Приміряти автентичне вбрання й зробити світлину: як стати учасником проєкту "Краса української хустки"

Приміряти автентичне вбрання й зробити світлину: як стати учасником проєкту "Краса української хустки"

Приміряти автентичне вбрання й зробити світлину: як стати учасником проєкту "Краса української хустки"
. Фото: Суспільне Хмельницький

Приміряти автентичне українське вбрання та зробити світлину на згадку змогли хмельничани в рамках проєкту "Краса української хустки". Започаткували його сьомого грудня 2022 року.

Хмельницька етнографиня Таїсія Стан показала, як по-святковому вдягти українську хустку. Розповіла про особливість такого зав’язування: "Я зробила складки, зробила такий обручик зі скрученого кінця хустки. Один кінець звисає назад, а інший кінець — наперед".

Етнографиня показала як зав'язати хустку по-святковому.
Етнографиня показала як зав'язати хустку по-святковому. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами Таїсії Стан, українки носили хустки різного розміру і використовували техніку зав’язування залежно від віку та статку.

"Пов’язувалися дуже по-різному: і під підборіддям, на потилиці, а також на верхівці голови. Є в нас на Поділлі навіть такі техніки, що зав’язувалося декілька хусток, щоб показати, яка жінка багата, гарна", — розповіла етнографиня.

Хмельничани можуть приміряти автентичне українське вбрання.
Хмельничани можуть приміряти автентичне українське вбрання. Фото: Суспільне Хмельницький

Приміряти автентичне українське вбрання хмельничани змогли в рамках фотопроєкту "Краса української хустки" в Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури та мистецтва.

"Сьомого грудня відзначають День української хустки. Ми вирішили цей проєкт продовжити, не лише один день у рік, а впродовж року. Люди приходять, цікавляться нашою українською культурою, традиціями, спадщиною", — говорить керівниця проєкту Валентина Марцонь.

Валерія приміряла кілька образів.
Валерія приміряла кілька образів. Фото: Суспільне Хмельницький

Одна з учасниць фотопроєкту — хмельничанка Валерія. Дівчина приміряла кілька образів. Каже, для неї вдягти українське вбрання означає зануритися в історію і відчути зв'язок поколінь.

"Це можливість відчути зв'язок з родом, зв'язок поколінь. Споконвіку хустка вважалася жіночим оберегом. Тому, коли вдягаєш хустку, то відчуваєш себе по-особливому затишно, захищено", — розповіла дівчина.

Це третя фотосесія в рамках проєкту "Краса української хустки", розповіла його керівниця Валентина Марцонь. За її словами, зробити світлини в українському народному вбранні приходять діти й дорослі. Участь у проєкті — безплатна, учасники приносять смаколики для українських воїнів. В організаторів проєкту є прикраси й автентичне вбрання, частину якого надали артисти Хмельницького театру імені Михайла Старицького.

Це третя фотосесія в рамках проєкту "Краса української хустки".
Це третя фотосесія в рамках проєкту "Краса української хустки". Фото: Суспільне Хмельницький

"Проєкт триватиме протягом року, ми його зніматимемо, календар зробимо дуже гарний, і на закінчення проєкту планується великий фестиваль учасників і наших друзів. Адже, нам є що показати, поділитися досвідом, і концертною програмою, і танцювальною, це буде класно", — каже Валентина Марцонь.

Дізнатися про наступну зйомку можна на офіційній сторінці обласного науково-методичного центру культури та мистецтва.

Читайте також

  • Від французької галери до української "Мрії": у Хмельницькому відкрили музей моделей-копій техніки I-XXI століть

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок