"Увесь минулий рік я тренера не бачила". Українська бігунка Ткачук – про роботу в команді Фемке Бол і сезон-2023

"Увесь минулий рік я тренера не бачила". Українська бігунка Ткачук – про роботу в команді Фемке Бол і сезон-2023

Ексклюзивно
"Увесь минулий рік я тренера не бачила". Українська бігунка Ткачук – про роботу в команді Фемке Бол і сезон-2023
. Вікторія Ткачук. Фото: AP Photos

Ексклюзивне інтерв'ю легкоатлетки для Суспільне Спорт.

Сезон 2022 року українська бігунка на 400 метрів із бар'єрами Вікторія Ткачук називає найвдалішим у своїй кар'єрі.. Зокрема, на першому старті у 2022-му на відкритому стадіоні – етапі Діамантової ліги в Бірмінгемі – українка фінішувала другою, а в серпні вперше піднялась на п'єдестал чемпіонату Європи, де виграла "срібло". Тоді на подіумі вона стояла разом із іншою українкою Анною Рижиковою.

Читайте також: "Відбулася якась фантастика". Вікторія Ткачук - про здобуття "срібла" Євро-2022 в бігу на 400 м/б

Новий сезон 28-річна Вікторія Ткачук розпочала зі змін: припинила співпрацю з попереднім тренером Массімо Матроне, із яким доводилося спілкуватися дистанційно, і стала готуватися під керівництвом Лорана Меулі – фахівця, який працює з рекордсменкою Європи з бігу на 400 м/б – нідерландкою Фемке Бол. За словами українки, вона звернулась до спеціаліста, і той прийняв її у свою групу.

Про підготовку з новим наставником у ПАР, спільні тренування з призеркою Олімпіади-2020 та завдання на зимовий відрізок сезону – Ткачук розповіла Суспільне Спорт.

  • Про причини заміни тренера

"Увесь минулий рік я свого тренераВікторія Ткачук працювала під керівництвом італійського фахівця Массімо Матроне. не бачила. І я зрозуміла, що в такому режимі я працювати не можу, навіть якщо для мене це був найуспішніший сезон із медаллю на чемпіонаті Європи. Але це не тому, що ми щось змінили, і ці результати враз з’явилися. Ми до цього йшли, працювали, останні два сезони в нас були стабільні. Просто склалися обставини, що мій тренер з Італії, який на той момент працював у Туреччині, змінив місце роботи. Він далі відкритий до співпраці, але йому поставили певні умови.

Ми почали планувати роботу, але не знайшли варіантів, як нам частіше перетинатися. Йому не дозволили, щоб я приєднувалась до тренувальних зборів. Я шукала можливості, аби з'явився час, щоб не заважати тій команді, із якою він працює. Маючи певні результати, я не могла ризикувати, чекати. Бо важко бути самій на стадіоні, виконувати завдання, особливо якщо багато технічних моментів. І виконувати повний обсяг роботи без тренера дистанційно – це нереально.

Я прийняла рішення, що не зможу більше так працювати, хочу бути з тренером, який буде зі мною на зборах. Я не сварилася з попереднім тренером, він вивів мене на цей результат, дав цю можливість, що в мене тепер є змога вибирати місця для тренувань. Але мені довелося шукати нові умови. У будь-якому разі я дуже вдячна йому за всю роботу".

  • Про роботу із тренером Фемке Бол

"Із погляду професіоналізму Лоран Меулі – це один з найкращих тренерів у Європі. За минулий рік він частіше мене бачив, ніж попередній тренер. Перетиналися з ним і на зборах, і на змаганнях. Зараз я можу приєднуватися до всіх тренувальних зборів, уваги мені більше ніж достатньо, особливо на тлі минулого року.

Для мене це не те, щоб було відкриттям, але приємно вражена атмосферою на зборах у групі. Усі настільки професійно підходять до тренувального процесу, включно з відновленням, харчуванням. У кожного є свій план, ми робимо спільну розминку, працюємо всі разом на стадіоні. У групі зараз працюють чотири дівчини з минулорічного фіналу чемпіонату Європи, коли я здобула медаль. З однією дівчиною я живу в кімнаті. Атмосфера дуже класна, вона дійсно допомагає вдосконалюватися".

  • Про збори в ПАР і роботу з Фемке Бол

"На тренувальному зборі в ПАР я вже майже три тижні. Минулий мій збір також був у цій країні, але в іншому місті. Я тоді тренувалася з кінця листопада до середини грудня. Їдемо сюди через погодні умови, за яких можемо виконати потрібний нам обсяг роботи. Коли ти готуєшся в холодних умовах, то організм витрачає ресурси, щоб обігрітися.Тому багато спортсменів обирають тепліший клімат.

Фемке Бол – надзвичайна людина і приклад того, як поєднувати хороші особисті якості та чудовий результат на доріжках. Вона відкрита, відповідальна, на тренуваннях ми підтримуємо одна одну. Якщо говорити про суперництво чи конкуренцію, то це лише на доріжці. Ми не змагаємось між собою, а націлені на те, щоб показати свій найкращий результат. А вже після цього будемо дивитися на інші результати, секунди, медалі. Виконуємо вправи: мені важко – вона мене підтримує, їй важко – я її. Тут така атмосфера, що дуже надихає на роботу. Нинішній тренер мав узгодити з багатьма людьми, щоб наша співпраця склалася. І я дуже рада, що мене взяли до себе в команду".

Читайте також: "Краще б я перебувала десь у підвалі, але разом з батьками". Українська бігунка Ткачук – про "срібло" ЧЄ, травми і війну

  • Про роль тренера в досягненні високого результату

"На зборах працює близько двадцяти людей. Але на тренуваннях мені більш ніж достатньо уваги від тренера. Я вже не та спортсменка, яка щойно прийшла у спорт, за якою треба виправляти кожен крок, контролювати все. Тренувальний процес побудований так, щоб одні люди приходили раніше, інші – пізніше, щоб тренер міг за всіма дивитися. Є також тренери-асистенти, які допомагають, якщо щось потрібно. Але весь процес контролюється головним тренером, ніхто не залишається без уваги.

У кожного є свій план роботи. На зборах у мене є один вільний день – неділя. Але це активний відпочинок: вправи з йоги, розтяжка, легеньке кардіотренування, наприклад, 10-15 хвилин на велосипеді в тренажерному залі, холодна ванна для відновлення. Усі інші дні, окрім неділі, ми тренуємося і розвиваємо певні наші здібності, щодня є що робити.

Не було б тренера – не було б результату. Із нинішнім наставником ми лише почали працювати, він поки що спостерігає, як у мене відбувається адаптація, дивиться, над чим потрібно більше працювати, де ще є резерви. На деяких тренуваннях адаптуюся швидше, на інших – довше. Це все такий ланцюжок, який неможливий без якоїсь однієї деталі. Тут і внесок тренера, і фізіотерапевта, і менеджера, який організовує змагання. І є спортсмен, який робить свій внесок, передусім – для себе. Складно порахувати, як поділяється цей внесок між усіма".

  • Про завдання на зиму

"Після зборів я кілька днів діставатимусь додомуНа момент публікації матеріалу Вікторія Ткачук уже завершила збори в ПАР., дорога тепер значно подовжується. Кілька днів побуду там, а потім поїду на кілька змагань, уже є календар. Буде чотири старти, поки що так плануємо. Далі будемо бачити, над чим потрібно ще працювати, над чим уже попрацювали. На зимовий сезон цілей не ставимо, просто треба зрозуміти, над чим далі працювати. Якщо все мине добре, то сподіваюся, що вдасться виконати норматив відборуНа чемпіонаті Європи в приміщенні немає дисципліни 400 метрів із бар’єрами, однак є ця сама "гладка" дистанція. Норматив для виступу в Стамбулі – 52.20 секунди. Особистий рекорд Ткачук у приміщенні в цій дисципліні – 53.53 секунди (2021 рік). на чемпіонат Європи у приміщенні, який у березні буде в Стамбулі".

Читайте також: Одразу вісім українців увійшли до топ-10 світових рейтингів легкої атлетики: хто у списках

Хто така Вікторія Ткачук

  • 28-річна українська легкоатлетка, що спеціалізується на бігу на 400 метрів
  • Срібна призерка чемпіонату Європи-2022 з бігу на 400 метрів з бар’єрами.
  • Учасниця Олімпійських ігор 2016-го та 2020 років. На Олімпіаді в Токіо Ткачук показала свій найкращий результат на такому рівні – шосте місце.
На початок