Продукти для ЗСУ: Ексзаступника Резнікова Шаповалова взяли під варту із заставою в 400 млн

Продукти для ЗСУ: Ексзаступника Резнікова Шаповалова взяли під варту із заставою в 400 млн

Важливо

Ексзаступнику міністра оборони Олексія Резнікова В'ячеславу Шаповалову обрали запобіжний захід — 2 місяці перебування під вартою. Печерський районний суд Києва заарештував його з правом внесення застави у сумі 402 мільйони 600 тисяч гривень.

Про це Суспільному повідомило джерело в правоохоронних органах.

У ДБР повідомили, що посадовець не тільки знав про факти постачання неякісної продукції, а й "здійснював тиск на підлеглих для прийняття неякісної продукції на військові склади та організацію повторних проведень лабораторних випробувань бронепластин, які не витримали первинних випробувань".

"При цьому він ігнорував звернення Командування Сил Логістики ЗСУ стосовно необхідності забезпечення належного приймального контролю за якістю продукції", — зазначили в бюро розслідувань.

Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері.

Шаповалов відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Раніше ДБР за погодженням Офісу генпрокурора повідомили про підозру нещодавно звільненому заступнику міністра оборони. За даними слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами. А окремі підрозділи ЗСУ  не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд гривень.

Цьому передувало розслідування журналістів "Дзеркало тижня": 21 січня видання опублікувало матеріал журналіста і засновника проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, у якому йдеться про те, що за участі Міноборони України розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ.

Ніколов у статті аналізує угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях на вартістю 13,16 мільярда гривень.

Порівнявши угоди на 2023 та 2021 роки та проаналізувавши актуальні ціни у магазинах, автор зазначає, що ціни на найбільш ходові харчі у новій угоді Міноборони виявилися завищеними у 2–3 рази.

Так, наприклад, зазначається, що Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

За даними "Дзеркала тижня", контракт розміром 13 мільярдів гривень Міноборони уклало з ТОВ "Актив компані". Фірма зареєстрована у Києві і має статутний капітал у тисячу гривень.

При цьому відомо, що податкова служба анулювала у цієї фірми свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій. А у 2019 році "Актив компані" фігурувало у кримінальному провадженні Нацполіції №12019100100003229.

Журналіст зауважує, що фірма для участі в тендері на поставку яловичини для установ виконання покарань і слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби буцімто подала підроблений акт, який не відповідав дійсності.

Читайте також: Екскерівнику департаменту держзакупівель Міноборони повідомили про підозру через закупку майже 3 тисячі бронежилетів на понад 100 мільйонів гривень, які не відповідали нормам.

У Міноборони спочатку заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних. Та 24 січня стало відомо, що В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, попросив звільнити його, “щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення Збройних Сил України внаслідок кампанії звинувачень, пов’язаних з закупкою послуг харчування”.

25 січня глава МО Резніков заявив, що Міністерство оборони планує розширити кількість постачальників харчів у Збройні сили, а також запровадити гнучку, але уніфіковану систему меню з урахуванням потреб веганів та людей, які дотримуються особливостей харчування з огляду на релігійні переконання.

Читайте також: Чиновників Одеської ОВА підозрюють у розтраті понад семи мільйонів на закупівлях продуктів для ЗСУ. Сума привласнених бюджетних коштів може бути в рази більшою, адже наразі зафіксували один факт розтрати.

На початок