Актори Миколаївського театру ляльок продовжують працювати під час воєнного стану

Актори Миколаївського театру ляльок продовжують працювати під час воєнного стану

Актори Миколаївського театру ляльок продовжують працювати під час воєнного стану
. Фото: Суспільне Миколаїв

Миколаївський академічний обласний театр ляльок станом нам 6 лютого працює на виїзді для тимчасово переміщених родин з Херсонської та Миколаївської областей, відновлює репертуар, залучає до вистав нових артистів на ролі тих, хто зараз в лавах ЗСУ та в евакуації. У театрі вистави не відбуваються через відсутність укриття.

Про це кореспондента Суспільного розповіла керівниця літературно-драматичної частини Миколаївського академічного обласного театру ляльок Олена Антонова.

Станом на 6 лютого три чоловіки з колективу (не тільки актори) воюють у складі ЗСУ.

"Із 14 акторів залишилося семеро, тобто половина складу. Ми зараз повністю перероблюємо репертуар. Вводимо у вистави тих акторів, які раніше не були задіяні у певних театральних роботах, замість тих, хто виїхав з міста, країни або перебуває в лавах ЗСУ", — пояснила Олена Антонова.

Планують у березні відновити з новими артистами концерт для дорослих "Це вам НЕ іграшки!".

"Прем’єра концертної програми відбулася 2021 року, до 50 річного ювілею театру. У програмі порушується тема кохання. Представлені різні концертні номери, проте кожен номер — окрема маленька вистава. Номери будемо повністю перероблювати, вводимо інших акторів, замість 14 розраховуємо на участь восьми. Плануємо відновити до Міжнародного дня театру, Дня лялькаря — з 21 по 27 березня", — розповіла Олена Антонова.

Програма "Це вам НЕ іграшки!", за словами керівниці літературно-драматичної частини, розкриває всі види театральної ляльки.

"Трохи опускаємо завісу і показуємо, як навколо окремої ляльки працює до семи акторів. Тут представлена повністю робота лялькаря. Бачимо роботу із маріонеткою, із тростьовою лялькою, з маскою, зі світлом, з тінями. Просто актори живим планом. Тобто дуже багато видів ляльки і форм театрального мистецтва показуємо", — пояснила Олена Антонова.

Колектив театру працює на виїзді, виступають в Миколаєві та в громадах області.

"Ми вигадуємо різні форми, не тільки показ вистав. Це і лялькотерапія, коли актори приходять з ляльками та просто спілкуються з дітками. Робимо творчі зустрічі з артистами, майстер-класи проводимо: як створити та оживити ляльку. Ігрові програми", — розповіла Олена Антонова.

Для внутрішньо переміщених осіб показали прем'єру вистави "Гуси-лебеді".

"У театральному творі проведена паралель боротьби українського народу за свою культуру, традиції, мову, пісню, яку тривалий час принижували, забороняли. У виставі багато символів, підтекстів і для юного, і для дорослого глядача, так гуси-лебеді — це символ ворожої армії, яку за допомогою друзів здолали", — розповіла Олена Антонова.

У лютому актори розпочали поновлення вистави для найменших — "Лялькарка, ти і я!", тривають репетиції.

"У театрі вистав наразі не відбувається, у приміщенні немає укриття. А наші глядачі — діти, і має бути підвищений рівень безпеки. Наразі тривають перемовини із адміністраціями трьох закладів. Якщо все буде добре, то за можливості ми поновимо повністю роботу театру в приміщенні, в якому є укриття. Не треба буде виходити назовні, ми просто спускаємося або проходимо у сховище", — розповіла Олена Антонова.

За словами Антонової, театр багато працює дистанційно.

"Створюємо, знімаємо від двох до чотирьох відео на тиждень, і розміщуємо на сторінці групи театру в соцмережах. Це і патріотичні відео: колискові, аудіоказки, які записуємо в студії театру, і майстер-класи з виготовлення ляльок у домашніх умовах. Ми зробили онлайн-проєкт "Єдина родина", де наші артисти та казкові герої розповідали про цікавинки кожного регіону України", — розповіла Олена Антонова.

Читайте також

Інформаційна гігієна під час війни. Як миколаївцям вберегтися від фейків

Сили оборони зруйнували російські опорні пункти на Кінбурнській косі — Гуменюк

На Миколаївщині попрощалися із загиблим військовослужбовцем

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок