Нардепу Герасимову вручили обвинувальний акт у справі про недекларування нерухомості. Справу скеровано до суду

Нардепу Герасимову вручили обвинувальний акт у справі про недекларування нерухомості. Справу скеровано до суду

Нардепу Герасимову вручили обвинувальний акт у справі про недекларування нерухомості. Справу скеровано до суду
. Народний депутат від партії "Європейська солідарність" Артур Герасимов, фото: УНІАН

Народному депутату від партії "Європейська солідарність" Артуру Герасимову особисто вручили обвинувальний акт у справі про недекларування нерухомості в Іспанії. Станом на 8 лютого 2023 року справу скеровано до суду.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро.

Зазначається, що депутат не задекларував двоповерхове житло дуплексного типу та паркомісце в провінції Аліканте (Іспанія) вартістю понад 227 тисяч євро, а також 1,6 тисячі доларів США на рахунках в українських банках.

У повідомленні не вказано про кого йдеться, однак раніше у НАБУ повідомили, що розслідування було розпочато за публікаціями журналістів програми "Схеми", а у відповідному матеріалі йшлося саме про співголову фракції "Європейська солідарність" Герасимова.

У НАБУ також зауважили, що оскільки місцеперебування нардепа було невідомо, про підозру йому повідомили в порядку ст. 135 КПК України в січні 2023 року. Однак згодом його місце перебування встановили, а НАБУ і САП вручили обвинувальний акт особисто. На відповідному записі видно, що Герасимов не хотів брати документи, розмовляючи при цьому, ймовірно, зі своїм адвокатом.

"Все інше — адвокату, будь ласка… Ми прийдемо ознайомлюватися. Я не збираюся нічого брати. Будь ласка, не треба мені нічого сувати", — заявив нардеп.

Суспільне намагається отримати коментар Артура Герасимова з цього приводу.

Читайте також: Петиція про відновлення декларування статків чиновників набрала 25 тисяч підписів

Що відомо про декларування під час війни

Електронне декларування — один з важливих кроків антикорупційної реформи України після Революції Гідності.

У перші тижні повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року обов’язкове подання декларацій було призупинене.

Як повідомили у Transparency International Україна, лише третина всіх посадовців подали декларації за 2021 рік.

"Швидше за все, наступного року кількість поданих декларацій скоротиться ще більше, адже якщо їх подання перетворюється у «добровільне», то де-факто це означає демонтаж однієї з ключових антикорупційних реформ", — заявили в організації.

У вересні 2022 року голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зареєстрував законопроєкт про повернення обовʼязкового декларування "Про внесення змін до деяких законів України з метою виконання вимог Європейської комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського союзу" 8071. Антикорупційний комітет схвалив цей документ 18 жовтня 2022 року, але він досі не винесений на розгляд до Верховної ради.

30 січня 2023-го посли країн G7 та ЄС висловили до якнайшвидшого ухвалення Державної антикорупційної програми та відновлення е-декларування та фінансового звітування політичних партій.

На початок