. За його словами, відходи зараз приймають лише від населення, оскільки кошти на їхню утилізацію витрачаються з міського бюджету.

В якому вигляді слід здавати мастила і чому важливо правильно їх утилізувати — читайте у матеріалі Суспільного.

Хмельничанка Марина принесла на утилізацію до екобуса мастило від генератора, яким користується в приватному будинку. Дівчина каже: "Зараз часті відключення електроенергії. Оскільки зима, доводиться вмикати генератор. І через те, залишається багато рідини, яку ми не знаємо куди збувати. Не хочеться просто в канаву виливати рідину, тому що це шкодить екології".

Хмельничанка Марина принесла на утилізацію мастила від генератора.
Хмельничанка Марина принесла на утилізацію мастила від генератора. Фото: Суспільне Хмельницький

Використане мастило від генераторів екобус від "Розумного довкілля" став приймати місяць тому, коли хмельничани почали встановлювати й використовувати в приватних будинках генератори, говорить обліковець Віталій Осика. Відходи, каже, слід приносити в щільно закритій тарі: "Масло йде на перероблення, як хімія. Вивозять в Київ і там переробляють".

Віталій Осика говорить, що "Розумне довкілля" приймає використані мастила лише від громадян, оскільки послуга утилізації є платною і кошти на неї витрачаються з бюджету громади. За словами керівника офісу "Розумне довкілля" Івана Підопригори, на утилізацію небезпечних відходів витрачають до 900 тисяч гривень бюджетних коштів на рік. Підприємства платять за неї самі. Також збут використаних ними рідин регулюється чинним законодавством і його контролює екоінспекція. Водночас такий же контроль за громадянами, які вирішили використовувати в побуті генератори, не здійснюється.

Мастила відправляють на утилізацію до Києва.
Мастила відправляють на утилізацію до Києва. Фото: Суспільне Хмельницький

Як розповіла завідувачка кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету Наталія Міронова, люди самі мусять проявляти екосвідомість. За її словами, неправильний збут відпрацьованих відходів від двигуна може зашкодити здоров’ю людини та довкіллю

"Ми всі розуміємо шкоду від важких металів: це і нервова система, і системи кровообігу. Також є такі речовини, які називаються канцерогенні — обумовлюють розвиток онкологічних захворювань. Потрапляючи в екологічну систему через ґрунт, через воду, вони надходять до рослин, тварин. А якщо мова йде про ті рослини, які жителі вирощують на своїх ділянках й потім споживають, відповідно шкідливі речовини повертаються до людини", — каже Наталія Міронова.

Графік адрес стоянок екобуса в лютому.
Графік адрес стоянок екобуса в лютому. Фото: "Розумне довкілля"

Читайте також

  • Діти з прифронтової Донеччини приїхали на відпочинок до Хмельниччини
  • У Хмельницькому проводять безкоштовні заняття з української
  • "Історії з окупованого Криму": в Хмельницькому презентували виставку світлин з життя кримських політв'язнів
  • Приміряти автентичне вбрання й зробити світлину: як стати учасником проєкту "Краса української хустки"

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок