"Історії з окупованого Криму": в Хмельницькому презентували виставку світлин з життя кримських політв'язнів

"Історії з окупованого Криму": в Хмельницькому презентували виставку світлин з життя кримських політв'язнів

"Історії з окупованого Криму": в Хмельницькому презентували виставку світлин з життя кримських політв'язнів
. Фото: Суспільне Хмельницький.

Фотовиставку «Історії з окупованого Криму» сьогодні, напередодні річниці незаконної анексії Росією Кримського півострова, презентували в Хмельницькому. В експозиції – 22 фотографії українських репортерів Аліни Смутко, Тараса Ібрагімова та Альони Савчук. Вони документували життя сімей кримських політв’язнів протягом 2014-2019 років.

Світлина, що відкриває сьогоднішню виставку – дружини та кількамісячної доньки кримського політв’язня Еміля Джемаденова, якого окупаційна влада заарештувала в 2016 році за сфабрикованою справою – співпраця з терористами. Ця і ще 21 фото – історії політичних переслідувань жителів Криму, зокрема, кримських татар, які влаштувала після 2014 року окупаційна влада Російської федерації. Троє українських репортерів – Аліна Смутко, Тарас Ібрагімов та Альона Савчук з 2014 по 2019 рік їздили до окупованого Криму, аби засвідчити порушення прав людини російською владою, і привернути до цих фактів увагу української та світової спільнот. Внаслідок кількарічних поїздок отримали заборону на в’їзд від 10 до 35 років, розповідає одна з авторок світлин Альона Савчук.

Фотовиставка історії окупованого криму хмельницький суспільне
Одним із перших відвідувачів фотовиставки став і начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Внаслідок кількарічних поїздок ми отримали заборону на в’їзд на територію Росї та Криму від 10 до 35 років. Наша принципова позиція була – ми не акредитувались в окупаційному МЗС. Ми їздили анонімно, хоча прекрасно розуміли, що всі все знають. Те, що за нами стежать, ми знали. Те, що про нас знають, ми знали. Але зазвичай не відсвічували. В нас з Аліною було кілька нюансів, коли в нас перевіряли документи", — говорить Альона Савчук.

Наразі 155 осіб — жителів півострова, які є громадянами України – ув’язнені за політичними та релігійними мотивами на території Криму та Російської федерації, розповідає голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. За її словами, після окупації місцева влада розпочала фабрикацію кримінальних справ, переважно за звинуваченням в тероризмі або екстремізмі.

"Наприклад, найтиповіші справи проти кримських татар – це звинувачення в участі в організації «Хізб ут-Тахрір». Жодних доказів не надається, вся справа будується на тому, що всі докази дають так звані таємні свідки. Але потім з’ясовується, що ці таємні свідки – якраз ФСБ-шники, які самі ж дають свідчення проти таких людей", — каже Ольга Скрипник.

Фотовиставка історії окупованого криму хмельницький суспільне
У Хмельницькому виставлено 22 світлини, на яких репортери показали життя сімей кримських політв'язнів в російській окупації. Фото: Суспільне Хмельницький.

Сьогодні фотовиставку "Історії з окупованого Криму" презентують в Хмельницькому, в приміщенні одного із торгівельних центрів. Перші гості – представники засобів масової інформації, місцевої влади та правозахисники. Одна з них, координаторка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Анастасія Площинська, розповідає про свої враження від виставки та презентації.

"Мені, як і під час презентації, так і під час перегляду світлин дуже складно і дуже боляче за Україну. Але разом з тим, я дуже задоволена, що в Україні багато правозахисників, журналістів, які не втомлюючись боряться за права людини. Головна задача правозахисників – це не лише надання ефективних механізмів захисту таких як, до прикладу, як супровід звернення в Європейський суд з прав людини, а ще й актуалізації інформації про тих людей, які захищають Україну, є, по суті, в складних умовах", — каже Анастасія Площинська.

За словами авторки світлин Альони Савчук, Хмельницький – перший обласний центр в Україні, де демонструють фотовиставку. Переглянути світлини всі охочі зможуть до 16 лютого.

Читайте також

  • Дерусифікація Бакоти: на Хмельниччині демонтували пам'ятник Суворову
  • Звернулись до польського народу. У Хмельницькому відбулась акція "Поверніть героїв додому"
  • Приміряти автентичне вбрання й зробити світлину: як стати учасником проєкту "Краса української хустки"

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок