У Хмельницькому проводять безкоштовні заняття з української

У Хмельницькому проводять безкоштовні заняття з української

У Хмельницькому проводять безкоштовні заняття з української
. Фото: Суспільне Хмельницький

Вивчити "з нуля" чи покращити знання з рідної мови пропонують учасникам розмовного клубу "Скажи мені українською", що в травні минулого року відкрили в обласній універсальній науковій бібліотеці. З вересня заняття відбуваються в рамках всеукраїнського проєкту "Єдині" за ініціативи "Навчай українською".

На одному із занять з української мови побували кореспонденти Суспільного.

"Будемо сьогодні з вами спілкуватися про діалекти, говір", — з таких слів починається урок у розмовного клубу "Скажи мені українською".

Модераторка розмовного клубу "Скажи мені українською" Олена Грицишина розпочинає заняття з рідної мови. Каже, навчальну програму створили на основі побажань слухачів курсу. На їх прохання відкрили й клуб.

Модераторка проводить курси з української мови
Модераторка проводить курси з української мови. Фото: Суспільне Хмельницький

"У зв’язку з повномасштабною війною в нашій країні безліч людей переїхали зі східних областей до нашої області. І почали до нас звертатися, чи не проходять розмовні клуби саме по вдосконаленню української мови. Тому у квітні було вирішено створити гугл-форму, яку ми розповсюдили через соцмережі, і до нас записалися близько 40 людей", — розповідає Олена Грицишина.

З січня цього року, за словами Олени Грицишиної, заняття стартували для двадцяти трьох слухачів нового набору. Серед новачків – Олена з Краматорська, що на Донеччині, – розповідає, чим цікавиться.

"Діалекти мені цікаві, бо я стикнулася кілька разів, коли не розуміла і кліпала очима, і не розуміла, що від мене хочуть", — пояснює слухачка розмовного клубу.

Учасники клубу вивчають граматику, правопис і культуру мови
Учасники клубу вивчають граматику, правопис і культуру мови. Фото: Суспільне Хмельницький

Тетяна з Краматорська розмовний клуб відвідувала і минулого року. Каже, ходить на заняття, аби покращити знання з української.

"Я хочу навчитися спілкуватися грамотно, без помилок, щоб я змогла не тільки спілкуватися, а й написати, наприклад, твір грамотно", — каже Тетяна.

Учасники клубу вивчають граматику, правопис і культуру мови.

"Обов’язково задаються домашні завдання, обов’язково вивчаються вірші, читаються твори наших українських письменників, розглядаємо історію України, розглядаємо звичаї, обряди, українську кухню, обрядовість, вишивку", — розповідає Олена Грицишина.

За словами Олени Грицишиної, розмовний клуб відвідують хмельничани, а також жителі Донеччини, Луганщини, Київщини та Харківщини.

Авторка: Ярослава Антошевська

Читайте також

  • "Історії з окупованого Криму": в Хмельницькому презентували виставку світлин з життя кримських політв'язнів
  • Дерусифікація Бакоти: на Хмельниччині демонтували пам'ятник Суворову
  • Звернулись до польського народу. У Хмельницькому відбулась акція "Поверніть героїв додому"
  • Приміряти автентичне вбрання й зробити світлину: як стати учасником проєкту "Краса української хустки"

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок